Te mit kensz a kenyérre?

te mit kensz a kenyérre?

Vaj, harcban a margarinnal

Biztosan Te is hallottál már arról, hogy a reklámokban oly sokszor hangoztatott rendkívül egészséges és szívbarát margarinok mégsem annyira jók, és nem kimondottan tesznek jót, ha megeszed. 

Te mit tudsz erről? Kell-e aggódnod, ha vajat vagy margarint eszel?

Mit kell tudnod a vajról?

Az igazi, hamisítatlan vajat friss tehéntejből csinálták köpüléssel és sok-sok munkával. Minél több tejszínt tartalmaz, annál jobb minőségűnek számít (márkázott vaj). Minél több mennyiségű vízzel higítják fel, annál nehezebben tudod kenni vele a kenyeret. A vegetáriánusok elutasítják, mivel állati eredetű. Az igazi kézműves vaj több vitaminban (A-D-E), és antioxidánsban is gazdag.

Mit kell tudnod a margarinról?

A margarint mesterséges körülmények között gyártják. Bizonyos források szerint egy 19. századi francia vegyész állította elő, aki III. Napóleon felhívására kezdett kísérletekbe. A cél a vajnál jóval olcsóbb, könnyen és gyorsan előállítható termék volt, amit a hadsereg és a szegényebb társadalmi rétegek számára akartak árusítani. Azért lett népszerű, mert a sütőipar is jobban tudta használni, ezen kívül sokkal tartósabb a benne lévő zsírok miatt (állagát, ízét is tovább őrzi meg).

Bár a vaj és a margarin kalóriatartalma szinte ugyanakkora, ha margarint eszel, valószínűleg nagyobb a cukorbetegség kialakulásának esélye. Ezen kívül a túlzott margarinfogyasztás a szív-és érrendszernek sem tesz jót.

Miben állnak a margarin lehetséges veszélyei?

Leginkább az előállításával vannak összefüggésben. Általában hidrogénezett növényi olajokat használnak a szilárd növényi zsiradékok helyett. A hidrogénezés során a telítetlen zsírsavak egy része telítetté válik, megszilárdul, és ennek során egészségre káros transzzsírsavak is képződnek belőlük. Mivel ez valóban aggodalomra adhat okot, a gyártók bevezettek más technológiával előállított margarinokat is: ezeket a növényi olajok, zsírok és víz emulgeálásával állítják elő.

De akkor mi lehet az üdvözítő megoldás?

Szerencsére már tiszta vaj és nem hidrogénezett növényi olajokkal készült margarin is kapható, a választás a tiéd.

Vaj és margarin helyett használhatsz szűz kókuszvajat is, ezen kívül egészséges megoldást jelent a ghí, ami nem más, mint tisztított vaj, amely az indiai konyhához kötődik, és azt mondják, ez az egyik létező legegészségesebb zsiradék.

Te mire szavazol? Mondd el véleményed itt a blogon!


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • tippelj, mi lehet a boldogság fűszere!

    Tippelj, mi lehet a boldogság fűszere!

    Boldogság fűszerbe zárva? Te tudod a választ? Tippelj, mi lehet a boldogság fűszere!Van egy fűszer, ami a mediterrán vidékekről származik, de itthon is termesztik, egyszerre fűszer- és gyógynövény is.Ha nem tudod egyből a választ, olvasd el a következő érdekességeket róla!

    Megnézem
  • kutyaharapást szőrével, borotválkozást...vegyszerek nélkül?

    Kutyaharapást szőrével, borotválkozást...vegyszerek nélkül?

    A borotvahabokban található káros anyagokBorotválkozni nemcsak a férfiak szoktak. Sok nőnek nem válik be a gyanta vagy az epilátor különböző okok miatt, ezért ők is a borotválkozást választják.Te is közéjük tartozol? Vagy csak párod/édesapád/fiútestvéred/fiad borotválkozik?

    Megnézem
  • "virágok közt veled lenni..."

    "Virágok közt veled lenni..."

    A Bach-terápia alapjaiTe is emlékszel a régi dalra? Te is vágysz a virágok illatára? És ugye milyen jó lenne, ha egész életedben, minden áldott nap nemcsak 100%-ig egészséges, hanem jókedvű, mosolygós, felszabadult és önfeledt is lehetnél? Ha kevés gondod lenne, és még csak nyugtalanító gondolatok sem gyötörnének téged?A dal szerint is a virágok kellemes érzéssel töltenek el, de a virágok és a betegségek kezelése között is van összefüggés. És van esély a felszabadult, könnyed mindennapokra! Nem könnyen hiszed el, igaz? Pedig így van, ahhoz viszont, hogy így alakuljon az életed és a mindennapjaid, tudatosnak kell lenned.Erdő-mező virágai, fák, bokrok, madárcsicsergés, alvás a szabad ég alatt – ezt a természetközeli életet szerette Edward Bach, a brit orvos, aki a gyógyításnak szentelte életét.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

  • avatar
    • Mária
    • 2013-03-14 19:54

    A kenyérre zsiradék kenése minden bizonnyal a régmúltban gyökerezik, amikor a napszámosok örültek, ha megvolt a napi betevő kenyerük, és a szükséges kalóriát a rákent zsírral biztosították. Aztán a cikkben is olvasható olcsó margarinnal próbálták helyettesíteni, de napjainkban, mikor szendvicset készítünk, én nem tartom szükségesnek a kenyérre semmilyen plusz zsiradékot kenni, főleg, ha a "feltétek" között sajt is van. Főzéshez, sütéshez vajat használok.

    • Mária
    • 2013-03-14 19:54
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2013-02-07 17:20

    Lehet hivatkozni arra, hogy kevés a pénzem, vagy arra, hogy e régóta ezt eszem, még sincs semmi bajom. Mindkét hivatkozással saját magát csapja be aki ezt mondja. Kb. 2 éve mondta egy belgyógyász szakorvos nekem, szó szerint: "A legtöbb embert a szívbarát margarin visz a sírba." Nyilván itt arra gondolt, hogy a beteg embernek megadja a kegyelemdöfést. Azt is mondta, hogy a legegészségesebb zsiradék a kacsazsír. Én azóta veszem a kacsahájat, kisütöm, azzal sütök-főzök! Kiváló ízek jönnek elő! Kb.600 Ft 1 kg. Használom a kókuszvajat is, az drága, de kiváló testápoló is. Az olívaolaj főleg nyers salátákhoz jó, és persze drága. Javaslom, próbáljátok ki a kacsazsírt, soha nem kívánjátok a margarint!

    • Felhasználó
    • 2013-02-07 17:20
    • avatar
      • Felhasználó
      • 2013-02-09 09:18

      Azt nem mondta az orvos, hogy a kacsazsír miért a legegészségesebb zsiradék? Mozogtam/mozgok orvosok között, és gyakran mondanak, már bocsánat, de hülyeségeket. Sajnos a szavuk nem szentírás, főleg, ha amit állítanak, nem tudják megindokolni!(Ez ugyan olyan, mint hogy sok orvos állítja, a vegetáriánus étkezés egészségtelen, mert bizonyos fontos anyagok nem jutnak be így a szervezetbe. Ha rákérdeztem, azt még egyikük sem tudta megmondani, hogy mik ezek a tápanyagok (a B12 vitamint szokták felhozni, meg a vasat, ez azonban butaság)).Egyetlen zsiradék fajta sem rossz, és a legjobb is lehet káros, ha mértéktelenül fogyasztjuk. A zsírsavak nagyjából úgy ahogy vannak (lebontás nélkül) szívódnak fel a véráramba, de először a májba kerülnek. Ott részben lebontódnak, részben rengeteg fontos egyéb olyan zsírsav és hormon képződik belőlük, amit a szervezet különböző zsírsavakból maga is elő tud állítani. A májból kerülnek vissza a zsírsavak a sejtekhez.Ismert tény, hogy az eszkimók hozzánk képest rengeteg zsírt fogyasztanak, mégsem betegek (pl. nincs érszűkületük). Ennek oka, hogy a zsírnak, amit esznek, kedvező a zsírsavösszetétele (sok omega-3/6), illetve soha sem fogyasztanak finomított szénhidrátot. A zsírok ugyanis nem rakódnak le önmagukban az érfalakra, ha az nem sérült. A cukorbetegeknek hamar tönkre megy a szemük és a veséjük, mert a magas vércukor szint károsítja az ereket belülről bélelő un. endothel sejteket. Így az ér elveszti "simaságát", a belső felszín alá bejuthatnak az esetleg egyébként a kelleténél nagyobb mennyiségben fogyasztott zsírsavak (és itt mindegy, hogy ez margarinból vagy kacsazsírból származik), majd kalcium sók rakódnak bele... és máris kész az érszűkület.Tehát: jó minőségű, kedvező zsírsav összetételű zsiradékot fogyasszunk MÉRTÉKKEL, és lehetőleg semmi, vagy nagyon kevés cukrot, cukrozott élelmiszert, vagy fehér lisztből készült ételeket fogyasszunk (ajánlanám a nyírfacukrot, ami a mellett, hogy igen kedvező élettani hatású, borsos ára miatt rá is kényszeríti az embert, hogy spóroljon vele :)).

      • Felhasználó
      • 2013-02-09 09:18
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2013-02-07 12:15

    Végső soron a margarin is növényi olajból van, azaz valahol növényi eredetű. Azt gondolom, a teavajat is kezelik bizonyos állagjavító, vagy tartósítószerekkel, így én nem aggódom. Azt veszem meg, amelyiket a pénztárcám engedi. A teavaj nálam különlegesség, de szeretem is nagyon, csak ritkán jutok hozzá. Láttam már olyan margarint is (a reklám helye: törölve), amelynek jobb az íze a többinél. Olyan sok vajat úgysem fogyasztunk nap mint nap, szerintem nincs mitől aggódni :)

    • Felhasználó
    • 2013-02-07 12:15
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2013-02-06 10:34

    Én soha nem szerettem a margarint. Egyszerűen nem ízlett. Sütéshez néha azt vettem, főleg azért, mert olcsóbb, mint a vaj. Viszont próbálok mindig úgy étkezni, hogy minél közelebb álljon a természeteshez, és mióta feszegetik az "egészséges-e a margarin"-elméletet, még inkább előtérbe helyezem, hogy vajat, zsírt, olivaolajat, kókuszzsírt használjak. Viszont abban szerintem mindenki egyetért, hogy rettentően sok mérget eszünk, lélegzünk be, amik valószínűleg nagyobb problémát okoznak hosszú távon, mint ez az egy összetevő.

    • Felhasználó
    • 2013-02-06 10:34
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2013-02-06 00:20

    Én egy Nagyi vagyok... 4-Unokával..Ebben a kérdésben azt tudom mondani, hogy"ezer -éve " margarint eszem..Lehetőleg szívbarátot.. De ha nincs .. már pénzem a ny-j előtt,az olcsóbbat is megveszem..pirítósra vagy szeletelt sajtot vagy margarint teszek,a tejes kávém mellé..Néha -répát -almát reszelek rá..nagyon finom.. Nem sózom..Zsírt egyáltalán nem eszem..Olíva olajjal főzök,régesrég. Gyerek koromban..CSAK VAJAT ETTÜNK..IGAZI HÁZI VAJAT..NAGYON FINOM VOLT. EMLÉKSZEM..családomis inkább VAJAT esznek..Sok pénzük nincs nekik sem..de jobban szeretik.Nekem NINCS pénzem rá. De MÉGSEM vagyok túlsúlyos. Nem volt még baj a koleszterinemmel,cukrommal, vérnyomásommal..Egészséges vagyok A "szívemmel van némi probléma,de nem a margarintól"Apukám 93.-k éves korában halt,meg..szinte beteg sem volt. az Ő -génjeit örököltem.Akkor most "mit kenjek a barna..kenyeremre ?????" :-) 2013 02 06 0:19

    • Felhasználó
    • 2013-02-06 00:20
    • avatar
      • Felhasználó
      • 2013-02-06 09:22

      Kedves Hozzászólók,Szeretnék rávilágítani egy-két dologra ebben a témában:1, a margarin ugyan emberi eljárás során "jön létre" (hidrogénezés), ennek ellenére én nem nevezném mesterséges anyagnak. A növényi olajok és az állati zsírok csupán zsírsavösszetételükben különböznek egymástól. A szervezetünk nem igen tud különbséget tenni zsír és zsír között, olyan értelemben, hogy ez most állati vagy növényi eredetű, tehát inkább telített, vagy főleg telítetlen zsírsavakat tartalmaz-e. (Kevesen tudják, hogy az emberi sejteket határóló sejthártya jó része is zsírsavakból illetve koleszterinből áll, és ezek összetétele évszakonként változik: hol több, hol kevesebb telített zsírsavat tartalmaz).A margarin hátrányára szokták felhozni, hogy nem romlik meg, még ha nem tartjuk hűtőszekrényben, akkor sem - milyen mű, még a baktériumoknak sem kell. Az igazság az, hogy ha megnézzük a margarin dobozán az összetételét, ezt fogjuk látni: zsír 40%, fehérje: 0%, szénhidrát: 0%. A bacik nem élnek meg csak zsíron (legalábbis nem sok). Ezzel szemben a vaj tartalmaz fehérjét és szénhidrátot is, hamar meg is romlik.Összefoglalva: a margarin nem rosszabb, mint a vaj, abban az esetben, ha jó minőségű és megfelelő a zsírsav összetétele.2, volt szerencsém a szakdologozatom írása során humán vér- és zsírszövet mintákat elemezni. Talán páran emlékeznek még a Gezarol nevű rovarírtó szerre, aminek a hatóanyaga a rettegett DDT. Ezt hazánkban már több, mint 50 éve betiltották, a hazai lakosok szervezetében mégis relative nagy mennyiségben mutatható ki. Ez az anyag főleg közvetlen érintkezés, illetve állati táplálékok útján jut be a szervezetbe. Mivel zsírban oldódó vegyület, a tejben, vajban, stb. nagy mennyiségben megtalálható volt, amikor még használták. Minden, a növénytermesztésben használt vegyi anyag egyébként álltalában többszörözve található meg az azt fogyasztó állatok húsában vagy tejében.Ebből a szempontból a jó minőségű margarin jobb választás. (Egy, a WWF által végzett európai felmérés során 97 féle vegyi anyagot mutattak ki egy átlag felnőtt szervezetében: növényvédő szerek, égésgátló vegyületek, kozmetikumok adalékanyagai, stb. Ezek valóban mesterséges anyagok, amikkel a szervezet nem tud mit kezdeni, nagy részük hormoshatású. Én ezek miatt sokkal jobban aggódnék, mint a zsír/margarin kérdés).

      • Felhasználó
      • 2013-02-06 09:22
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2013-02-05 21:00

    Bizonyára sokan olvastak már erről a kísérletről, de ki is lehet próbálni: Tégy agy adag vajat és egy adag margarint ki a szabadba. Biztos lehetsz benne, hogy a hangyák egy hét után se mennek a margarin közelébe. Vajon miért?

    • Felhasználó
    • 2013-02-05 21:00
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2013-02-05 16:53

    Szerintem ez egy aranyszabály: ha valamit mértékkel csinálsz, akkor nagy baj nem lehet. Én szerintem a vajnak sokkal finomabb az íze, de az tény, hogy drágább, és az is igaz, hogy akinek problémája van a koleszterinnel, annak nem ajánlott (több rokonomnak is volt epeköve, őket az orvos tiltotta el a vajtól). Természetesen ez egyén kérdése, mert több hozzászóló is jelezte, hogy ő egészséges a vajfogyasztás ellenére. Na de: milyen gyakran és mennyi vajat eszik? Mi MÁST eszik még mellett? Mert ha még mindent sertés/liba stb. zsírral eszik, plusz csupa nehéz ételt, akkor nem biztos, hogy a vaj a ludas, ellenben egy egyébként zsírszegényebb étrend és rendszeres testmozgás mellett nyugodtan ehetünk vajat.Szóval kedves feleim, nem csak a vaj/margarinfogyasztás önmagában számít, hanem hogy miként élsz, mennyit mozogsz, milyenek a személyes "adottságaid" és milyen a teljes étrended. Akár a kínai orvoslásban - a teljes embert kell nézni. Ha mértékkel éltek, akkor ehettek vajat, margarint és kókuszolajat is (bár előbbi hozzászólónak igazat adok: tudja-e itt valaki, hogy az mi??)

    • Felhasználó
    • 2013-02-05 16:53
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2013-02-06 11:27

      Kedves Holdtündér,

      A kókuszolaj egy 90%-ban telített zsírsavakból álló olaj (vagy zsír/vaj, állagától függően), és rengeteg hasznos tulajdonsága miatt olyan egészéges alternatíva, amit a szervezet remekül tud hasznosítani.

      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2013-02-06 11:27
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2013-02-05 16:52

    Sziasztok! Igaz, hogy kémiából érettségiztem, de bevallom őszintén, már sokat felejtettem. Egy valamire azonban kristálytisztán emlékszem. Egyszer bejött helyettesíteni egy frissen végzett kémia tanár, aki sok érdekességet elmondott a margarinról. Azt mondta, hogy ezek olyan anyagokat tartalmaznak, amit a szervezet nem tud hasznosítani, nem tud vele mit kezdeni, ezért a zsírszövetekben tárolja. Ő azt mondta, hogy mivel ezek mesterséges anyagok, vegyületek, így a szervezet természetes módon nagyon nehezen tud ezektől megszabadulni, szóval az így felszedett zsírpárnák azok többnyire maradandóak. Egyébként azt sem mondja ki senki, hogy vannak olyan vegyületek a margarinban, amik egyes műanyagokban is fellelhetők... Ezek után én úgy gondolom, jobb elkerülni a margarint.

    • Felhasználó
    • 2013-02-05 16:52
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2013-02-05 14:58

    Szép NapotÉn gyerek korom óta tudatosan élek-40 éve,vajat fogyasztok kizárólag,gyermek korunkban is ez volt,nem kell ezt csürni-csavarni,házi vaj.Gyógyszeren sem élek,tudatosan épitettem fel,zártam ki én szerintem rossz dolgokat èletemből.Minket a gyógyszeripar,az élelmiszeripar betegit meg.Élj ugy,ahogy neked jó,libazsirt is eszem mértékkel,és bomba nő vagyok.Eliz

    • Felhasználó
    • 2013-02-05 14:58
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2013-02-05 14:58

    EN nagyon szeretem a vajat es a margarint is .Attol fug mire van penzem,de az utobbi idoben a vajkremet hasznalom a szenvicsre ,sajnos nagyon draga

    • Felhasználó
    • 2013-02-05 14:58
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2013-02-05 14:07

    Egyiket sem használom, a szendvics-ha jó a kenyér- nélküle is finom. Nyáron kovászos uborkával a kacsazsír nagyon finom.Ritkán szerintem megengedhető.

    • Felhasználó
    • 2013-02-05 14:07
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2013-02-05 13:32

    Nem fogyasztom egyiket sem.A margarint nem szeretem a házi vaj,nem a nyugdíjasok eledele.Ellenben már évek óta kacsahájból kisütött zsírt használom akár sütihez ,akár kenyérre kenve.Szerintem ez a legegészségesebb. Valamikor a piacon vásároltam házi vajat,de kenhetetlen volt és mág drága is.Nekem a kacsa hája bevált,ajánlom mindenkinek szeretettel!

    • Felhasználó
    • 2013-02-05 13:32
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2013-02-05 13:05

    A nálatok kapható kókuszvaj nem igazán ehető, bitang rossz íze van. Amúgy az ehető kókuszvaj is inkább a süteményekbe jó. Az olívolajat nagyon szeretem, főleg a spanyolt. Itthon leginkább sajnos csak olaszt lehet kapni. :( De ha egyszer visszamegyek Spanyolországba...

    • Felhasználó
    • 2013-02-05 13:05
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2013-02-05 12:02

    Mi is vajat használtunk olivaolajjal felváltva egészen addig, míg a negyedik gyermekünkről ki nem derült, hogy tejallergiája van. Semmiféle tejterméket tartalmazó élelmiszert nem fogyaszthat. Most 14 hónapos, még szopik, így én is teljes tejmentes diétán vagyok vele együtt. Innentől kezdve nem egyszerű ez a kérdés. Nagyon komoly allergiás reakciói vannak ha véletlenül kap egy puszit a tesóitól egy vajas kenyér megevése vagy egy fagyi elnyalása után. Persze tényleg finomabb a vaj, meg egészségesebb is de az élet ennél néha komplikáltabb.Azért köszönöm a sok értékes információt.Erika

    • Felhasználó
    • 2013-02-05 12:02
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2013-02-05 11:52

    Én szinte alig eszem margarint. Vagy akár vajat. Nem rajongok egyikért sem. A szendvicsem alá sem teszek. Nekem jöhetnek a reklámokkal, vagy próbálhatnak riogatni. Nem érdekel. Esetleg sütéshez ha muszáj, használok sütő vajat. Nekem a koleszterinszintem így is tökéletes. Nem azért,nem eszem egyiket sem, mert Vega vagyok, egyszerűen nem szeretem egyiket sem. Ennyi

    • Felhasználó
    • 2013-02-05 11:52
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2013-02-05 11:45

    Azért a margarinok sem egyformák.Ajánlom figyelmetek az OÉTI tavaly novemberében végzett felmérését, ahol az élelmiszerekben található transz zsírsav mennyiségét vizsgálta. A margarinok többnyire jól vizsgáztak, de az ipari zsiradékok (gondolom a nagy konyhákban használják ezeket) elég megrázó eredményeket mutatnak.A telített zsírsavak és transz zsírsavak mellett azért a többi összetevő is érdekes lehet, és el tudom képzelni, hogy némelyik margarinnak azért van hozzáadott értéke.

    • Felhasználó
    • 2013-02-05 11:45
    • avatar
      • Felhasználó
      • 2013-02-05 11:55

      Csak a lényeg maradt le: a kutatás eredménye itt olvasható:http://www.oeti.hu/download/tfa.pdf

      • Felhasználó
      • 2013-02-05 11:55

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet