Ugye Te is sok fahéjat használsz?

 ugye te is sok fahéjat használsz?

11 érv a fahéj mellett...

Neked mi jut eszedbe a fahéj illatáról?

Hóesés, karácsony, langyos, foszlós kalács... és még sorolhatnám, igaz?

A kecses formájú fűszer igazi finomság – ha érdekel, mi mindenre jó, olvass tovább!

Tudod, honnan ered?

Egyszer régen a fahéj még az aranynál is értékesebb volt. Az ókori egyiptomiak bebalzsamozáshoz és varázsláshoz használták, Európában vallási szertartások kelléke volt, illetve fűszerként alkalmazták. A 24 uncia fahéj többet ért, mint a 24 karát arany. Ma már persze inkább egy aranykarkötőt nézegetünk  magunkon mint egy csomó fahéjat a konyhánkban, de tudnod kell, hogy ez a jelentéktelennek tűnő fűszernövény az egészségedre nagyon jó hatással van.

A fahéj a babérfélék családjába tartozó fahéjfa lehántott belső kérge. Srí Lankán, Indiában és Burmában őshonos, de máshol is termesztik.

A ceyloni termelők a fűszer nagy részét az esős évszakban gyűjtik össze. A fahéjfa földhöz közeli hajtásait vágják le, lekapargatják, dörzsölgetik őket, hogy a kéreg fellazuljon. Egy nagy tekercset csinálnak belőle úgy, hogy a kéregdarabokat egymásba tolják, majd ezt az egészet kitöltik a fa forgácsával, így megtartja a formáját. Sokáig szárítják, majd tovább görgetik, dörzsölik, megint szárítják. Sok a munka vele, de megéri.

Mire használják a fahéjat?

A fahéj illóolajat tartalmaz, amelynek fő összetevője a fahéj-aldehid. A fűszerből lepárolt olajat sokféleképpen hasznosítják, pl. parfümökben, más kozmetikumokban, likőrökben, gyógyszerekben, ételekben és italokban is megtalálod.

11 érv a fahéj fogyasztása mellett...

  • Fél teáskanál fahéj képes lejjebb vinni a rossz koleszterin (LDL) szintedet.
  • Segíthet a 2-es típusú cukorbetegség ellen, mivel csökkenti a vércukorszintet és fokozza az inzulintermelést is a testedben.
  • A fahéj gombaölő hatású. A candida nem életképes a közelében.
  • Csökkentheti a leukémiát és a limfómát okozó rákos sejtek szaporodását.
  • Véralvadásgátló hatású.
  • Ha mézzel kombinálod, a keverék enyhíteni tudja az ízületi fájdalmat.
  • Az élelmiszerekhez adott fahéj gátolja a baktériumok szaporodását, így az élelmiszerek eltarthatósága megnő.
  • Illatának belélegzése növeli a kognitív funkciókat és javítja a memóriát.
  • Sikeresen veszi fel a harcot az e-coli baktérium ellen.
  • Hatékony ellenszere a fejfájásnak, akár a migrénnek is.
  • Segít stabilizálni a vércukorszintet, ez előnyös, ha fogyni szeretnél.     

Ugye milyen sokoldalú ez az illatos finomság?

A legjobb minőségű, ceyloni fahéjat nagyon könnyű összekeverni az ún. kassziával, amely szintén egy babérfajta fás szárából nyert, szárított kéreg, és nagy mennyiségben mérgező. Kínai fahéjnak is nevezik. A kínai fahéjat főzéshez, valamint különösen likőrök és csokoládék ízesítésére használják.

Igaz, hogy a kasszia és a ceyloni fahéj közeli rokonok, mégis megkülönböztethetők egymástól. A kasszia kérge vastagabb, az íze sokkal erőteljesebb, a színe kicsit szürkésebb minőségi társáénál.

Te szereted a fahéjat? Szoktál valamilyen fahéjas finomságot készíteni akonyhádban? Oszd meg velünk itt a blogon!



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • hogyan szabadulj meg a fejfájástól?

    Hogyan szabadulj meg a fejfájástól?

    Van néhány natúr gyógymód, ami segít elűzni a kínzó fejfájásod...Ma ezeket gyűjtöttem össze Neked, hisz a téli nyálkás, esős, fronthatásokkal teli időszakban gyakran megfájdulhat a fejed. 

    Megnézem
  • te sem szereted a cserepes, kiszáradt ajkakat?

    Te sem szereted a cserepes, kiszáradt ajkakat?

    Téli ajakápolás natúr módon!Neked is kiszárad az ajkad a szeles időben? Hiába használsz márkás ajakápolót, azt veszed észre, ugyanolyan cserepes marad? Sőt, esetleg még rosszabb is a helyzet egy idő után?Ha kiszáradnak, vagy rosszabb esetben kirepedeznek az ajkaid, az nemcsak fájdalmas, de látványnak sem szép.

    Megnézem
  • szabó család 3. rész

    Szabó család 3. rész

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

  • avatar
    • Lilla
    • 2021-02-06 21:20

    "A fahéj természetes aromaanyaga, a kumarin miatt nagy mennyiségben fogyasztva károsítja a májat." :(

    • Lilla
    • 2021-02-06 21:20
  • avatar
    • Katalin
    • 2015-02-09 19:30

    Egy receptet megoszthatok itt, mely nálam bevált:1 kávéskanál fahéj,1 kávéskanál gyömbér,1 kávéskanál szerecsendió1 kávéskanál MÉZ2 evőkanál almaecet.Mindezt vízzel felengedve, elkeverni. Egy gyors mozdulattal kell lehúzni (meginni) éhgyomorra. Nem a legjobb ízű, kis mézzel lehet még gazdagítani.Nekem van gyomorsav túltengésem, de problémát nem észleltem e miatt. Jó egészséget kívánok a kipróbálásához.

    • Katalin
    • 2015-02-09 19:30
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2013-01-08 13:14

    Vettem fahéj tablettát, annak nincs gyomorbántó mellékhatása. :)

    • Felhasználó
    • 2013-01-08 13:14
  • avatar
    • Agi
    • 2012-12-28 22:06

    Én idén többször is próbálkoztam vele reggelire, de már nagyon kis mennyiség is ( fél-egy kávéskanál ) teljesen kikészítette a gyomromat. Iszonyú gyomorgörcseim lettek tőle, és egy heti kísérletezés után feladtam. Utána 3 vagy 4 hét volt, mire a gyomrom megnyugodott, addig a refluxtól kezdve mindenféle gyomorsavproblémám volt, minden evéstől borzalmasan rosszul voltam. Úgyhogy csak óvatosan és fokozatosan...agi

    • Agi
    • 2012-12-28 22:06
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2012-12-28 17:55

    Üdv Mindenkinek!Én napi rendszerességgel fogyasztom a fahéjat a koleszterin szintem normális értékének megtartására. Pár éve magas koleszterint diagnosztizáltak és annak rendje-módja szerint fel írták rá a koleszterin-csökkentő gyógyszert. Tekintettel arra, hogy sosem voltam rendszeres gyógyszer fogyasztó, így lépten-nyomon el felejtettem bevenni, amiért persze az orvostól dorgálást kaptam. Gyógyszer-ellenes lévén, le ültem a számítógép elé és el kezdetem természetes szereket keresni a probléma megoldására, s így találkoztam először a fahéjjal mint koleszterin csökkentő szerrel. Találtam még egy-két olyan dolgot amit ki kellett próbálnom és láss csodát -néhány hónap múlva a koleszterinem a normális értékre csökkent. Az én jól bevált receptem a következő:l nagy pohár joghurt, l teáskanál őrölt fahéj (lehet több is,ha szeretitek), 1 evőkanál lenmag, 1 kanál szezám mag, 1 fél kanál extra szűz olíva olaj, 2 kanál zabpehely vagy 1-1 kanál zabpehely és zabkorpa. A lenmagot és a szezám magot kávédarálón egy kicsit megtöröm.)Jól össze keverem, egy kicsit állni hagyom és reggelire megeszem. Nálam nagyon bevált, remélem más is tudja sikerrel használni. Nos és hogy hogyan fér ennyi minden egy pohár joghurtba, hááát ügyesen!Sok szerencsét kívánok!

    • Felhasználó
    • 2012-12-28 17:55
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2012-12-28 13:39

    Milyen receptet kapunk a fahéj nagyobb mennyiségben fogyasztásához?

    • Felhasználó
    • 2012-12-28 13:39
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2012-12-28 10:05

    Üdvözlöm!Az érdekelne mennyi fahéj fogyasztása ajánlott bizonyos esetekben:fejfájásízületi fájdalomfogyáscukorbetegségkoleszterin...Válaszát előre köszönöm!

    • Felhasználó
    • 2012-12-28 10:05
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-12-28 20:55

      A fahéj sem minden problémát egy ütésre megoldó csodaszer. A fenti receptet érdemes kipróbálni, kisebb adagokkal kezdve. 

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-12-28 20:55

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet