Felkészülés a szúnyogveszélyre: 3+1 tipp a vérszívók ellen
felkészülés a szúnyogveszélyre: 3+1 tipp a vérszívók ellen

Felkészülés a szúnyogveszélyre: 3+1 tipp a vérszívók ellen



Tombol a szúnyogszezon, és vele a kellemetlen zümmögő vérszívók hada, akik folyamatosan idegesítő kísérőként vannak jelen a nyár legszebb pillanatai alatt is. Nézzük, miért veszélyesek, és milyen házi praktikákkal védekezhetünk ellenük?

A szúnyogkérdés örök dilemma nyáron: húzódjunk be a négy fal közé, hogy ne csípjenek meg, vagy élvezzük ki a kellemes időt esténként és vállaljuk be a csúnya, viszkető, vörös foltokat? Az utóbbi években ráadásul a szúnyogcsípés a kellemetlenség kategóriájából a veszélyes felé indult el. A szokatlanul forró nyarak ugyanis olyan, eddig kevésbé ismert fajokat vonzottak be Európába, mint a fertőző betegségeket terjesztő ázsiai tigrisszúnyog, más néven zebraszúnyog. Pánikra azért szerencsére nincs ok, mert egyelőre nem olyan stabil a populáció, hogy komolyabb problémát okozzon. Ezt a veszélyes fajt onnan ismerheted fel, hogy a hagyományos házi szúnyoggal ellentétben fekete, de a testét különböző pontokon világos csíkok díszítik.

Jó hír, hogy a szúnyoginvázió ellen vannak hatékony praktikák, és természetesen most is natúr, egészséges megoldásokat hoztam el neked, amikkel kiválthatod a szintetikus vegyi spray-ket és krémeket.

Banánhéj

Lehet, hogy meg fogsz lepődni, de miután lehámoztad a banánról a héjat, a belső felével egyszerűen dörzsöld be a bőrödet ott, ahol a szúnyogcsípés van. A banánhéjban található vegyületek táplálják a bőrt és enyhítik a csípés miatt fellépő viszketést. Még jobb, ha a banán héját felhasználás előtt egy fél órára a hűtőbe teszed, így még hűsítőbb lesz a hatás. A lényeg, hogy ne száradjon ki, és a nedvesség benne maradjon.

Kurkumás pakolás

Az alábbi receptet azoknak ajánlom, akik nem riadnak vissza attól, hogy a kurkuma miatt átmenetileg egy kicsit elszíneződik a bőrük. Ha olyan helyen van a csípésed, ahol a ruha alatt nem látszik, akkor bátran próbáld ki az alábbi praktikát, mert igen hatékony:

1 teáskanál szódabikarbónát keverj össze egy kis vízzel (néhány csepp elég!) úgy, hogy krémes pasztát kapj, majd adj hozzá egy csipetnyi kurkumát és 1 csepp 100%-os tisztaságú Manna teafa illóolajat, valamint 2 csepp Manna argán szépségolajat. Ez utóbbira azért van szükség, hogy a teafa illóolaj ne hígítatlanul érintkezzen a bőröddel. A keverék több fronton is felveszi a harcot a viszketés ellen, a szódabikarbóna és a kurkuma például csökkenti az irritációt.

Almaecetes pakolás

Ha nagyon gyors megoldásra van szükséged, akkor ajánlom, hogy próbáld ki az almaecetes pakolást, mely gyorsan megszünteti a szúnyogcsípés által okozott viszketést. Csak önts egy kis vattára vagy pamut kendőre belőle, aztán töröld végig vele a csípés területét és környékét. Hagyd, hogy magától száradjon meg, és ne mosd le egy ideig.

A szúnyog gócok felszámolása

Ha azt veszed észre, hogy szinte rajzanak a szúnyogok a lakásodban, és nem érted az okát, akkor érdemes azokat a házkörüli helyeket leellenőrizni, ahol megrekedhet a csapadék. Az ilyen, akár csekély mennyiségű állott vizek ugyanis a szúnyogok kedvencei, és már igen csekély mennyiségű vízben is rohamosan elszaporodnak. A légkondicionáló kültéri egységének tartálya, vagy akár a sziklakert tavacskájának állóvize is ilyen szúnyogkeltető lehet.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet