Mire van szüksége a szervezetednek a testmozgás után
mire van szüksége a szervezetednek a testmozgás után

Mire van szüksége a szervezetednek a testmozgás után



Sportolás után rugalmasabbnak, energikusabbnak érzed magad, ugyanakkor szervezetednek a megterhelés után regenerálódnia kell.

Az, hogy mit és mikor fogyasztasz a mozgás utáni órákban, legalább olyan fontos, mint maga az edzés. Az izmoknak tápanyagra, elsősorban fehérjére van szükségük, hogy újjáépüljenek, illetve gyarapodjanak.

Habár nincs szigorúan meghatározva, hogy testmozgás után mennyi idővel a legideálisabb enni, nem érdemes hosszú ideig várni. Ha 15-20 perc után rád tör az éhség, nyugodtan egyél pár falatot, de általánosságban ennél hosszabb időre van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy étel befogadására alkalmas állapotba kerüljön.

Kivételes esetekben akár 2 óra is eltelhet a következő étkezésig, de itt húzd is meg rögtön a felső határt. Ennél tovább soha ne várj a tápanyag bevitellel. A koplalásnak pedig még a gondolatát is kerüld, csak legyengülnél tőle.

Ha a fogyás a célod, akkor sport után friss gyümölcsöt, vagy egy kisebb mennyiségű normál étkezést iktass be. Ha izomtömeget szeretnél növelni, edzés után fehérjetartalmú ételeket válassz, bőséges zöldsalátával!

A barna rizst mindenkinek bátran ajánlom, mert lassabban szívódik fel, egyenletes energiát adva. A gyümölcsök közül pedig a banánt, mert pont megfelelő a szénhidráttartalma. Sok benne a kálium és a magnézium is, így megakadályozhatja az izomgörcsöt. Az ananász szintén jolly joker, nem terheli meg az emésztést, és sok rostot tartalmaz.

Az étkezés mellett hangsúlyoznom kell a vízivás jelentőségét is.

Ha edzés közben néha vizet kortyolsz, azzal csak segíted a szervezeted, de az sem mindegy, hogy állnak a víztartalékaid mozgás előtt. Fogyassz napközben minimum 2 liter vizet, melegebb napokon akár 2,5-3-at is, így elkerülheted az edzés utáni fejfájást vagy szédülést.

Bármilyen mennyiségű folyadékot fogyasztottál edzés alatt vagy után, a testmozgás után egy órán belül igyál meg minimum fél liter vizet, hogy pótold az izzadással a szervezetedből távozó folyadékot.

 

 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet