Biztosan Te is hallottál már az ún. „superfood” élelmiszerekről, amelyek onnan kapták a nevüket, hogy fogyasztásuk sokféle pozitív hatással bír a szervezetre, mivel rengeteg tápanyagot, vitamint tartalmaznak.
Közéjük tartozik az avokádó is, napjaink egyik legfelkapottabb egzotikus gyümölcse. Amellett, hogy nagyon finom, sokoldalúan táplálja a szervezetet. Sokan mégis ellenzik a fogyasztását. Vajon miért? Járjuk kicsit körül a témát!A megnövekedett keresletnek megvannak az árnyoldalai. Ezt a gyümölcsöt szubtrópusi, trópusi területeken termesztik, legfőképpen Mexikóban, de Dél-Afrikában, Chilében, Peruban, Ausztráliában, Izraelben is. Nézzük, milyen problémákat okoz a világ kielégíthetetlen avokádóéhsége!
• Mexikóban „zöld aranynak” nevezik, mivel igen nagy bevételt lehet a termesztésével elérni. Mint ahogy ebből sejteni lehet, sajnos a szervezett bűnözői csoportok is rátették kezüket az „üzletre”, rettegésben tartva a lakosságot, és felnyomva az árakat. De a környezet is nagy árat fizet: órási területeken termelik ki illegálisan az erdőt, hogy helyet adjanak a hatalmas avokádóültetvényeknek.
• A másik ország, ahol sok szenvedést okoz az avokádó termesztése, Chile. Az avokádó ugyanis egy rendkívül szomjas növény: 1 kg avokádó megtermesztéséhez becslések szerint átlagosan 1000 liter víz szükséges, de régiótól függően akár több is. Mivel a gyümölcs napfényigénye is óriási, olyan területeken termesztik, ahol mesterségesen kell öntözni.
• Mindez nemcsak helyi szinten okoz problémát, mivel ha ránézünk a térképre, egyértelmű, milyen óriási utat tesznek meg ezek a gyümölcsök, amíg elérkeznek hozzánk Európába. A hosszú szállítási út a hűtőkocsikban pedig köztudottan rendkívüli terhelést ró a környezetre.
• Mivel érett állapotban nem sokáig tartható el, éretlenül szedik le, az utóérés pedig hatalmas klimatizált raktárakban zajlik, amelyek megint csak rengeteg energiát fogyasztanak.
• Az utóérlelt avokádó a szupermarketek polcain 1-2 napot bír csak ki, utána kidobják – mindezzel kárba vész a rengeteg energia és munka is, amit ráfordítottak.
A megoldás tehát: el a kezekkel az avokádótól?
Nagyon sok helyben termesztett, egészséges, szezonális gyümölcs és zöldség áll rendelkezésünkre Európában, és általánosságban elmondható, hogy szervezetünkre ezek vannak a legjobb hatással.
Azonban megértem, ha időnként a változatosság kedvéért, finom ízéért és pozitív hatásaiért szívesen fogyasztod ezt az egzotikus gyümölcsöt. Hogyan teheted meg ezt rossz lelkiismeret nélkül?
• Csak kis mennyiségben! Itt különösen érvényes a „kevesebb több” elve. Ne legyen mindennap terítéken, hanem csak ünnepi alkalmakkor fogyaszd kis mennyiségben, így annál jobban fog ízleni.
• Figyelj a származásra! Ne vásárolj Chiléből vagy Mexikóból származó avokádót! Dél-Spanyolországban és Izraelben is termesztik, onnan nem tesz meg olyan hatalmas utat az asztalodig.
• Nézd meg a címkét! Mint minden egzotikus élelmiszernél, itt is érdemes a „fairtrade” logót keresni, hiszen ez arról biztosít Téged, hogy a megvásárolt áru esetében ügyeltek az etikus termesztésre és kereskedelemre. Érdemes a biogyümölcsöket előnyben részesíteni, hiszen így nemcsak a saját szervezetedet kíméled a mérgező vegyszerektől, hanem a termőterületet és az ottani élőlényeket is.
Nemcsak táplál, szépít is!
Nemcsak a kiváló belső hatások miatt szeretik sokan az avokádót: magas víztartalma miatt kiválóan hidratálja, vitaminjaival táplálja a bőrt, az antioxidánsok pedig a bőröregedés ellen hatnak. Különösen a száraz, igénybevett bőrrel tehet csodát.
Egzotikus arcmaszkot így készíthetsz avokádóból: törd össze villával egy fél avokádó húsát, majd keverj hozzá 1 evőkanál argánolajat. Vidd fel az arcodra, de a nyakad, a dekoltázsod is hálás lesz érte. Hagyd hatni 15 percig, majd mosd le.
Ha száraz, töredezett hajaddal szeretnél jót tenni, hajpakolást is készíthetsz belőle a leírt módon, argánolajjal, de akár kókuszolajjal is – vagy a kettővel együtt, ha biztosra akarsz menni! ? Tehetsz bele kétszeres mennyiségű olajat is, hogy könnyebb legyen felvinni a hajra. Tekerj a hajad köré egy törölközőt, majd 15-20 perc után mosd meg a hajadat a szokásos módon!
Ha azonban inkább megennéd ezt a szuper gyümölcsöt, vagy éppen nincs sok időd, akkor a szemkörnyék és az arc ápolására kitűnő választás a Luxus arcelixír, ami bizonyítottan csökkenti a ráncokat, valamint feszesebbé teszi bőrödet. Hajadat pedig nagyszerűen ápolja, regenerálja és csillogóvá teszi az Intenzív regeneráló, hajszerkezet-javító spray, amit hajmosás előtt vethetsz be, hasonló módon, mint a hajpakolást.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!
Eddig csak belsőleg fogyasztottam, de kipróbálnám pakolásként is. :)