Szereted a csokit? Ha igen, jó hírem van számodra!

Szereted a csokit?
Ha igen, jó hírem van számodra: azaz 10 okom, amiért ezentúl lelkifurdalás nélkül élvezheted a jól megérdemelt csokidat!
Elöljáróban: a csoki étcsoki legyen, min. 65%-os. Minél több a kakaótartalma, annál jobb. A tejcsoki után kicsit szokatlan, kesernyés az íze, de ha nem rágod, hanem szopogatod, édesebbnek érzed. A magas kakaótartalmú csoki lényegesen kevesebb cukrot tartalmaz, mint a tejcsokoládé, kevesebb benne a kalória. A csokiéhséged is gyorsan csillapíthatod vele: elég egy kisebb kocka belőle.
- Fenil-etil-amint tartalmaz, amely aminosav a limbikus idegrendszeren keresztül jó hangulatot okoz, élénkítően hat, már kis mennyiségnél (kb. 10 gramm) is. Fogyasztása során növeli a boldogsághormonjaidat, a stresszhormonokat pedig csökkenti.
- A kávé magas koffeintartalmával szemben a kakaó ennek mindössze 20%-át tartalmazza, ami nem okoz nyugtalanságot, mégis élénkít. ~30 grammnyi étcsoki kb. 40 mg koffeint tartalmaz (ez a csoki fajtájától is függ, csak egy átlagos adat).
- Energiát és erőt ad a szervezetnek. Gazdag A-, B1-, B2-vitaminokban és ásványi anyagokban is, mint pl. magnéziumban, káliumban, foszforban, vasban és kálciumban.
- Tartalmaz antioxidáns flavonoidokat, melyek egészségvédő hatásúak.
- Serkenti az agyműködést.
- Segíti a vérkeringést, ezáltal egyes kutatások szerint a szexuális teljesítőképességre is jó hatással van, sokan afrodiziákumnak tartják.
- Csökkentheti a magas vérnyomást: a Kölni Orvostudományi Egyetem kutatóinak kísérletei azt bizonyították, hogy a (valódi) kakaó fogyasztása átlagosan 4,7/2,8 Hgmm csökkenést eredményezett.
- Csökkentheti a szívinfarktus kockázatát, segíti a szív egészségének a fenntartását: heti pár kocka étcsokoládé fogyasztásával 50%-kal kevesebb az esély a szívinfarktusra (2 éves periódusra vonatkozóan).
- Csökkenti az éhségérzetet, így segíthet a fogyásban is.
- Segíthet a krónikus köhögésben szenvedőknek: a kakaóban lévő teobromin jó hatással lehet a köhögésre.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek
A helyedben azért megnézném az (terméknév törölve. Szerk.) csoki hozzátevőit, mert tele van E-anyagokkal, édesítővel. Amellett nagyon drága, nincs is minimum 70%-os kakaótartalma. Drágább, mint egy 90%-os (terméknév törölve. Szerk.), amit tényleg jó szívvel megehetsz. De mindenki azt eszik amit akar és amire pénze van. (Vagy nincs.)
Elore elnezest kerek az ekezettelensegert, de muszaj ehhez most hozzaszolnom. Hogy lehet azt mondani, hogy egy gyari termek, ami raadasul tele van cukorral es meg ki tudja, mivel, EGESZSEGES? Es hogy NYUGODTAN EGYUK? Ha mar annyira vigyazunk mi mindannyian borunk es testunk-lelkunk egeszsegere, akkor miert tomnenk magunkba olyant, amit otthon is elkeszithetunk, raadadul az elo es nem a rakosito verziojat? Minden, ami 41 fok folott melegedett/sult/fott, mar halott, ugyanigy a csoki is, enzimek hijan. Ha viszont van otthon bio kakaoporod, esetleg karobporod, mezed, mandulad(vagy mogyoro, dio, kesudio) es persze KAKAOVAJAD (szted a bolti csokiba tesznek olyat??) akkor maris keszitheted a nyers verziot, ami osszehasonlithatatlanul tobbet ad ES TENYLEG EGESZSEGES is. Sok recept kering a neten, keress ra NYERS TEJCSOKIRA vagz akar etcsokira is (link törölve. Szerk.)- ugyanigy keszithetsz nyers kakaot is, magtejbol, minimalis melegitessel, mezzel, ahogy dukal. Es akkor tenyleg megnyugodhat a lelked, hogy jot tettel magaddal es nemcsak a Candida gombakat szaporitottad tovabb a beleidben.
Kedves Sajnalka,
A leveledben utalt táplálkozási mód egy a sok manapság divatos trend közül, amivel nem azt akarom mondani, hogy ez jó vagy rossz; én úgy gondolom, mindekinek meg kell keresni azt a hozzá közel álló táplálkozási "elvet", amit magáévá tud tenni és követni, legyen az paleolit, vegetariánus, makrobiotikus, stb., de attól másnak egy másik fajta szemlélet lehet ugyanolyan jó, mint akár egy harmadik.
Kérdésedre válaszolva igen, van olyan csoki, amibe tesznek kakaóvajat, és van olyan jó minőségű étcsokoládé, ami jó szívvel ehető.
Örömmel jelentem, hogy a Manna kakaóvaja is 100%-os, nyers kakaóvaj, étkezési célokra is kiváló.
A receptet köszönöm, ki fogom próbálni! :)
Andrea
Harmadik napja használom a manna szappant s shea krémet, s máris elmúlott a kezemenaz égető viszkető fájdalom, s nincs a bőröm sem kirepedezve. Elhatároztam, hogy ezentúl csak ezeket fogom használni Üdvözlettel: Bánné
Ha tehetném mindig csokit ennék, teljesen mindegy, hogy milyet, csak csoki legyen, de az igazi favorit 85-90% kakaótartalmú étcsokoládé! Örömmel olvastam a jótékony hatásairól, így már a lelkiismeretem is megnyugszik csokievés közben :-)Szép napot,Brigi
Imádom az ét csokit, de cukor és vese betegségben is szenvedek. Szívelégtelenségem is van. Szívnek használ, míg másnak árt. Mit tennétek a helyemben?
Magas kakaótartalmú étcsoki heti 1-2-szer elvileg nem okozhat problémát - de biztos, ami biztos: egyeztess a kezelőorvosoddal.
Andrea
A kedvencem :)Talán a neve is magába foglalja "ét" étek :))Amikor nagyon átfázom, iszom egy csésze forró étcsokit....pillanatok alatt felmelegszem testileg-lelkileg. Valóban olyan, mint a gyógyszer, mellékhatások nélkül, ami viszont nem mellékes :)Nagyon régen, amikor tejcsokit ettem, megfájdult a gyomrom, sőt gyomorégést okozott. A "keserű" csokinál ezt soha nem tapasztaltam.Van egy hely itt Budapesten, ahol fantasztikusan különleges forró és hideg csoki különlegességeket lehet kapni. Nagyon hangulatos hely, minden igazi csokoládé rajongónak ajánlom. ÜdvözlettelBebi
A saját tapasztalataim teljesen megegyeznek a fentiekkel, és ebben most megerősítést is nyertem általatok. Tejcsokit meg sem tudom enni, kizárólag ét jöhet szóba, a kávétól rosszul leszek, annyira nem bírom a koffeint, még fekete teában sem. Úgy már jártam, hogy késő este ettem 2-3 kocka étcsokit, és bizony nehezebben aludtam el, tehát valóban élénkít.Nem utolsósorban nagyon finom :)Köszönöm az effajta hasznos tanácsokat is, a citromlevet is szorgalmasan iszom, amióta itt olvastam!!! (+ citromos-fokhagymás kúra)Üdvözlettel:Judit