Hogyan élj 110 évig?

hogyan élj 110 évig?

Válts tudatos életmódra és válassz organikus ételeket!

Szeretnék kicsit rendet tenni. Sok helyen olvasom helytelenül az organikus, az öko, a bio szavak használatát. Úgy gondolom, hogy nagy a félreértés az emberek között ezeket az élelmiszereket illetően. Olvass tovább, ha Te is szeretnéd megtudni, mi az az organikus, mi az a bio és mi a különbség köztük.

A fogalmak

Organikus: Azt a mezőgazdasági rendszert nevezzük organikusnak, amely csak környezetbarát, természetes, emberre, állatra és környezetre nem veszélyes technológiákat alkalmaz, és ezzel egészséges, gazdag tápanyagtartalmú élelmiszereket termel.

Bio: Ellenőrzött ökológiai (organikus) gazdálkodásban termett élelmiszer. Tilos a műtrágyázás, a szintetikus anyagok használata. A kórokózókkal szemben engedélyezett, természetes eredetű szerekkel védik ezeket az élelmiszereket. Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. vagy a Hungária Ökogarancia Kft. ellenőrzi, és látja el tanúsítványokkal. Az általuk hitelesített élelmiszerek drágábbak, mint az átlagos élelmiszerek, ugyanis egységnyi idő alatt kevesebb bioterméket lehet előállítani, mert nagyobb odafigyelést igényel a termesztésük.

Öko: A bio szinonímája

Miért nem fogyaszt mindenki biót?

Legtöbbször azt a kifogást hallom, hogy drágább, sokkal drágább, mint a hagyományos élelmiszerek. Ez részben igaz is, hiszen a bioboltokban sokszor igen borsos áron kínálják a portékákat. Azonban mi magunk, Te magad is létrehozhatsz egy mini organikus gazdaságot. Még néhány nagyobb virágládában is nevelhetsz magadnak zöldségeket, gyümölcsöket. Keress fórumokat az interneten, ahol olyan emberekkel cserélhetsz tapasztalatokat, akik szintén maguk termelik a betevőt.

Nagy lépés előre az is, ha kerülöd a nagyobb élelmiszerláncokat és piacon vásárolsz inkább. Ott rövid idő alatt megtalálhatod azt a szűk eladói kört, akiknél szeretsz vásárolni, jó minőségű az árujuk, és megbízható forrásból származik.


Lehet élni 110 évig?

Persze, ez csak egy feltevés, de nem állunk olyan messze tőle. Az emberi szervezet alkalmas a hosszú-hosszú életre, csak mi ezt valahogy elrontottuk. Helyrehozhatod. A táplálkozás az élet egyik kulcsa. Az organikusra való átállás megváltoztat téged. Először furcsa, hogy minden olyan sótlan, nem édes, nem olyan „ízes“, mint előtte. Ez azért van, mert ez a táplálkozási forma kerüli a túlzott sózást és a cukrot is. Hidd el, csodálatos az ételek íze sok só és cukor nélkül. Az ízlelőbimbók hamar átállnak, szinte fellélegeznek, hogy végre valódi ízeket érezhetnek.
Ha egy-két hónap organikus táplálkozás után elmész egy rutinvérvételre, megdöbbensz majd, hogy milyen pozitív irányba változnak az értékek. Az eddig bő olajban, sok sóval és cukorral elkészített ételek hatására ingadozó vagy inkább rosszabb értékek helyett helyreáll a rend.

És nem csak ez a pozitívum ér majd. Ha tiszta élelmiszereket fogyasztasz, akkor a tested és az agyad működését is maximalizálni tudod. Ma még a tested azzal foglalkozik a nap nagy részében, hogy a bevitt méreganyagokat megszűrje, megszabadítson téged a felesleges hormonoktól, antibiotikumoktól, mesterséges édesítőszerektől.

Ha organikus ételeket fogyasztasz, a sejtek élni fognak, nem pedig belefulladni a tartósítószerbe.
Hatalmas érv az organikus élelmiszerek mellett az is, hogy csökken a daganatos betegségek, az Alzheimer-kór, az ízületi gyulladás és más súlyos betegségek esélye, amelyekhez a helytelen táplálkozás hozzájárul.
 

Néhány fontos tény, tanács

  • A gyomirtó, gombaölő, és permetszerek rákkeltők, felborítják a hormonháztartás egyensúlyát.

  • A nem organikus mezőgazdaságokban dolgozó emberek körében szokatlanul magas az aránya az immunrendszer különböző daganatos betegségeinek, a gyomorráknak, a hereráknak és a prosztataráknak. (forrás: http://www.lymphomahelp.org/feinsteintestimony.php)

  • Egy átlagos, nem organikus gazdaságban többszáz szintetikus és nem szintetikus rovarirtó engedélyezett. Az organikus gazdálkodásokban csak hét, és ezek is lebomlanak.
    Attól, mert valami bio, még nem feltétlenül egészséges is. A biocsoki ugyanúgy hizlal. Bio élelmiszerek vásárlásakor is tudatosan válassz!




 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • két avokádós arcmaszk egy csipetnyi mannával

    Két avokádós arcmaszk egy csipetnyi Mannával

    Ajándék receptek a gyönyörű bőrértSzeretem a nagyon bonyolult, több összetevőből álló recepteket. Azokkal lehet igazán kísérletezni, ez biztos szakmai ártalom. De van olyan, hogy épp sietek, nincs időm semmire. Ilyenkor szuper, ha van a tarsolyomban olyan gyors praktika is, amivel percek alatt újjávarázsolhatom a bőröm. Az avokádós arcmaszk pont ilyen. Ehhez általában minden hozzávaló megtalálható otthon. Most két receptet mutatok Neked, próbáld ki őket bátran.

    Megnézem
  • a rút külső hasznos belsőt rejt, azaz egy „nemszeretem“ zöldség rejtett értékei

    A rút külső hasznos belsőt rejt, azaz egy „nemszeretem“ zöldség rejtett értékei

    Egy Bloody Maryt? Csakis zellerrel!A fiaim (még) félreteszik a húslevesből a zellert. Ha visszagondolok, én sem rajongtam érte gyerekkoromban, de mára megkedveltem – főleg, mert annyi mindenre jó, annyira egészséges.

    Megnézem
  • aktív szenes arcmaszk zsíros, problémás bőrre

    Aktív szenes arcmaszk zsíros, problémás bőrre

    Amikor megcsináltam a zsíros bőr tüneteivel küzdő barátnőmnek ezt az új receptet, nagyon megdöbbentem a hatástól, természetesen ő is majd" leesett a székről, amikor meglátta a bőrét. Most megosztom veled is, mert ha problémás a bőröd, akkor nagyon szeretni fogod.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

  • avatar
    • Anita
    • 2014-06-17 10:35

    Kedves Andrea ! Egyetértek veled mind azokban amiket irtál Én évek óta ezen elvek szerint élek és látom magamon a különbséget, de mindig nehéz volt Budapesten olyan helyről beszerezni az organikus zöldségeket gyümölcsöket ahol valóban tiszta vegyi anyagoktól mentes. Mert még sokan az is megkérdőjelezik , hogy a bio , organikus piacokon valóban azt árúlják e . Tudnál ajánlani Budapesten olyan helyet ahol tényleg organikus élelmiszert lehet beszerezni ? Előre is köszönöm válaszodat! Anita

    • Anita
    • 2014-06-17 10:35
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2014-06-18 12:27

      Kedves Anita,

      Sajnos nem tudok olyat ajánlani, amit magam is próbáltam, mert nem Budapesten lakom. Az interneten tudsz keresgélni biopiacokat, ahol személyesen is meg tudsz győződni a minőségről.

      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2014-06-18 12:27

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet