Miért nincs tökéletes natúr naptej?
miért nincs tökéletes natúr naptej?

Miért nincs tökéletes natúr naptej?



Sokan kérdezitek, miért nem található a Manna kínálatában naptej. Az ok egyszerű: a tudomány és a technológia jelenlegi állása szerint natúr módon nem lehet olyan anyagokat előállítani, melyek egyszerre színtelenek (nem hagynak fehér nyomot a bőrön), emellett pedig még kétszámjegyű faktorszámot is biztosítanak a nap ellen. Íme, pár háttér információ és megoldási lehetőség!

A napvédelem és a natúr kozmetikumok összefüggéséről hosszú tanulmányokat lehetne írni, de mivel úgy tűnik, kezd beköszönteni az igazi nyár, röviden összefoglalom, miért is olyan nagy kihívás a napvédő képességgel rendelkező natúr kozmetikumok előállítása.

A kozmetikumokban található fizikai fényvédő anyag szemcsemérete és a napvédő képesség összefügg: minél kisebb a szemcsék mérete, annál nagyobb az adott kozmetikum UV-elnyelő képessége. Ugyanakkor ahhoz, hogy jelentős, vagyis 2 számjegyű SPF értéket érjen el egy adott kozmetikum, nagyon apró részecskéket, úgynevezett nanoanyagokat kell tartalmaznia. Ezeknek a nanoanyagoknak a felhasználása ütközik a Manna vegyszermentes filozófiájával, és mivel ragaszkodunk a tiszta és természetes eredetű kozmetikumokhoz, így egyelőre fényvédő termékeket nem gyártunk.

A technológia fejlődésével egyre több gyártó kezdte el forgalmazni ezeket a nanoanyagokat, belőlük készülnek például a színtelen napvédő krémek, melyek nem hagynak fehér foltot a bőrön és a ruhán.

Addig is azonban, hogy a nap káros hatásait elkerüld, érdemes betartanod néhány alapszabályt. Ha csak teheted, kerüld a közvetlenül a napon való tartózkodást 11 és 16 óra között, valamint ne tedd ki a szervezetedet vegyszerterhelésnek. Gondolj arra, hogy bőrödön keresztül a véráramba kerülnek azok az anyagok, amelyeket rákensz, így egyáltalán nem mindegy, hogy mit használsz.

Ha mégsem tudod elkerülni a magasabb faktorszámú, nanorészemcskéket tartalmazó napkrémeket, mert vízpartra mész napozni, vagy muszáj a tűző napon tartózkodnod egy városi jövés-menés során, akkor erre a pár dologra érdemes odafigyelned:

1. UVA és UVB

Fontos tudni, hogy az UVB sugárzás végső soron akár bőrrákot is okozhat, többnyire olyan testrészen, amely folyamatosan ki van téve a napsugárzásnak. Az UVA sugarak szintén ártalmasak lehetnek, a bőr idő előtti öregedését idézik elő és károsítják a kollagénrostokat. Fontos tudnod, hogy a vízfelületről visszavert fény is tartalmazza az ultraibolya sugarakat, ilyenkor a dózis megsokszorozódik, így érdemes jobban figyelned bőröd védelmére.

2. Kerüld a vízálló naptejet

Sok napkrémet vízállóként reklámoznak, azonban ha hosszabb időn át a vízben tartózkodsz, akkor nem marad a bőrödön, hanem leázhat róla. A sok vegyszert a természetes vizek élővilága igencsak megérzi, ezért érdemes átgondolnod, milyen naptejet használsz.

3. Hidratálj

Az, ahogyan a bőröddel napozás után bánsz, legalább olyan fontos, mint az, ahogyan napozás közben ápolod. Egy-egy nyári nap végén a bőr szinte ki van szomjazva egy kis kényeztetésre. Javaslom, hogy zuhanyzás után simíts rá egy kis Manna sheavajat, különösen ajánlom a Manna organikus ghánai sheavajat, vagy a Prémium sheavajat, teljesen illatmentesek, így nem irritálják a lepirult, napozástól megviselt bőrt. Arcodra pedig használd a Manna arckrémet, melyet hialuronsavval gazdagítottunk. Jelenleg ugyan nem kapható, de ha márciusban betáraztál a Manna habkrémekből, kapd elő a hűtőből a kakaóvajas-kókuszolajos testápoló különlegességet, és tetőtől talpig kényeztesd vele bőröd!



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Szilvia
    • 2019-06-11 10:36

    Az oké, hogy miért nem lesz naptej. Na de a manna strandkrém kapható lesz újra?!

    • Szilvia
    • 2019-06-11 10:36
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2019-06-30 21:33

      Kedves Szilvia, sajnos a strandkrém nem várható a palettánkon.
      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2019-06-30 21:33

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet