Leginkább csak akkor foglalkozunk velük, amikor megbetegszünk, illetve gyógyszerek mellé kell szednünk, pedig a probiotikumok a kiegyensúlyozott emésztéstől kezdve az általános közérzetünkön keresztül még a hangulatunkra is hatással lehetnek. Nézzük a legjobb természetes probiotikumokat!
A probiotikumokról igen sok szó esik mostanában, nem véletlenül. Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kapott az egészségmegőrzésben. De mik is pontosan a probiotikumok és miért hasznosak a szervezet számára? A probiotikumokat úgy kell elképzelned, mint egy védőbástyát, mely a vastagbélben található és azért küzd, hogy ellensúlyozni tudja a bélcsatornába bejutó ártalmas baktériumok egészségromboló hatásait.
Abban az esetben, ha nincs elég probiotikum a szervezetedben, a bélflóra sérül és a tápanyagok nem tudnak megfelelően felszívódni, ami egy sor tünetet okoz, mint például puffadás, hasmenés, vagy székrekedés, bélgázok és általános gyengeség.
Mikor gyanakodj arra, hogy probiotikum-hiányod van? Ha immunrendszered legyengült, esetleg elkapott egy-egy alattomos vírus- vagy baktériumfertőzés, ha egy betegségből lábadozol, illetve ha különböző gyógyszereket szedsz (különösen antibiotikumokat), melyek negatív hatással vannak a bélflórádra. Tudnod kell, hogy a cukor túlzott fogyasztása, illetve a túlfinomított gyorsételek, a szintetikus adalékanyagok, tartósítószerek, a rostszegény táplálkozás, de még a stressz is felboríthatja a vastagbél baktériumegyensúlyát. Ilyenkor fokozottan ügyelj a probiotikumok fogyasztására.
Mutatom, milyen természetes élelmiszerekkel vihetsz be jótékony probiotikumokat, vagyis „jó baktériumokat” szervezetedbe. Lehet, hogy nem is gondolnád, milyen sok mindenben megtalálhatók ezek az egészségbarát anyagok.
Joghurtkultúra
Ha legközelebb növényi joghurtot vásárolsz, keresd az „élő joghurtkultúrával” készült termékeket, melyek Lactobacillus- és Bifidobacterium-törzseket tartalmaznak. Már napi egy kis pohár élőflórás joghurttal is biztosíthatod a megfelelő emésztést és az immunrendszered erősítését.
Savanyú káposzta
Az erjesztéssel előállított savanyúságok, mint a savanyú káposzta, a kovászos uborka vagy bármilyen más erjesztett zöldségköret gyógyír a bélflórád számára. Figyelj rá, hogy pasztőrözetlen fajtát válassz, mert a pasztőrözöttben már kevesebb probiotikum található.
Pácolt olajbogyó
A fermentált savanyúságokhoz hasonlóan a sóban pácolt olajbogyó, vagy kapribogyó is jó forrása a probiotikumoknak.
Sajtok
Bizonyos növényi sajtok is készülhetnek olyan eljárással, melyek tartalmaznak probiotikumokat. Különösen a lágysajtok.
Kovászos kenyér
Ha teheted, válassz olyan kenyeret, mely kovásszal készült, ebben ugyanis rengeteg a probiotikum, így sokkal jobb hatással van a szervezetedre, mint a kovásztalan kenyér.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!