Támadnak a vérszívók: így védekezz a kullancsok ellen!
támadnak a vérszívók: így védekezz a kullancsok ellen!

Támadnak a vérszívók: így védekezz a kullancsok ellen!



Nagy nyári kirándulások az erdőben, tóparti séták, játszótéri kikapcsolódás – felhőtlen időtöltések, melyeket azonban beárnyékolhat egy rejtőzködő rovar, a kullancs csípése. Rengeteg házi praktika kering arról, hogyan védekezzünk ellene, és mit tegyünk, ha bekövetkezett a csípés. Mutatom a leghatékonyabbakat!

A kullancs alattomos, ugyanis olyan ártatlannak tűnő helyszíneken is elérhet minket, mint a saját kertünk, egy séta az udvaron, vagy egy parkban, de a vérszívó akár a nyakunkba is hullhat, ha egy árnyas fa alatt hűsölünk éppen. Általános szabály, hogy a fás-bokros és fűvel borított, félárnyékos területeken van a legtöbb belőlük, de szinte mindenhol előfordulhatnak a szabadban, ezért érdemes az alábbi szabályokat betartani.

Tarts alapos önvizsgálatot

Fontos, hogy ne csak az erdei kirándulásokat tekintsd kullancs-veszélyes programnak. Ha jelentősebb időt töltöttél a szabadban, akkor érdemes este alapos önvizsgálatot tartani: koncentrálj a térd- és könyökhajlatokra, a lágy részekre, a nyakra és a fül mögötti területre, illetve a hajas fejbőrre, ezek ugyanis a vérszívók kedvenc támadási helyei.

Használj csipeszt

Ha kullancsot találtál magadon vagy családtagjaidon, akkor mindenképpen be kell avatkoznod. Javaslom, hogy egy speciális kullancscsipesszel, vagy ha az nincs, akkor egy szemöldökcsipesszel húzd ki a vérszívót bőrödből egy határozott mozdulattal. Ne próbáld halogatni a kérdést, és ami a legfontosabb: ne pánikolj be! A kullancsok ugyanis nem a csípéssel, hanem a vérbe fecskendezett kórokozókkal okozzák a bajt. Tehát ha kullancsot találtál magadban, az még nem jelenti azt, hogy a méreg is beléd került. Ha viszont olajjal, ecettel vagy más krémekkel kenegeted, azzal csak rosszabbat teszel. A kis vérszívó ugyanis fulladozni kezd, és ez ahhoz vezethet, hogy a stressz hatására beléd fecskendezi a váladékát, és ezáltal fertőzést okoz.

Készíts házi kullancsriasztót

Mielőtt útra kelsz, érdemes alaposan felkészülni a kullancsveszélyre. A hosszú nadrág, a nadrágszárra húzott zokni és a baseball sapka mind jó megoldás, de azzal is növelheted a védelmet, ha a szabadon lévő végtagjaidra saját készítésű spray-t fújsz. Tudnod kell, hogy a kullancsok bizonyos növényeket kifejezetten ki nem állhatnak, ilyen a levendula vagy a rozmaring. Éppen ezért készíts kellemes spray-t az alábbi módon: egy kis fúvófejes flakont tölts háromnegyedéig desztillált vagy tisztított vízzel, majd cseppents bele 6 cseppet a Manna 100% tisztaságú levendula illóolajból. Ezzel a keverékkel fújd be karodat és tarkódat. Az illatát imádni fogod, ellentétben a kullancsokkal, akik messzire menekülnek majd előle. Ha szeretnéd, akkor akár kedvenc Manna virágvizedet is megbolondíthatod egy kis levendula illóolajjal, így a kellemes frissítő érzet mellett hatékony is lesz majd a hűs permet. Az is jó megoldás, ha mécseses párologtatóba csepegtetsz az illóolajokból, és azt teszed ki a teraszra, amikor ott pihensz.

Alakíts ki kullancsmentes kertet

A zsálya, a rozmaring, a páfrány, a körömvirág és a levendula ültetésével természetes módon teremthetsz kullancsmentes övezetet, a paraziták ugyanis messzire el fogják kerülni ezeket a növényeket. Ha nem tudsz ilyeneket ültetni, akkor javaslom, hogy permetezd fokhagymaolajjal és cédrusolajjal kerted vagy teraszod zöld területeid. Ezek a természetes, vegyszermentes megoldások nem rombolják toxikus anyagokkal kerted mikrovilágát, de hatékonyan távol tartják a nem kívánt parazitákat.

 

 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet