A karácsony hallatán mindenkinek összefutnak az ízek a szájában, a legfinomabb vegán édességekkel pedig lelkiismeret-furdalás nélkül falatozhatunk. Elhoztam neked a legjobb recepteket!
A süteményeknek már az illata is ünnepi hangulatba hoz, a november pedig ideális arra, hogy még a karácsonyi hajrá előtt kikísérletezzük a legfinomabb recepteket! Javaslom, hogy ha valamelyik nagyon bevált, akkor készíts belőle nagyobb mennyiséget, tedd kis dobozokba és vidd magaddal az ünnepi vendégségekbe. Így nemcsak a rokonaidat-barátaidat tudod megkínálni vele, de akkor sem maradsz desszert nélkül, ha vendéglátód nem vegán módon sütött-főzött.
Vegán tiramisu
A tiramisut legegyszerűbben így tudod elkészíteni:A krémhez 1 doboz selyem tofut és10 dkg porcukrot dolgozz össze fél citrom levével, turmixgépben. A kapott krémet forgasd össze 2dl habbá vert vegán tejjel. Közben 1 zacskó kétszersültet vagy háztartási kekszet mártogass kávéba, és rétegezve helyezd egy üvegtálba. A tetejét szórd meg holland kakaóporral, és helyezd egy éjszakára, vagy akár több időre a hűtőbe. Ennyi idő alatt szépen beissza a masszát, és csodásan szeletelhetővé válik. Szórhatsz a tetejére egy kis fahéjat, vagy akár egy újabb réteg kakaóport is. Az is jó ötlet, ha csatos üvegbe teszed, nagyon dekoratív és jól szállítható is.
Kókuszkocka
Ez a süti nagyon egyszerű, és finom is, ráadásul dekoratív, így jól mutat majd az ünnepi asztalon.
A vegán piskótához szükséged lesz az alábbi összetevőkre:
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt vagy búzaliszt
25 dkg fehér tönkölybúzaliszt vagy búzaliszt
1 csomag sütőpor
18 dkg teljes értékű nádcukor
vaníliarúd belseje kikaparva
8 dkg kókuszzsír
4 dl mandulatej vagy rizstej
1/2 db citrom héja
A csokoládés réteghez:
10 evőkanál kakaó
10 dkg kókuszzsír
15 dkg nádporcukor
3 dl mandulatej vagy rizstej
A külső réteghez:
25 dkg kókuszreszelék
A tészta száraz hozzávalóit keverd el a kétféle liszttel, a sütőporral és a nádcukorral, majd add hozzá a vaníliát, a kókuszzsírt és a mandulatejet, valamint a citrom reszelt héját és keverd össze. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntsd bele a masszát, és 180 fokos sütőben süsd 30 percig. A kihűlt piskótát vágd kockákra. Ezt követően a csokoládés réteg hozzávalóit tedd egy edénybe és főzd fel. A forró csokoládéba villával mártogasd bele a piskótakockákat, majd forgasd bele a kókuszreszelékbe.
Banános zabsüti
60 g zabpehely
70 g tönköly búzakorpa
3 ek nádcukor
2 banán
1 alma
1 vaníliarúd
fahéj, gyömbér, szerecsendió, mézeskalácsfűszer ízlés szerint
víz
Elkészítés:
A korpát keverd össze a pépes banánnal, a lereszelt almával, nádcukorral, a vaníliarúd kikapart belsejével és a fűszerekkel. Ha kész a massza, keverd bele a zabpelyhet is. Adj hozzá annyi vizet, amitől kissé ragacsos állagú lesz. Egy kanál segítségével sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgasd a korongokat, ne legyenek túl laposak, mert sütés közben le fognak apadni. Előmelegített, 180°C-os sütőben addig süsd, amíg a külseje már nem ragad, és a zabszemek elkezdenek ropogóssá válni.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!