Halloween a lehető legjobb alkalom arra, hogy meglóduljon a fantáziád a konyhában (is). Előkerülhet ilyenkor mindenféle vicces és félelmetes jelmez, maszk, dekoráció, na és persze étel is, a gyerekek és felnőttek nagy örömére.
A kiegyensúlyozott táplálkozásról ezekben a napokban sem kell lemondanod, épp ezért ma néhány vegán harapnivaló ötletét hoztam magammal – egy sós és egy édes finomságét.Rémes gombagolyók
Akár halloweenpartit rendezel, akár csak a gyerekeidet akarod meglepni valamilyen ijesztő kis finomsággal, a szemgolyószerűen elkészített töltött gombával nem foghatsz mellé. A kisebbek még az elkészítésbe is besegíthetnek, így biztosan jól szórakoznak. A gombagolyó lehet előétel, de „körbekínálós” nasiként is nagyon finom és laktató is.Hozzávalók:
- 0.5 kg gomba (például csiperke)
- 1 csomag tofu
- 2 kanál balzsamecet
- 1 kanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- a fűszerezéshez: só, bors és fokhagyma ízlés szerint
- a díszítéshez: fekete olívabogyó és szárított paradicsom
Így készül:
- A sütőt melegítsd elő 180 fokra, a gombafejeket pedig tisztítsd meg.
- A tofut a fűszerekkel, a fokhagymával és a citromlével dolgozd krémes állagúra.
- Csepegtess egy kis balzsamecetet a gombafejek aljára és oszlass szét bennük annyi krémet, hogy a gomba pereméhez képest kicsit púposodjanak.
- Szeleteld fel a szárított paradicsomokat egészen vékony szeletekre és helyezd el őket a krém tetején – ezek lesznek az „erek” a szemgolyón. Az olívabogyókat szintén szeleteld fel és helyezd a szemekre.
- Süsd a gombagolyókat 15-20 percig, aztán tálald őket melegen vagy szobahőmérsékleten.
Édes kis szörnyecske-golyók
A kókuszgolyó töretlen népszerűségnek örvend a vegán konyhában is. Hasonló sikert arathatsz ezzel a datolyán alapuló „szörnygolyó” recepttel is. És nemcsak íze miatt, de azért is, mert félelmetesebbnél félelmetesebb kis szörnyetegeket alkothattok az apró labdacsokból.Elkészítésébe szintén bátran belevághatsz a családdal együtt, hiszen a datolyás-kakaós golyók gyúrását általában mindenki nagyon élvezi.
Hozzávalók:
- 95 g mogyoró
- 200 g magozott datolya
- 2 kanál vegán kakaópor
- 4 kanál vegán mogyoróvaj
- 30 g gluténmentes zabpehely
- A díszítéshez: csokicsíkok, kókuszcsipsz, esetleg cukor-szemgolyók
Így készül:
- A datolyát turmixold krémes állagúvá (amennyire csak lehet, hiszen igazán krémes majd a többi összetevőtől lesz, legfeljebb egészen apróra vághatod)
- Add hozzá a többi hozzávalót is. Ha még mindig túl száraz, esetleg darabos lenne a pép, nyugodtan adj hozzá egy kis vizet, hogy gyúrható, ragadós masszát kapj.
- Kézzel gyúrj nagyjából 2-3 centiméteres golyócskákat (itt jönnek igazán jól a kis segítő kezek).
- Amíg a golyócskák ragadósak, öltöztessétek fel őket szörnynek: legyen póklábuk csokicsíkokból, szellemruhájuk kókuszcsipszből vagy ragasszatok rájuk cukor-szemgolyókat.
- A kész szörnyecskéket tedd a hűtőbe nagyjából félórára, hogy a golyó jobban összeálljon.
Magadról se feledkezz meg!
Miközben a félelmetesen finom kis nassolnivalók készülnek, gondoskodhatsz arról is, hogy pár rettegett bőrproblémát messze űzz.
A halloween a minél félelmetesebb és csúnyább maszkokról szól, a szépítő Manna arcpakolások viszont épp fordítva működnek: a szebbet még szebbé varázsolják.
Tippem: a mattító, tápláló kék agyagos tápláló pakolás vidám színével még a halloweeni hangulathoz is hozzájárul, miközben édesvízi algával és teafaillóolajjal táplálja zsírosan fénylő, T-vonalban olajos bőrödet.
Te melyik Manna arcpakolással készülsz a halloweenre?
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!