Rejtélyes járvány az iskolákban!

rejtélyes járvány az iskolákban!

A Te gyermekednek is vannak problémái a tanulással?

Titokzatos járvány ütötte fel a fejét iskoláinkban! Te is hallottál már róla?

Senki sincs biztonságban, a következmények minden ötödik gyermeket kínoznak. Nincs ellene védőoltás, nincs ellene orvosság, kíméletlenül lecsap. Ez a járvány nem okoz lázat, nem okoz hasmenést, hányingert vagy rosszullétet. A hatása másképp jelentkezik!

Elég rosszul hangzik, igaz?

Az áldozatok képtelenek megtanulni olvasni!

Nehézséget okoz számukra az olvasás, összekeverik a betűket, félreolvassák a szavakat, nem tudnak koncentrálni, nem értik a leírt szöveget.

Ez a diszlexia.

Elrejtőzhet!

A probléma tömeges méretekben jelentkezik. A felmérések szerint minden ötödik gyermek diszlexiával, vagyis olvasási nehézséggel küzd. Ez azt jelenti, hogy minden általános iskolai osztályban öt-hat diszlexiás gyermek ül. Ráadásul sok gyermek esetében ki sem derül, csak a tünetek látszanak: rossz jegyek, gyenge eredmények, magatartási problémák.

Lehet, hogy a Te gyermeked is köztük van?

Mi az oka a diszlexiának?

A diszlexia kialakulásáról nagyon keveset tudunk. Az ismert okok között olyan tényezők szerepelnek, mint a korai iskolakezdés, a rossz olvasástanítási módszerek, öröklődés, születéskori sérülések vagy a televíziózás elterjedése. Ez mindenkinél másképp alakul.

Lemaradnak!

A diszlexiás gyerekek nem tudják feldolgozni az írott szövegeket, ezért lemaradnak a tananyagban, egyre kevésbé értik, ami elhangzik az órákon. Tanulmányi eredményük éppen ezért folyamatosan romlik. Figyelmetlenné, fegyelmezetlenné válnak. Sőt, gyakran kiközösítik őket!

Csökkenő esélyek

Tudtad, hogy a diszlexiának hosszú távú következményei is vannak?

A diszlexiás gyermeknek rossz a tanulmányi eredménye, ezért nem veszik fel gimnáziumba, később nem veszik fel főiskolára vagy egyetemre. Végzettség nélkül pedig nincs esélye jó állást szerezni. Sokan közülük magányossá, depresszióssá válnak.

Pedig nem buták!

Sajnos sokszor senki sem ismeri fel, hogy a kisgyermek tanulási problémáit diszlexia okozza! Inkább elkönyvelik őket butának vagy lustának. Pedig nem azok!

Ezek a következmények azért megdöbbentőek és borzalmasak, mert a diszlexia egyébként könnyen, egyszerű módszerekkel kezelhető, alig nehezebb, mint egy megfázás kikúrálása.

Szerencsére mostantól már Te is tehetsz azért, hogy gyermeked diszlexiája ne maradjon rejtve. A diszlexiával foglalkozó szakemberek létrehoztak egy ingyenes tesztet a felelősen gondolkodó szülők számára, melynek segítségével pár perc alatt megtudhatod, hogy gyermeked diszlexiás-e.

A diszlexiateszt.hu oldal segítségével gyorsan megtudhatod az eredményt, így gyermekednek nem kell tovább szenvednie és kínlódnia. Akár már ma segítséget nyújthatsz neki!

Javaslom töltsd ki ezt az ingyenes tesztet, csak 10 perc, és megtudhatod, mi a helyzet! 

Fontos, hogy az olvasási zavar megkeserítheti gyermeked életét, éppen ezért különösen fontos, hogy elvégezd ezt az ingyenes gyorstesztet, amit nagyon jó szívvel ajánlok Neked! Kattints ide, és végezd el a tesztet most: www.diszlexiateszt.hu



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • hihetetlen hármas!

    Hihetetlen Hármas!

    Milyen tripla meglepetés vár Rád a Mannánál?

    Megnézem
  • kontrollált élet – kontrollált test

    Kontrollált élet – kontrollált test

    A Testkontroll diéta lényege röviden, érthetően! Ugye Te is kipróbáltál már néhány fogyókúrát? Ugye mindegyiknél az a legnehezebb, hogy olyan kemény korlátok közé szorítanak, hogy egy idő után feladod?Ha nem találtad még meg a Neked tetsző megoldást, akkor olvass tovább!A sorozatom következő darabja a testkontroll diéta. Ez nem számít étrendnek, nem is életmód, amely egész életre szól, hanem egy olyan diéta, amelyre sokan esküsznek. Lássuk mi is ez?  

    Megnézem
  • a nőiség szimbóluma

    A nőiség szimbóluma

    Mindent az őszibarackrólIkonikus gyümölcs, amelynek sok-sok mögöttes jelentése van. A mesék világában is egy fontos szereplő. Hazája Kína. A Selyemúton jutott el először Perzsiába, majd onnan a világon mindenhova. Júniustól szeptemberig élvezheted. Minél később szakítják le, annál édesebb, ízesebb.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

  • avatar
    • 2013-09-22 21:27

    Kedves Manna!Számomra döbbenetes, hogy hogyan lehet járványként terjedő "betegségnek" titulálni a diszlexiát, de ha ezzel segítünk a gyerekeken, üsse kő, ízlések és pofonok... :-)Azzal viszont én sem értek egyet, hogy kezelése könnyű mint a megfázás kikúrálása. A diszlexia egy összetett részképességzavar. Minden gyermeknél más és más okokra visszavezethető, és minden életkorban másképp foglalkozunk a problémával. A fejlesztése pedig hosszadalmas és sokszor nem olyan egyszerű mint ahogyan azt leírtátok. Ezt csak azért tartottam fontosnak, mert nem szabad hibás információval hitegetni a szülőket, mert ez sokszor a fejlesztés menetének a nyugalmát veszélyezteti. Ha ilyen cikkeket írtok, ami szerintem nagyon remek, mert foglalkozni kell ezekkel a témákkal, azért inkább kérdezzetek meg egy szakértőt, mert nem mindegy mit írtok a nagy nyilvánosságnak!Én sem írok a krémkavarásról, pedig szorgosan csinálom itthon.... Kisebb-nagyobb sikerrel... :-)Remélem nem veszitek sértésnek a levelem, nem annak szántam, de van tapasztalatom a diszlexiások fejlesztésében.Egy gyógypedagógus.

    • 2013-09-22 21:27
    • avatar
      • Emil
      • 2013-09-23 12:57

      Kedves Zsófia, köszönjük, hogy leírtad véleményed.

      Természetesen, mint minden hasonlat, ez is sántít. A diszlexia valóban összetett problémakör, azonban egyre jobban ismerjük. Ma már a legtöbb esetben könnyű felismerni és az okait feltérképezni.

      A fejlesztés pedig az okok ismeretében szintén könnyen tervezhető. Más kérdés, hogy a fejlesztés időtartama - szintén a kiváltó okoktól függően - változó: pár hónaptól pár évig terjedhet, és maga a folyamat egyes esetekben valóban sok munkát követel.

      Ugyanakkor az is tény, hogy helyesen megválasztott terápiás módszerekkel a fejlesztés időtartama lerövidíthető, vagy bizonyos esetekben akár el is hagyható - ez természetesen aktív együttműködést igényel a szülő, a tanító és fejlesztő szakember között.

      Szép napot,
      Emil

      • Emil
      • 2013-09-23 12:57
  • avatar
    • Testő‘r
    • 2013-09-17 14:47

    Nem szeretnék okoskodni vagy tudálékosnak tűnni, de pár év fejlesztő pedagógusi és 11 év magántanári tapasztalat azt hiszem feljogosít a következő "kiigazításra". :)Először is a kifejezések: diszlexia az olvasási nehézségek összefoglaló elnevezése; a másik kettőnek, tehát az írással és a számolással összefüggő nehézségnek is van külön-külön neve. Diszgráfia az írással kapcsolatos nehézség, diszkalkulia a számolással összefüggő nehézség. Ezek fennállhatnak külön-külön, vagy együtt is egy gyermek esetében, és mindegyik lehet súlyosabb vagy kevésbé súlyos. A probléma mértékétől függ a fejlesztés lehetősége, illetve a gyermek esetleges felmentése pl. matematikából. Manapság már nagyon jó fejlesztési lehetőségek, és egyre több szakember van, akik tudják, hogy mikor mit kell tenni. Viszont az is tény, hogy az óvó nénik és a tanító nénik nincsenek felkészülve arra, hogy mit tegyenek az ilyen problémával küzdő gyermekkel, ráadásul nekik ott van a másik 20-25 gyermek is, akik között akár lehet más problémával küzdő is, pl. hiperaktív, autista....Ami fontos, hogy ha a szülő felismeri, hogy gond van a gyermekével, akkor ő semmiképpen se hagyja annyiban, és próbáljon szakembert keresni, ehhez érdemes elmenni a helyi nevelési tanácsadóba, mert ők tudják, hogy milyen lehetőségek vannak 1-1 lakóhely közelében.Kedves Manson! Nálad valószínűleg vagy figyelemzavar vagy szövegértési gondok vannak a háttérben. Mind a kettő fejleszthető!!Remélem, nem voltam sértő senkire nézve, csak szerettem volna, hogy 1-2 dolgot tisztábban láthasson mindenki! Köszönöm! :)

    • Testő‘r
    • 2013-09-17 14:47
    • avatar
      • Emil
      • 2013-09-17 15:15

      Köszönjük, hogy elmondtad a véleményed.

      Tökéletesen igazad van, mi is tisztában vagyunk vele, hogy a diszlexia nem diszgráfia, és nem is diszkalkulia. Ez a cikk kifejezetten az olvasási nehézségekkel birkózó gyermekek szüleinek szól, ezért is írtuk, hogy az áldozatok képtelenek megtanulni olvasni.


      Szép napot,

      Emil

      Update: közben megtaláltam azt a szót, ami miatt írtál, köszi a jelzést.

      • Emil
      • 2013-09-17 15:15
      • avatar
        • Testő‘r
        • 2013-09-18 22:29

        Köszönöm a választ:)

        • Testő‘r
        • 2013-09-18 22:29
  • avatar
    • 2013-09-17 11:33

    Szeretném megosztani Veletek a mi történetünket: A fiamnál már óvodás korában észlelték, hogy probléma van a figyelmével (szerintem egyszerűen unatkozott, de ez más lapra tartozik). Elkezdtem fejlesztésre hordani. Azóta iskolás lett, az első osztályt saját kérésemre újrajárattam vele egy másik iskolában, mert az első helyen márciusban közölte velem a "tanító", hogy tanítsam meg magam olvasni a gyereket. Ezt követte az a suli, ahová most is járunk, itt lelkiismeretesen és hozzáértő módon foglalkoznak a gyermekkel, de a tavalyi, azaz a 3. év végén közölték, hogy valószínűleg diszlexiás, viszont erről papírt nem adnak, mert "az eset nem olyan súlyos, hogy azt szakbizottság elé küldjék". Ekkor rágtam be végképp. Mivel már tudtam, mi lehet a gond, kerestem és rátaláltam a neten a (reklám törölve. Szerk.) oldalra. Felvettem a kapcsolatot velük, segítettek. A fiam nem volt diszlexiás... a 10 alkalmas foglalkozássorozat 2. órája után folyékonyan és értőn olvasott. Végre szeret olvasni, sírtam, amikor könyvet vett a zsebpénzén. Remélem valakinek hasznára válik majd ez a történet.

    • 2013-09-17 11:33
    • avatar
      • Cintia
      • 2013-09-19 20:25

      Kedves Deme Nóra Nóri vagy szerkesztőkEl tudnátok privátba küldeni annak az oldalnak a címét, akik segítettek a fiadnak megtanulni olvasni,Köszi, Cintiaczuczor.cintia(kukac)freemail.hu

      • Cintia
      • 2013-09-19 20:25
      • avatar
        • Emil
        • 2013-09-25 20:58

        Kedves Cintia,

        a címet mi sem ismerjük, töröltük. 

        Szép napot,
        Emil

        • Emil
        • 2013-09-25 20:58
  • avatar
    • Manson
    • 2013-09-17 10:10

    24 eves vagyok,helyesen irok olvasok.Tanulassal vannak nagy bajaim :S.Nemtudok felfogni semmit.Mi a teendo?

    • Manson
    • 2013-09-17 10:10
    • avatar
      • Rita
      • 2013-09-18 14:14

      Szia!Lehet, hogy csak a tanulási módszerrel van baj. Próbálj kártyákkal tanulni, én így készülök az angol óráimra és így készültem a vizsgámra is.

      • Rita
      • 2013-09-18 14:14
    • avatar
      • Emil
      • 2013-09-17 10:16

      A matek?

      • Emil
      • 2013-09-17 10:16
  • avatar
    • Andrea
    • 2013-09-17 09:31

    Kezelése "alig nehezebb, mint egy megfázás kikúrálása". Egyik lányom diszlexiás. Nem értek egyet ezzel a mondattal. Nagyon sok plusz tanulást, odafigyelést jelent! Éveken keresztül...

    • Andrea
    • 2013-09-17 09:31
    • avatar
      • Emil
      • 2013-09-17 09:38

      Mielőtt elkezdte volna az első osztályt megállapították, hogy diszlexiás. Ezért elsőben az ének óra helyett gyógypedagógus foglalkozott Evelinnel. Másodiktól a legjobb olvasó volt az osztályban.

      Próbáljátok ki a Varázsbetű módszert, sokan esküsznek rá.
       

      • Emil
      • 2013-09-17 09:38

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet