Légy te a konyhatündér!

légy te a konyhatündér!

Lenyűgöző saláták – nem is olyan nehéz

Imádom a salátákat. Sokféle zöldséget, gyümölcsöt és öntetet szoktam variálni. Mostanában a fiúk is egyre jobban igénylik, főleg a hosszú tél után esik jól a sok vitamin és a fantasztikus színkavalkád. Mutatok Neked néhány olyan fogást, amivel az otthoni salátákat úgy tudod majd elkészíteni, mint a legjobb salátabárokban szokták.

Ha évekkel ezelőtt megkérdeztél volna, milyen salátát kedvelek, biztos, hogy először a vasárnapi családi ebédek kísérője jutott volna eszembe: rántott hús és krumplipüré mellé kínált fejessalátára (többnyire a saját kertünkből) cukros, ecetes öntetben. Sosem felejtem el azt az ízt, de igazán a hangulat az, ami mindig is bennem marad. Persze azóta sokat változott a világ és ezzel együtt az én ízlésem is. A saláta már nem kísérő, hanem köret vagy külön fogás. Egy-egy tartalmasabb saláta nagyon is jó választás főétkezésként. A sok zöldségféle, hús, sajt, tojás és az öntet egy igazi ízkavalkád, és rengeteg ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz,.

Lássuk, mivel turbózhatod fel a salátákat otthon, hogy mindenki kedvencei legyenek:

1. Lépj túl a grillezett csirkén! - avagy a sülthús utóélete

A Cézár saláta egyik alapanyaga a grillen átsütött csirkemell. Én már egy kicsit meguntam, ezért sokszor használok másféle húst: marhát, borjút, halat vagy sertést is. Ha épp sietek, és nincs valamilyen sült, akkor szeretem a száraz sonkát (pl. Serrano vagy Pármai), a jó minőségű szalámit vagy a chorizo kolbászt is.

2. Sajtok – reszelve vagy aprítva

Gyakran sajtokkal is gazdagítok egy-egy salátát: feta, parmezán vagy valamilyen kecskesajt jöhet számításba. A kecskesajtok közül a keménysajtokat részesítem előnyben, mert ezek kockára vágva vagy reszelve is finomak és jól is mutatnak.

3. Magvak és gabonafélék – a különleges ízhatásért

A gabonák és a különböző magvak is fontos részei egy igazán különleges salátának. A dió és a mandula például isteni, különösen a sajttal dúsított salátáknak, de használhatsz quinoát, árpát, sőt barnarizst is. (Ezeket értelemszerűen megfőzöm, lehűtöm mielőtt hozzáadom a salátához.)

4. Az öntet – a saláta lelke

Az egyik nagy kedvencem a vinaigrette. Az egyik legegyszerűbb öntet, de különleges ízeket hoz ki a különböző zöldségekből. Sokféleképpen lehet készíteni. Az arány mindig ez: 3 rész olaj (Bármilyen hidegen sajtolt növényi olaj szuper választás. Próbáld ki szezám- vagy mogyoróolajjal!) és 1 rész ecet vagy citromlé (Természetesen itt is kiélheted a kreativitásod. Próbálkozz pl. grapefruitlével vagy málnaecettel!). Turbózhatod ezt az öntetet mézzel, mustárral vagy chiliszósszal is.

Ha szereted a valóban különleges ízeket, akkor próbáld ki, hogy különböző fűszernövényekkel teszed felejthetetlenné a salátádat: használj bazsalikomot, petrezselymet, koriandert. Ezeket előzetesen keverd el egy kis olívaolajban, és hagyd állni egy órán át. Így öntetként használhatod.

5. Zöldségek és gyümölcsök – édeset a savanyúval, keserűt a sóssal

Minden évszaknak megvannak a sajátosságai. Természetes, hogy tavasszal és nyáron esszük a legtöbb salátát, hiszen ilyenkor igazán nagy a választék és az árak is megfizethetőek. A spárga, retek, újhagyma, zsenge zöldborsó, kelbimbó nagy kedvenceim. Ezeken túl sokféle saláta közül lehet választani. Római saláta, tölgylevél saláta, stb. Mindegyik más ízkarakter, mindegyikhez más kísérők illenek.

Ne félj a gyümölcsöktől! Egy salátát nagyon jól fel tudsz dobni valamilyen bogyós gyümölccsel, áfonyával, szederrel, eperrel. Jól működnek a citrusok is; pl. egy kecskesajtos salátában csodálatos a grapefruit vagy a narancs.

Az aszalt, napon szárított paradicsom is nagy kedvencem. Igen karakteres az íze, ezért mellé nem szoktam sok mindent a tálba tenni. Finom hozzá az olívaolaj, az olajbogyó, a fetasajt.

Próbáld ki a sült és a grillezett zöldségeket is! A grillezett gomba, hagyma, brokkoli például szuper!

6. Csak roppanjon!

Sokféle salátához illik valamilyen kenyérféle: pirítós, bagett, pita vagy kruton. A morzsolt tortillachips is jó választás egy mexikói ízesítésű salátához.

7. Ehető virágok – fantasztikus színkavalkád

Sok-sok olyan virág van, amely szuper kiegészítője lehet egy-egy salátának. Gyönyörű színeikkel feldobják a fogásokat. A szabály, hogy nem szabad sokat használni belőlük, inkább díszítésnek használd. De mely virágokat eheted meg? Krizantém (csak a szirmokat), büdöske (csak a szirmokat), ibolya, árvácska, sarkantyúvirág (más néven sarkantyúka; nagyon érdekes, kicsit csípős ízű virág, a retekre emlékeztet az íze), almafavirág (gyümölcssalátába használd), rózsa (szirmokat), begónia, körömvirág (inkább a szirmokat), kankalin, tök- és cukkinivirág (ezek még rántva vagy töltve is nagyon finomak), bodza, akác, orgona (gyümölcssalátákhoz), pitypang (a szárát ne!), kamilla, zsálya hibiszkusz.

Neked van kedvenced? Írd meg a receptjét!


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • szeretettel köszöntünk minden Édesanyát!

    Szeretettel köszöntünk minden Édesanyát!

    Lepd meg őt valami igazán egyedi kedvességgel!Nagyon jó érzés édesanyának lenni. Amikor reggel odabújnak hozzám, és úgy ébresztenek. Amikor ők főznek teát, szeretgetnek, ha fáradt vagyok. Amikor rajzolnak az oviban vagy kreatívkodnak a suliban. Amikor azt mondják nekem, hogy én vagyok a világon a legszebb teremtés. Ilyenkor elönti a szívemet valami mérhetetlen szeretet, és tudom, hogy az életem csodálatos.

    Megnézem
  • a föld napja a mannánál ii.

    A Föld napja a Mannánál II.

    Újrahasznosítás – ahogy a gyerekek csináljákAz előző bejegyzésben egy igazi Vintage-hölgy alkotásait láthattad. Most egy másik oldalról, teljesen más megközelítésben mutatom meg Neked, hogy hogyan lehet egy-egy Manna csomagolását újrahasznosítani.A csepeli Jupiter Óvoda Kék csoportjának kis óvodásai fantasztikus kreatív ötleteket valósítottak meg az óvónénik segítségével.

    Megnézem
  • a föld napja a mannánál i.

    A Föld napja a Mannánál I.

    Újrahasznosítás ötletesenA Föld napja minden évben április 22-én egy olyan ünnep a számunkra, amikor kicsit talán még jobban odafigyelünk a környezetünkre. Az amúgy is energiatakarékos életünket még inkább takarékra veszem. A Föld napja témakör mindig kinyitja a szemünket az újrahasznosítás irányába is. Ilyenkor mindig világmegváltó ötleteim lesznek, hogy pl. egy farmernadrágból hogyan lehet táska, vagy egy PET palackot mire lehet még használni.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

  • avatar
    • Milán
    • 2014-04-29 19:04

    ha már virág akkor a borágó kifejezetten salátába való, egyéb jó tulajdonságairól nem is beszélve

    • Milán
    • 2014-04-29 19:04

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet