A legjobb cukormentes eperlekvárrecept
a legjobb cukormentes eperlekvárrecept

A legjobb cukormentes eperlekvárrecept



Az eperlekvár az egyik nagy kedvencem, a legjobb, ha tökéletesen megőrzi a lédús eper finom puhaságát és friss zamatát, éppen ezért cukor nélkül készítem.

Bevallom, az epret minden formájában nagyon szereti az egész családom, és ha tehetjük, az eperszezonban igyekszünk néhány üveggel elraktározni a hidegebb hónapokra is belőle. A legfinomabb, amikor a gyümölcs eredeti jellegét megőrzi és a finom ízharmóniát nem nyomja el a kristálycukor. Természetesen a cukormentességet az egészségünk is megköszöni.

Íme, egy recept, amellyel kompromisszumok nélkül élvezhetjük ezt a varázslatos és elbűvölő finomságot! Praktikus és könnyen elkészíthető változatot hoztam neked, így nem kell egy egész hétvégét a befőzéssel töltened, egy óra alatt elkészül.

Hozzávalók:

1,2 kg eper tisztítva, összevágva

10 dkg eritrit és stevia keverék

2 púpozott teáskanálnyi pektin

1 citrom szűrt leve

Elkészítés:

Először is a csapvíz alatt alaposan megmosott és lecsumázott epret botmixerrel pépesítsd, de csak enyhén, hogy darabok is maradjanak benne. Ezt követően tedd fel az epret főni egy lábasban. Amikor forr, add hozzá a pektinnel elkevert édesítőszert. Hagyd főni további 10-15 percig, közben sűrűn kevergesd. Amikor elérte a megfelelő állagot, add hozzá a citromlevet és alaposan keverd el. Húzd félre a tűzről, és ha hab keletkezett a tetején, akkor azt kanalazd le róla. Ezután nincs más hátra, mint jól záródó csatos üvegekbe tölteni, melyeket előzetesen forrásban lévő vízzel fertőtlenítettél. A forró eperrel teli üvegcséket a lezárásuk után azonnal fordítsd fejjel lefelé, hogy a kupakokon álljanak és hagyd így tíz percig, majd fordítsd vissza. Ez azért kell, hogy teljesen légmentesen rászoruljon a kupak az üvegekre. Utána tekerd egyesével újságpapírba, majd helyezd őket egy takaróval kibélelt kosárba, teríts rájuk egy másik takarót és hagyd, hogy a dunsztban álljanak egészen addig, míg teljesen ki nem hűltek. Ez olyan 2-3 napot vesz igénybe.

Tipp: Az üvegeket legegyszerűbben úgy sterilizálhatod, hogy egy tepsibe hideg vizet teszel, beleállítod az üres üvegeket és az egészet felteszed a tűzhelyre kis lángon. A felforralt víz biztosítja, hogy az üvegek patika tisztaságúak legyenek, ráadásul a forró üvegeknek megvan az az előnyük is, hogy nem pattannak el, amikor a forró eperlekvárt beleöntöd. A legjobb, ha az eperlekvárt akkor kanalazod bele, amikor az üvegek még a tűzön vannak és majd csak a már megtöltött üvegeket emeled ki a forrásban lévő vízből, hogy lezárd. Javaslom, hogy kisebb üvegeket használj, amibe olyan mennyiség fér bele, ami egyszerre elfogy, ebben a lekvárban ugyanis nincs tartósítószer, emiatt felbontás után csak pár napig áll el a hűtőben.

Ha az eper által nyújtott kellemes pirosas színt és selymes állagot tovább szeretnéd érezni ajkaidon akkor próbáld ki a Manna színes csók ajakbalzsamot, mely növényi pigmentekből kapja gyönyörű színét, a ricinusolajtól pedig selymes állagát.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet