Műanyag golyókat vacsorára?!
műanyag golyókat vacsorára?!

Műanyag golyókat vacsorára?!



Elég egészségtelennek hangzik, igaz? Rengeteg vízi élőlénynek nincs más választása, mert a víztisztító üzemek képtelenek szűrni a csatornarendszerbe jutó mikroszemcséket.

Hogy mi az a mikroszemcse? Közel százféle tisztálkodószerben, elsősorban bolti fogkrémekben, bőrradírokban, samponokban és tusfürdőkben ismerhetsz rájuk. Apró, milliméteresnél is kisebb átmérőjű színes műanyag golyók százezrei vannak egyetlen tubusban, vagy flakonban. Ezek segítségével kíméletesen súrolhatod a fogaidat, szabadulhatsz meg az elhalt hámsejtjeidtől.

Olcsó, kényelmes és hatékony megoldás, nem igaz?

Hogy tonnaszám kerülnek ezek a mérgező műanyagok a világ csatornarendszereibe, és onnan az élő vizekbe, és az emberek által is fogyasztott állatokba, és a Te szervezetedbe is? Hogy egy évszázadig is tart, mire lebomlanak?

Néhány évvel ezelőttig ezek nemlétező problémák voltak a kozmetikai óriásvállalatok számára.

Miközben a ’90-es években hatalmas sajtókampányok közepette látványosan azon dolgoztak, hogy újrahasznosítható csomagolásokban árulják a termékeiket, szépen csendben évente több ezer köbméter polietilén golyóval dúsították a kozmetikumaikat.

Egy környezetvédő szervezet rázta fel a világ közvéleményét pár évvel ezelőtt: kiderült, hogy évente 19 tonna mikroszemcse került New York város szennyvizeiből a környező természetes vizekbe. Ennek a kutatásnak köszönhetően bő egy évvel ezelőtt döntött úgy az állami törvényhozás, hogy a világon elsőként betiltja az ilyen egészségkárosító és környezetszennyező termékek forgalmazását.

New York állam példáját eddig 8 amerikai szövetségi állam követte, és a világ számos országában napirendre került a mikroszemcsék betiltásának ügye.

Néhány nappal ezelőtt Kaliforniában tiltották be a mikroszemcsés termékeket, annyival továbblépve, hogy a lebomló műanyagokat is száműznék a kozmetikumokból. A döntés ellen a kozmetikai ipar több képviselője azonnal tiltakozott - annak ellenére, hogy több természetes, növényi alternatívája is van már a műanyag golyóknak: ananászból, mangóból és gombából is készítenek már környezetbarát mikroszemcséket.

Mi a helyzet Európában?

Ausztria, Hollandia, Belgium és Svédország tavaly decemberben kezdeményezte a mikroszemcséket tartalmazó tisztálkodószerek betiltását az Európai Unió területén, azonban mindeddig nem született ilyen határozat.

A legnagyobb kozmetikai világcégek egy része azonban 2013-ban önként vállalta, hogy az idei év végéig megszünteti az ilyen termékek gyártását, mások további két évet kérnek a mikroszemcsét tartalmazó termékeik gyártásának befejezésére, a termékek folyamatos kivezetésére.

Csak Németország területén évente félezer tonna polietilén golyó kerül a szennyvízhálózatba.

A kozmetikai cégek azzal védekeznek, hogy a tengerekbe jutó műanyag hulladéknak csak elenyésző része, alig 0,01 százaléka a mikroszemcsék okozta szennyeződés, és vitatják azoknak az orvosi kutatásoknak az eredményeit, amelyek szerint az élő szervezetekbe kerülő polietilén mérgező lenne. 


Forrás:

http://goo.gl/oXeSIf, http://goo.gl/XrXZxo, http://goo.gl/esE9OM




Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet