Te tudnál élni nejlonzacskók nélkül?
te tudnál élni nejlonzacskók nélkül?

Te tudnál élni nejlonzacskók nélkül?Nemrég olvastam a hírt, hogy Kenyában augusztus végétől betiltják a műanyag zacskókat. A kormányzati döntés elég meglepő, ennél csak az a döbbenetesebb, hogy milyen okok vezettek idáig. Az ENSZ környezetvédelmi szervezetének oldalán is közzétették, hogy a műanyag hulladékok milyen elképesztő mértékben szennyezik a környezetet az afrikai országban. Állatorvosok szerint átlagosan két és fél zacskót, vagy egyéb műanyag szemetet találni arrafelé a tehenek gyomrában, és rengeteg állat pusztul el az emberi műanyag szemét miatt.

Írtam már róla neked nemrég, hogy rengeteg kozmetikumokban használt műanyag szennyezi a természetes vizeket és azok lakóit. Az óceánokban úszó hulladékok pedig még az asztalra kerülő sót is szennyezhetik és sokak számára elkerülhetetlen, hogy el is fogyasszák ezeket a műanyagokat is tartalmazó élelmiszereket.

Hogyan lehetne ezt megállítani? Néhány ruházati cég a műanyag palackokhoz hasonlóan visszaváltásra biztatja a műszálas ruhákat vásárlókat, mások pedig a vásárlói tudatosságra hívják fel a figyelmet, hiszen a szétválogatott hulladék jelentős része nem szemét, újra felhasználható.

Kenyában pedig egy tesztidőszak sikerességén felbuzdulva úgy döntöttek, megszabadítják az állatokat legalább ettől az egy veszélyforrástól, nem kerül a boltokba több nejlonzacskó. Helyettük textil és papír szatyrokat, hagyományos kosarakat és táskákat ajánlanak majd az embereknek, hiszen tulajdonképp semmi szükség a műanyagra.
Megszoktuk, kényelmes, még ha nem is szeretjük.

Ha csak tehetem, én sem kérem a bolti zacskót, de még így is elszomorít, hogy teljesen nem tudom kiiktatni őket az életemből. Sok pozitív kezdeményezés van, de egyik napról a másikra beszüntetni valamit meglehetősen merész vállalkozásnak tűnik.

Te mit gondolsz, mennyire nehezítené meg az életed, ha nejlonzacskók nélkül kellene élned?

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet