Készíts házi narancslekvárt!
készíts házi narancslekvárt!

Készíts házi narancslekvárt!



Így télen a citrusfélék virágkorát éljük. Könnyen találhatsz belőlük a piacokon és az áruházakban, de ne csak nyersen fogyaszd, tedd el őket, így bármikor élvezheted a csodálatos, ízletes déli gyümölcsöket. Most a házi narancslekvár receptjét mutatom be neked!

A narancs az egyik kedvencem, az illata és az íze is kellemesen fanyar, frissítő és édes. Érdemes ebből a mennyei gyümölcsből betárazni, hogy az év bármely időszakában legyen belőle. Tökéletes reggelire vajas pirítóshoz, vagy süteményekhez, desszertekhez krémként. A befőzéstől pedig igazán nem kell tartanod, nem egy embert próbáló, több napos feladat. Főleg, ha nem több tíz kiló narancsból készíted el. Már pár kiló gyümölcsből is lehet lekvárt főzni, nincs akkora felfordulás, pár óra alatt kész van, és nem kell hónapokat sem várnod ahhoz, hogy felbontsd őket. Az angolok „marmalade”-nak hívják a narancslekvárt, és előszeretettel fogyasztják minden reggel egy ízletes teával.

Íme, egy csodálatos recept, melyben nem fogsz csalódni:

Hozzávalók:

2 kg narancs

2 zacskó zselésítő

4 evőkanál édesítő (lehet kókuszvirág-cukor, ízléstől függ, de akár el is maradhat)

Elkészítés:

Először is jól mosd meg, majd hámozd meg a narancsokat. Ezt teheted késsel, vagy krumpli hámozóval is, a lényeg, hogy vékony csíkokat kapj a narancssárga héjból. Figyelj rá, hogy a héj alatt található fehér réteget ne hámozd hozzá, majd vágd apró darabokra. A narancson maradt fehér részt vedd le és dobd ki, mert nem lesz szükség rá. A következő lépés, hogy a narancs húsát vágd vékony karikákra. A gerezdeket övező hártya nyugodtan rajta maradhat, ad egy enyhe, kellemes savanykás ízt majd a lekvárnak, ettől csak ízletesebb lesz.

Ezek után jön a legélvezetesebb rész, amikor minden összetevőt: a narancshéjat, a narancsdarabokat, az édesítőt és a zselésítőt is helyezd egy nagyobb edénybe, és főzöd addig, ameddig lekvár állaga nem lesz. Ne ijedj meg, ha a narancsok szétfőnek, és az sem gond, ha maradnak benne darabok, ettől csak izgalmasabb lesz a dzsem.

Ha kész vagy, akkor tedd kiforrázott üvegekbe, és ha szeretnéd, szórj a tetejükre egy kis fahéjport vagy narancslikőrt, majd szárazgőzben hűtsd ki. Mindez nem vesz igénybe többet 1,5-2 óránál, de elég sok lekvár készül belőle, melyet aztán hosszú hónapokig élvezhetsz majd.

Ha pedig eggyel magasabb szintre szeretnéd emelni a narancslekvár-főzés élményét, javaslom, hogy már készítés közben párologtass 100%-os Manna natúr édesnarancs illóolajat. Ez tökéletesen hangulatba hoz, ráadásul az egész lakást varázslatosan üde aromával tölti be.

Számomra az egész folyamat egyik legizgalmasabb pontja az üvegek díszítése. Egy kis fantáziával tökéletes ajándék válhat egy-egy üveg narancslekvárból, de a csinos kis darabok akár a kamrapolc díszei is lehetnek. Kösd át az üvegeket szalaggal, ragassz rájuk egyedi címkéket, vagy csak helyezz a tetejükre hófehér csipkét. Meglátod, az eredménnyel meg leszel majd elégedve, és nagyon jó érzés lesz majd úgy felbontani őket, hogy tudod, hogy ez a saját kezed munkája.

Mint ahogyan a kozmetikumoknál, úgy a gasztronómia esetén is hiszek a természetes, natúr, házi megoldásokban, mert ilyenkor pontosan tudom, hogy milyen összetevők kerülnek bele. Élvezd a gyümölcs csodálatos ízét és jó főzőcskézést kívánok!


Ezeket a Mannákat ajánljuk Neked:

Manna
Termékeink bőrtípus szerint



Nem tudod pontosan, milyen Mannákat használhatsz bőröd ápolásához?

Bőrtípus teszt



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Éva
    • 2019-01-22 17:02

    Kedves Andrea! Kíváncsian olvastam a receptet, és meglepődtem, hogy a narancs héját is a lekvárhoz kell adni. Nem mintha nem lenne finom, de sajnos tudjuk, hogy a déligyümölcsöket vegyszerrel, sőt gyakran még valamilyen viasszal is bevonják, hogy friss maradjon minél tovább. Ezek tudatában fura, hogy egy vegyszermentes oldal közöl ilyen receptet. A "jó alaposan mossuk meg" még nem biztos, hogy leszedi a héjba beivódott vegyszert. Üdvözlettel, Éva

    • Éva
    • 2019-01-22 17:02
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2019-01-25 08:52

      Kedves Éva, a lekvár elkészítéséhez nagyon jó alternatíva a bionarancs, célszerű valóban ilyent választani. :)
      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2019-01-25 08:52
  • avatar
    • Márta
    • 2019-01-22 07:49

    Szeretném megköszönni a már csak nem elfelejtett narancslekvár receptet. Megfogom csinálni, egy kis szegfűszeggel, ányizs izesítéssel csináltam idáig.
    Üdvözlettel
    Márta

    • Márta
    • 2019-01-22 07:49

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet