Légy te a konyhatündér!
Lenyűgöző saláták – nem is olyan nehéz
Imádom a salátákat. Sokféle zöldséget, gyümölcsöt és öntetet szoktam variálni. Mostanában a fiúk is egyre jobban igénylik, főleg a hosszú tél után esik jól a sok vitamin és a fantasztikus színkavalkád. Mutatok Neked néhány olyan fogást, amivel az otthoni salátákat úgy tudod majd elkészíteni, mint a legjobb salátabárokban szokták.
Ha évekkel ezelőtt megkérdeztél volna, milyen salátát kedvelek, biztos, hogy először a vasárnapi családi ebédek kísérője jutott volna eszembe: rántott hús és krumplipüré mellé kínált fejessalátára (többnyire a saját kertünkből) cukros, ecetes öntetben. Sosem felejtem el azt az ízt, de igazán a hangulat az, ami mindig is bennem marad. Persze azóta sokat változott a világ és ezzel együtt az én ízlésem is. A saláta már nem kísérő, hanem köret vagy külön fogás. Egy-egy tartalmasabb saláta nagyon is jó választás főétkezésként. A sok zöldségféle, hús, sajt, tojás és az öntet egy igazi ízkavalkád, és rengeteg ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz,.
Lássuk, mivel turbózhatod fel a salátákat otthon, hogy mindenki kedvencei legyenek:
1. Lépj túl a grillezett csirkén! - avagy a sülthús utóélete
A Cézár saláta egyik alapanyaga a grillen átsütött csirkemell. Én már egy kicsit meguntam, ezért sokszor használok másféle húst: marhát, borjút, halat vagy sertést is. Ha épp sietek, és nincs valamilyen sült, akkor szeretem a száraz sonkát (pl. Serrano vagy Pármai), a jó minőségű szalámit vagy a chorizo kolbászt is.
2. Sajtok – reszelve vagy aprítva
Gyakran sajtokkal is gazdagítok egy-egy salátát: feta, parmezán vagy valamilyen kecskesajt jöhet számításba. A kecskesajtok közül a keménysajtokat részesítem előnyben, mert ezek kockára vágva vagy reszelve is finomak és jól is mutatnak.
3. Magvak és gabonafélék – a különleges ízhatásért
A gabonák és a különböző magvak is fontos részei egy igazán különleges salátának. A dió és a mandula például isteni, különösen a sajttal dúsított salátáknak, de használhatsz quinoát, árpát, sőt barnarizst is. (Ezeket értelemszerűen megfőzöm, lehűtöm mielőtt hozzáadom a salátához.)
4. Az öntet – a saláta lelke
Az egyik nagy kedvencem a vinaigrette. Az egyik legegyszerűbb öntet, de különleges ízeket hoz ki a különböző zöldségekből. Sokféleképpen lehet készíteni. Az arány mindig ez: 3 rész olaj (Bármilyen hidegen sajtolt növényi olaj szuper választás. Próbáld ki szezám- vagy mogyoróolajjal!) és 1 rész ecet vagy citromlé (Természetesen itt is kiélheted a kreativitásod. Próbálkozz pl. grapefruitlével vagy málnaecettel!). Turbózhatod ezt az öntetet mézzel, mustárral vagy chiliszósszal is.
Ha szereted a valóban különleges ízeket, akkor próbáld ki, hogy különböző fűszernövényekkel teszed felejthetetlenné a salátádat: használj bazsalikomot, petrezselymet, koriandert. Ezeket előzetesen keverd el egy kis olívaolajban, és hagyd állni egy órán át. Így öntetként használhatod.
5. Zöldségek és gyümölcsök – édeset a savanyúval, keserűt a sóssal
Minden évszaknak megvannak a sajátosságai. Természetes, hogy tavasszal és nyáron esszük a legtöbb salátát, hiszen ilyenkor igazán nagy a választék és az árak is megfizethetőek. A spárga, retek, újhagyma, zsenge zöldborsó, kelbimbó nagy kedvenceim. Ezeken túl sokféle saláta közül lehet választani. Római saláta, tölgylevél saláta, stb. Mindegyik más ízkarakter, mindegyikhez más kísérők illenek.
Ne félj a gyümölcsöktől! Egy salátát nagyon jól fel tudsz dobni valamilyen bogyós gyümölccsel, áfonyával, szederrel, eperrel. Jól működnek a citrusok is; pl. egy kecskesajtos salátában csodálatos a grapefruit vagy a narancs.
Az aszalt, napon szárított paradicsom is nagy kedvencem. Igen karakteres az íze, ezért mellé nem szoktam sok mindent a tálba tenni. Finom hozzá az olívaolaj, az olajbogyó, a fetasajt.
Próbáld ki a sült és a grillezett zöldségeket is! A grillezett gomba, hagyma, brokkoli például szuper!
6. Csak roppanjon!
Sokféle salátához illik valamilyen kenyérféle: pirítós, bagett, pita vagy kruton. A morzsolt tortillachips is jó választás egy mexikói ízesítésű salátához.
7. Ehető virágok – fantasztikus színkavalkád
Sok-sok olyan virág van, amely szuper kiegészítője lehet egy-egy salátának. Gyönyörű színeikkel feldobják a fogásokat. A szabály, hogy nem szabad sokat használni belőlük, inkább díszítésnek használd. De mely virágokat eheted meg? Krizantém (csak a szirmokat), büdöske (csak a szirmokat), ibolya, árvácska, sarkantyúvirág (más néven sarkantyúka; nagyon érdekes, kicsit csípős ízű virág, a retekre emlékeztet az íze), almafavirág (gyümölcssalátába használd), rózsa (szirmokat), begónia, körömvirág (inkább a szirmokat), kankalin, tök- és cukkinivirág (ezek még rántva vagy töltve is nagyon finomak), bodza, akác, orgona (gyümölcssalátákhoz), pitypang (a szárát ne!), kamilla, zsálya hibiszkusz.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek
ha már virág akkor a borágó kifejezetten salátába való, egyéb jó tulajdonságairól nem is beszélve