Julis mama bejglireceptje
julis mama bejglireceptje

Julis mama bejglireceptje



Nincs karácsony bejgli nélkül, egyetértesz? ?

Megszokhattad, hogy itt cukormentes, vegán recepteket osztok meg, hiszen a Manna-csapat az egészséges életmód és a vegán táplálkozás elkötelezett híve. A bejgli esetében azonban hajlandó vagyok kivételt tenni. Már csak azért is, mert vendégeink (vagy családtagjaink) nem biztos, hogy vegánok, és lehetséges, hogy inkább hagyományos süteményeket kívánnak az ünnepek idején.

Ezért most szeretnék Veled egy olyan receptet megosztani, amely az egyik Manna-Tündér nagymamájától származik. Gyerekkorától kezdve együtt sütik, ez karácsony előtt a mai napig egy kedves közös szertartás számukra, sok nevetéssel, forró teával, karácsony-illattal és hangulattal. Az egész család imádja ezt a süteményt, el sem tudják már nélküle képzelni a karácsonyt. Tündérünk reméli, hogy tovább él majd a recept, és majdan a saját unokáival ugyanígy fogja együtt sütni. Ami a legjobb az egészben, hogy a receptet kipróbálták más Manna-Tündérek is, akiknél időközben szintén hagyománnyá, a karácsony „kötelező elemévé” vált ez a finom, hagyományos bejgli.

Lehet, hogy a Te új kedvenced is lesz? ?

Hozzávalók:

Tészta:
  • 1 kg liszt
  • 500 g vaj
  • 1 tojás
  • 5 dkg élesztő
  • csipetnyi só

Töltelék:
  • 0,5 kg mák (illetve dió)
  • 0,5 kg cukor
  • 10 zacskó vanillincukor
  • 1 üveg rumaroma (38 ml)
  • 2 citrom lereszelt héja


Elmorzsoljuk a vajat a lisztben. Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos, cukros tejben. Ha felfutott, hozzáadjuk a tojással és egy csipetnyi sóval együtt a tésztához. Alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk a tésztát, majd 5 részre osztjuk.

Közben elkészítjük a tölteléket. Felolvasztjuk a cukrot annyi vízben, amennyi éppen ellepi, majd hozzáadjuk a mákot, a rumaromát és a citromreszeléket, és rövid ideig főzzük. A diótölteléket hasonlóan készítjük el, csak citromreszelék nélkül. Amennyiben mindkétféle tölteléket szeretnéd használni, akkor dupla adag tésztára lesz szükséged.

A töltelékeket is 5 részre osztjuk és rákenjük a kinyújtott tésztalapokra. A tésztát feltekerjük, a tekercsek végeit benyomkodjuk.

180 fokos, előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módban kb. 30-40 percig sütjük. Hmm, szinte érzem az illatát, és rögtön karácsonyi hangulatom lesz, amint rágondolok! ?

Nálatok van olyan családi sütemény, amely minden karácsony „kötelező eleme”?

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • te hogyan várod a karácsonyt? - blog

    Te hogyan várod a karácsonyt?

    Gondolom, Te is készülsz már lélekben a karácsonyra, hiszen hamarosan kezdődik az advent időszaka. Ilyenkor beindul a sürgés-forgás, igyekszünk idejében beszerezni az ajándékokat, előkészíteni a tökéletes ünnepet. De ne feledd, hogy ennek az időszaknak a célja eredetileg a lelki felkészülés, ami éppen ellentétes irányú, hiszen lelkünknek a méltó ünnepléshez inkább befelé fordulásra, elcsendesedésre, lenyugvásra van szüksége.

    Megnézem
  • készítsd fel hajadat a télre! - blog

    Készítsd fel hajadat a télre!

    Nemcsak lelkileg kell felkészülnünk a télre, bőrünket és hajunkat is fel kell rá készítenünk. Hiszen őket is megviseli mindaz, ami a lelkünket: a hideg, csapadékos, szeles időjárás, ráadásul nekik ezek után a lakás fűtött, száraz levegője sem esik olyan jól, mint a lelkünknek... Tuti hajápolási tippeket hoztam Neked!

    Megnézem
  • válaszd a jókedvet – rossz időben is! - blog

    Válaszd a jókedvet – rossz időben is!

    Beköszöntött a november, egyre hűvösebb az idő, közeledik a tél. Sokak számára ez egyet jelent a borús hangulattal, rosszkedvvel, enerváltsággal. Nem törvényszerű azonban, hogy eluralkodjon rajtad a téli búskomorság, tehetsz ellene!

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet