Nincs karácsony bejgli nélkül, egyetértesz? ?
Megszokhattad, hogy itt cukormentes, vegán recepteket osztok meg, hiszen a Manna-csapat az egészséges életmód és a vegán táplálkozás elkötelezett híve. A bejgli esetében azonban hajlandó vagyok kivételt tenni. Már csak azért is, mert vendégeink (vagy családtagjaink) nem biztos, hogy vegánok, és lehetséges, hogy inkább hagyományos süteményeket kívánnak az ünnepek idején.Ezért most szeretnék Veled egy olyan receptet megosztani, amely az egyik Manna-Tündér nagymamájától származik. Gyerekkorától kezdve együtt sütik, ez karácsony előtt a mai napig egy kedves közös szertartás számukra, sok nevetéssel, forró teával, karácsony-illattal és hangulattal. Az egész család imádja ezt a süteményt, el sem tudják már nélküle képzelni a karácsonyt. Tündérünk reméli, hogy tovább él majd a recept, és majdan a saját unokáival ugyanígy fogja együtt sütni. Ami a legjobb az egészben, hogy a receptet kipróbálták más Manna-Tündérek is, akiknél időközben szintén hagyománnyá, a karácsony „kötelező elemévé” vált ez a finom, hagyományos bejgli.
Lehet, hogy a Te új kedvenced is lesz? ?
Hozzávalók:
Tészta:
- 1 kg liszt
- 500 g vaj
- 1 tojás
- 5 dkg élesztő
- csipetnyi só
Töltelék:
- 0,5 kg mák (illetve dió)
- 0,5 kg cukor
- 10 zacskó vanillincukor
- 1 üveg rumaroma (38 ml)
- 2 citrom lereszelt héja
Elmorzsoljuk a vajat a lisztben. Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos, cukros tejben. Ha felfutott, hozzáadjuk a tojással és egy csipetnyi sóval együtt a tésztához. Alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk a tésztát, majd 5 részre osztjuk.
Közben elkészítjük a tölteléket. Felolvasztjuk a cukrot annyi vízben, amennyi éppen ellepi, majd hozzáadjuk a mákot, a rumaromát és a citromreszeléket, és rövid ideig főzzük. A diótölteléket hasonlóan készítjük el, csak citromreszelék nélkül. Amennyiben mindkétféle tölteléket szeretnéd használni, akkor dupla adag tésztára lesz szükséged.
A töltelékeket is 5 részre osztjuk és rákenjük a kinyújtott tésztalapokra. A tésztát feltekerjük, a tekercsek végeit benyomkodjuk.
180 fokos, előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módban kb. 30-40 percig sütjük. Hmm, szinte érzem az illatát, és rögtön karácsonyi hangulatom lesz, amint rágondolok! ?
Nálatok van olyan családi sütemény, amely minden karácsony „kötelező eleme”?
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!