Rokonaink végveszélyben

rokonaink végveszélyben

Bemutatjuk a Jane Goodall Intézetet

 

Jane Goodall (Forrás: Pinterest)

A világhírű főemlőskutató, környezetvédelmi aktivista és ENSZ békenagykövet, Dr. Jane Goodall által Magyarországon 2006-ban alapított egyesület egy nemzetközi non-profit szervezet része, amely erőt és lehetőséget ad azoknak az embereknek, akik tenni akarnak a környezetünkért, embertársainkért és az élővilágért.      

Az intézet küldetésének tekinti, hogy minél több ember éljen felelősséget vállalva a környezetéért és a természetért, szem előtt tartva az eljövendő generációk érdekeit.

Hisznek abban, hogy minden ember képes tenni azért, hogy minden élőlény, ember, állat, növény jól érezze magát közös világunkban, és legyen az bármily kicsinek is tűnő, igenis MINDEN cselekedet számít.

Az egyesület tevékenysége 3 alapvető célkitűzést valósít meg: magyarországi környezet és természetvédelmi programokat, környezeti nevelési előadásokat iskolákban és rendezvényeken, valamint Dr Jane Goodall életműve nyomán főemlősvédelmi előadásokat és kampányokat folytatnak.

Rokonaink végveszélyben

 

Állapotos orángután mentése (Forrás: http://www.dailymail.co.uk)

Az intézet főemlősvédelmi programjának  keretén belül életre hívták a „Rokonaink végveszélyben” elnevezésű iskolai interaktív környezeti nevelési előadássorozatot.  A program célja az általános iskola felsőbb tagozatos tanulói számára a főemlős fajok (csimpánz, bonobó, gorilla, orángután) életkörülményeinek, illetve az őket fenyegető veszélyek ábrázolásán keresztül egy globális probléma, és az arra adható válaszok ismertetése.

A Jane Goodall Intézet küldetésének egyik fontos eleme a vadon és fogságban élő főemlős fajok – melyek mindegyike veszélyeztetett, vagy kritikusan veszélyeztetett – életkörülményeinek javítására tett erőfeszítések bemutatása. Magyarországon ritkán hallunk az Afrikában és Indonéziában, Malajziában ezeket a nagymajmokat és életterüket fenyegető veszélyekről (intenzív bányászat, mezőgazdasági tevékenység, orvvadászat), pedig a globális kereskedelmi láncolatban mi is részt veszünk, így közvetve ugyan, de fogyasztási szokásainkkal tudtunkon kívül mi is hozzájárulunk legközelebbi rokonaink életterének drasztikus csökkenéséhez.

 

            Tudtunkon kívül is vásárolunk pálmaolajjal készült termékeket.

(Forrás: BBC)

A „Pálmaolaj STOP” egy napjainkban is zajló, ökológiai katasztrófával fenyegető iparágra szeretné felhívni a figyelmet. Olajpálma ültetvények létesítése céljából napi 20 hektárnyi esőerdőt tüntetnek el a Föld színéről, jelentős mértékben hozzájárulva ezzel a klímaváltozáshoz. A pálmaolajat többek között bioüzemanyag előállítására használják, de keresett alapanyaga sok élelmiszernek (margarin, kekszek, tartósított élelmiszerek), mosószernek és kozmetikumnak (rúzs, szappan, sampon) is.

 

Letarolt, felégetett olajpálma ültetvény. (Forrás: National Geographic)

A beruházó cégek kifejezetten a harmadik világ még érintetlen területeit keresik, ahol az olcsó munkaerő segítségével hatalmas iramban pusztítják az őshonos fauna és flóra összes képviselőjét. Az orangután, mely csak Borneó és Szumátra szigetén él, a legveszélyeztetettebb állatfajok közé tartozik. Az elmúlt 60 év alatt több mint 50 százalékkal csökkent a populációja, s szakértők becslése szerint három éven belül kipusztul, ha nem sikerül leállítani az erdők további letarolását. Nem csak azért csökken a létszámuk ilyen drasztikusan, mert a mezőgazdasági termelés következtében eltűnik az életterük, hanem azért is, mert a pálmaültetvényeken kártevőkként irtják magukat a majmokat is, akik élelemforrás hiányában lelegelik a fiatal pálmacsemetéket.

A pálmaolaj tartalmú termékek megvásárlásával tehát óhatatlanul is fenntartjuk az iránta való keresletet, folyamatosan növelve az intenzív termesztésével járó tragédiát.

A Jane Goodall Intézet támogatja a pálmaolaj-mentességre biztató kampányunkat és törekvésünket, hogy a felelős, önmagunk és bolygónk számára is egészséges és fenntartható fogyasztási tudatosságot széles körben terjesszük.

Még több infó a témáról, plusz egy Mannás videó, amit hamarosan több európai országban is látni fognak, nézd meg az elsők között ››

Limitált kiadású Mannák (2014.08.15-ig óriási kedvezménnyel), Jane Godall intézet ajánlásával és támogatásáért, klikk ide, amíg kapható ››

 

A Jane Goodall Intézet tevékenységéről bővebben olvashatsz a www.janegoodall.hu oldalon.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • viszlát szem alatti karikák

    Viszlát szem alatti karikák

    Egyszerű, de nagyszerű megoldások.

    Megnézem
  • szépen megöregedni volna jó.....

    Szépen megöregedni volna jó.....

    Bőrápolás 50 felett33%-ban tudjuk befolyásolni, hogyan nézünk majd ki idős korunkban, és mindez nem pénz kérdése - állítja a felmérés, melyet közel 600 nő bevonásával folytattak le Nagy-Britannia, Kína és Spanyolország területén.A 33% mindannyiunk számára optimizmusra ad okot, de a kutatás eredményeként napvilágot látott másik tényadat mellett se menjünk el, eszerint ugyanis a megfelelő bőrápolási rutinnal rendelkező nők 10 évvel fiatalabbnak látszanak kortársainknál. Csak az összehasonlítás végett, egy átlagos plasztikai sebészeti beavatkozás ehhez képest „csupán” 8.5 évet képes „lecsalni” arcunkról! Mi van a bőr öregedésének hátterében?

    Megnézem
  • 5 dolog, amit ha tegnap megtettél volna, már ma jobban éreznéd magad a bőrödben

    5 dolog, amit ha tegnap megtettél volna, már ma jobban éreznéd magad a bőrödben

    Bárcsak hamarabb tudtam volna, de iskolában ezt nem tanítják1. Hagyj fel azzal, hogy örökösen mindent ellenőrizz és a kezedben tarts!Sokan nehezen engedjük ki a kontrollt a kezünkből. Mindig és minden körülmények közt igyekszünk a gyeplőt szorosan tartani, felügyelni a körülöttünk lévő eseményeket, embereket, szituációkat. Érdemes kipróbálni - nagyon meglepő - ha képesek vagyunk 3 lépést hátrébb lépni, „magukra hagyni” az eseményeket, sokszor kiderül, hogy mi magunk, félelmeink, elvárásaink vagy akár kritikus hozzáállásunk az a hátráltató erő, ami akadályt gördített céljaink elé.2. Ne panaszkodj, az olyan, mintha élve eltemetnéd magad!

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet