Sztívia, Te édes!

sztívia, te édes!

Sztívia, Te édes!

Te is olvastad múlt héten a cukor hatásairól a cikket itt? Esetleg tettél is valamit annak érdekében, hogy kevesebb cukrot fogyassz? 

Tudom, hogy nem könnyű teljesen kiiktatni az életünkből, de úgy gondoltam, ezen a héten megleplek a sztívia házi elkészítésének egyik általam is ismert módjával. Nem is hinnéd, mennyire egyszerű! Érdekel? Olvass tovább!

Mi a sztívia tulajdonképpen?

Egy érdekes fűszernövény, könnyű, zsenge textúrával és intenzív édes ízzel. A történet szerint a dél-afrikai indián törzsek is ismerték már évszázadokkal ezelőtt. Ők „édes levélnek” nevezték el. 

Na jó, de mégis, mitől édes? 

A steviozid nevű hatóanyagtól, ami háromszázszor édesebb a cukornál! A por pedig, amit a nyers levélből őrölnek, legalább 10-szer édesebb a finomított cukornál. Éppen ezért, csak nagyon keveset használj belőle! Ha esetleg túladagolod a sztíviát, enyhe keserű utóízt érezhetsz. Javaslom, először próbáld ki egy csésze kávéban, és csak nagyon pici mennyiséget adj hozzá. Érezni fogod, mennyi az arany középút.

Mik az előnyei, és mi mindent „tud” ez az érdekes növény?

  • édesebb a finomított cukornál
  • az eddigi kutatások szerint nincs káros hatása
  • cukorbetegek is fogyaszthatják, nem növeli a vércukorszintet, tehát szuper helyettesítője a mesterséges édesítőknek. Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy segít a cukorbetegség kontrollálásában
  • diétázók is bátran ehetik, hiszen nemcsak kalóriatartalma nulla, hanem állítólag még csillapítja is az étvágyat – kész főnyeremény, nem?
  • jó sebgyógyításra
  • jó hatással van a hasnyálmirigy működésére
  • csökkenti a magas vérnyomást
  • antibakteriális – ha elrágcsálsz időnként egy-két sztívia levelet, nemcsak az ízét fogod élvezni, de sokat teszel a fogszuvasodás megelőzéséért is
  • egyéb szájbetegségek megelőzésére is jó szolgálatot tesz
  • antifungális – Candida diétával küzdőknek jó hír!
  • javítja az emésztést
  • megvédi a bőrt a korai öregedéstől

Hátránya:

  • ha boltban veszed, sokszor nagyon drága
  • nem minden esetben helyettesíti a cukrot. Például a karamellizáló jelleg nem található meg a sztíviában
  • túlzott használatakor „utóíze” van

Hogyan találod meg?

  • por
  • oldat
  • vagy akár tabletta formájában is.

Hogyan csinálj sztívia oldatot otthon?

Ha tudsz, szerezz be az eredeti növényből, és szárítsd magad a leveleket. Ha a szárított leveleket összezúzod, akkor sztívia port kapsz. Ha nincs eredeti növényed, akkor keress megbízható gyógynövényboltból szárított levelet. 

Legegyszerűbben így: Negyed csésze levelet önts le egy csésze forró vízzel, hagyd hűlni, ezután pedig szűrd le. Ha a kapott oldatot hűtőben tárolod, akkor 3 hónapig lesz fogyasztható.

Alkoholos sztívia oldat

Szükséged lesz:

  • egy csomag szárított sztívia levél
  • tiszta alkohol (pl. gabonából készült vodka)
  • jól zárható üveg (mindegy, mekkora)
  • filter a szűréshez

Így készítsd

az üveg egyharmadát töltsd meg a szárított sztíviával. Öntsd bele az alkoholt úgy, hogy teli legyen az üveg. Zárd le, jól rázd össze, majd hagyd pihenni 2 napig. Ezalatt rázogasd időnként, hogy minél jobban összekeveredjenek egymással. Ha letelt a 48 óra, szűrd le az egészet egy filterrel, majd lassú tűzön, kb. 30 perc alatt forrald fel. A forrás összesűríti a növény édességét, az alkohol pedig távozik.

Melyiket próbálod ki?

További érdekességek a sztíviáról:

  • Japánban már vagy ötven éve sztíviát fogyaszt a lakosság nagy többsége
  • Mézfűnek, vagy jázminpakócának is nevezik
  • Az USA-ban és az EU-ban vonakodnak hivatalosan is elfogadni a sztíviát, mint édesítőt, az illetékes hatóságok arra hivatkoznak, hogy nincs elég adat a növény ártalmatlanságára vonatkozóan – érdekes, nem? Az indiánok évszázadokig ezt ették, és semmi bajuk sem volt.
  • Színe a zöld és a fekete között váltakozhat

Neked is vannak már tapasztalataid az édes levéllel kapcsolatban? Oszd meg velünk itt a blogon!



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • szúrós csalán – ne félj tőle!

    Szúrós csalán – ne félj tőle!

    Tudtad, hogy a csalán rengeteg bajra gyógyír?Elsőre általában nem a sok áldásos hatás jut eszedbe a csalánról. Amikor véletlenül találkozunk vele, többnyire fájdalmas emlékek születnek, hiszen a piciny tűlevelek végén található hangyasav érintésre sérül, a növény kilövelli magából a tartalmát: ezért a szúró, csípő fájdalom. Íze a spenótra emlékeztet, és bárhol nagyon gyorsan tud nőni a növénye.A csalán igen előkelő helyet vívott ki magának a népi gyógyászatban, nem véletlenül!

    Megnézem
  • használd a levendulát a konyhában is!

    Használd a levendulát a konyhában is!

    Levendula a tányérodon?Mi jut eszedbe, ha a levendulára gondolsz? Finom, nyugtató illata, szép lila virága, a provánszi végtelen lila levendulamezők? Vagy egy pihentető, lazító forró fürdő, hűsítő lábradír, esetleg illatosított párnák? Nos, lehet, hogy csodálkozni fogsz, de a különleges kincs nemcsak a fürdőszoba és a természetes gyógyítás hercegnője, de a konyhában is igazi szupersztár lehet.

    Megnézem
  • felejtsd el a mérgező cukrot, van más megoldás!

    Felejtsd el a mérgező cukrot, van más megoldás!

    Viszlát, édes élet? A cukorelhagyásról...A cukrot állítólag már időszámításunk előtt is ismerték Bengáliában. Onnan később Indiába jutott, majd Európába az arab kereskedők révén került. Kétségtelen, hogy az édes íz igenis vonzó, és vágyunk rá – ez valószínűleg arra vezethető vissza, hogy már az őskorban is valami jót jelentett: nem mást, mint az érett gyümölcsöt, ami már fogyasztható. Gondoltad volna, hogy ennek is oka van?Mint minden örömbe, így ebbe is vegyült némi üröm: kiderült, hogy a cukor egészségtelen, sőt, kimondottan káros az egészségre. Honnan tudjuk?

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

  • avatar
    • Emese
    • 2020-07-16 17:08

    Szeretem a steviát, bár általában eritritet használok.

    • Emese
    • 2020-07-16 17:08
  • avatar
    • Gabriella
    • 2012-06-30 19:02

    Sziasztok!Én Nyírfacukrot használok és nagyon bevált ez is természetes édesítő,de gondolkodtam rajta,hogy a Sztíviát is kipróbálom erről is sok jót olvastam.Üdv,Gabi

    • Gabriella
    • 2012-06-30 19:02
  • avatar
    • Krisztina
    • 2012-06-26 09:41

    jó napot Mindenkinek!Magot be lehet szerezni pl. a pr@ktikerben és a "madaras teszkóban" is, nem olcsó. Kicsit lassan fejlődik, de talán majd a nyári meleg jobban serkenti a magokat a fejlődésre. Nekem cserépben nőnek a kis növények a napon, sima virágföldben. Emellett ha jól emlékszem, a csörsz utcai biopiacon fűszernövényeket áruló bácsinál (volt) kapható növény jázminpakóca néven.Remélem, segítettem.Üdvözlet

    • Krisztina
    • 2012-06-26 09:41
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2012-06-24 16:43

    Nekem nincs ilyen növényem de szeretnék , csak nem tudom, hol lehet beszerezni, hogy hol lehet beszerezni. Segítséget kérek. Köszönöm.

    • Felhasználó
    • 2012-06-24 16:43
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-06-24 17:58

      Nagyobb kertészetekben általában kapható.

      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-06-24 17:58
  • avatar
    • Katalin
    • 2012-06-24 11:48

    Kedves Andrea!Kérdezném, hogy a sztívia virágát is fel lehet használni?Ugyanis a barátnőmnél lévő sztívia rengeteg virágot hozott. Köszönöm: Jena

    • Katalin
    • 2012-06-24 11:48
    • avatar
      • Felhasználó
      • 2012-06-24 23:52

      Kedves Andrea! Irigylem a barátnődet, mert én már 3-szor is vettem növényt, de sajnos mindannyiszor tönkrement. Nagyon megköszönném,ha tanácsot tudnátok adni, hogy legközelebb mit csináljak, hogy meg is maradjon a növény.Segítségeteket előre is köszönöm: Joli

      • Felhasználó
      • 2012-06-24 23:52
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-06-24 17:58

      Kedves Jena,

      A levelét lehet édesítésre használni, a virágában gyönyörködünk! :)

      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-06-24 17:58
  • avatar
    • Katalin
    • 2012-06-24 11:44

    Sziasztok!Évek óta használom a (bio)boltban vásárolt sztívia oldatot, de nagyon örülök a receptnek. Az alkoholos oldat változatot fogom megcsinálni, mivel van növényem. Eddig az élő leveleket teába tettem ízesíőként, most végre fel is dolgozhatom a növényt.üdv: Jena

    • Katalin
    • 2012-06-24 11:44
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2012-06-24 09:17

    En mar hasznalom egy ideje cukor helyett rantott levesekbe, mert azokba amugy is keves kell. De gyumolcsos pitehez 20 dkg cukor helyett 10 dkg cukor es egy teas kanal stevia eleg. Igaz hogy igy a teszta kicsit zoldes. Az izere senki nem panaszkodik:-)

    • Felhasználó
    • 2012-06-24 09:17
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2012-06-24 08:39

    Ha ez segítség én a Bosnyák téri piacon vettem még 2011-ben.Azóta eszem a levelét de ha megkeresik a stevia oldalt ott minden le van írva róla.Sok sikert.

    • Felhasználó
    • 2012-06-24 08:39
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2012-06-24 06:15

    Kedves Mannatündér!A sztíviát meglehet-e találni természetbe vagy kizárólag csak termesztik?

    • Felhasználó
    • 2012-06-24 06:15
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-06-24 17:55

      Kedves Barta Ferencné,

      Nálunk nem őshonos gyógynövény, de termeszteni lehet (a fagyot nem tűri).

      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-06-24 17:55
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2012-06-24 05:53

    Kedves Mannatündér! A sztíviárol szeretnék többet tudni,azonkívül,hogy helyettesíti a cukrot ,milyen összetevői vannak még? Gondolok a vitaminokra esetleg az aminósavakra! Nem utolsó sorban,lehet e a növényt Magyarországon kapni és termeszteni! Bírja e klímát? További vegyszermentes szép napot! Üdvözlettel: János 

    • Felhasználó
    • 2012-06-24 05:53
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-06-24 17:51

      Kedves János,

      A sztívia egy Dél-Amerikában őshonos gyógynövény, leveleit már az indiánok is használták édesítésre. Főbb hatóanyagai: ásványi anyagok (cézium, magnézium, foszfor, mangán, cink, vas, kobalt), vitaminok (A-, C-, E-vitamin), béta-karotin, nikotinsav, aminosavak, pektinek, édes ízét a szteviozidoknak köszönheti. Itthon is kapható (kertészeti áruházakban is), nyáron kinn a kertben is nevelhető, de a hideget nem bírja.

      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-06-24 17:51

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet