Válaszd a jókedvet – rossz időben is!
válaszd a jókedvet – rossz időben is!

Válaszd a jókedvet – rossz időben is!



Beköszöntött a november, egyre hűvösebb az idő, közeledik a tél.

Sokak számára ez egyet jelent a borús hangulattal, rosszkedvvel, enerváltsággal. Nem törvényszerű azonban, hogy eluralkodjon rajtad a téli búskomorság, tehetsz ellene! ?

A jelenség olyan gyakori a mérsékelt égövön, hogy nevet is adtak neki: téli depresszió. Oka a kevés fény, ami megváltoztatja a szervezet hormonháztartását.

Régen az emberek a természettel összhangban éltek, és faluhelyen ez manapság is jellemzőbb, mint a városokban. Nyáron rengeteg volt a munka a kertben, a földeken, az emberek nagyon keményen dolgoztak, szinte egész nap kint voltak a szabadban. Ősszel, a betakarítás után behúzódtak otthonaikba, pihentek, és sok időt szakítottak a társas együttlétekre is.

Ma már ez nem jellemző, az évszakok nem különülnek el ilyen módon, egész évben folyamatos a hajtás, a stressz. Karácsony táján, amikor végre lelassulhatnánk, megpihenhetnénk, akkor kapcsolunk csak rá igazán, hiszen az ünnepnapok megszervezése, az ajándékozás extra erőfeszítést igényel és hatalmas stresszt jelent. Nem csoda, hogy teljesen kimerítjük szervezetünket, és ennek mindenféle testi és lelki tünet az eredménye, többek között a téli depresszió.

Mit tegyünk, hogy jól legyünk?

Tudatosan kell figyelni arra, hogy ne hagyjuk eluralkodni magunkon a rosszkedvet. Számtalan módja van a jókedv, a testi és lelki egészség megőrzésének, most adok Neked néhány tippet, fogadd szeretettel! ?

  • Az egészség megőrzésének egyik alappillére a mozgás. Jókedvre hangol, mivel hatására endorfinok szabadulnak fel a szervezetben, amelyek köztudottan fájdalomcsillapító, nyugtató hatásúak, és jó közérzetet biztosítanak. Keresd meg azt a mozgásformát, amelyet élvezettel gyakorolsz, legyen az tánc, torna, túrázás, kerékpározás, kocogás, vagy akár séta. Számtalan jótékony hatását fogod megtapasztalni: testsúlyodat kordában tarthatod, formásabb leszel, több lesz az energiád, és az önbizalmat is jelentősen növeli, ha jó formában van az ember.

  • Tölts annyi időt természetes fényben, amennyit csak tudsz, legyen szó akár csak egy sétáról ebédidőben, vagy éppen a munkahelyről való hazasétálásról, ha mód van rá. Hétvégén érdemes kimenni a természetbe, és kirándulni, túrázni egy nagyot. Ha szeles, esős az idő, az se riasszon el, sőt! Tudtad, hogy az immunrendszert edzi, valamint a frontérzékenység kínzó tüneteit is enyhíti, ha mindenféle időjárási viszonyok között bátran kimész a szabadba? Biztosan ismered a mondást: rossz időjárás nincs, csak nem megfelelő öltözék! ?

  • Ha kint nincsen fény, akkor teremts bent! Nagyon feldobják a hangulatot a kis, színes hangulatlámpák a lakás különböző pontjain.

  • Közismert az illatok hatása a kedélyünkre. Most jött el az idő, bevetheted az illóolajokat! Válaszd ki a kedvenc illataidat, és párologtass!

  • Ha tobzódni szeretnél az élvezetekben, ötvözd a kettőt! ? A Manna ultrahangos illóolaj-párologtató amellett, hogy bambuszborításával szép dekoráció az otthonodba, gondoskodik a mesés illatokról, ráadásul kedvenc színeidet, vagy akár fényjátékot bocsát ki magából. Választhatsz hozzá többféle 100%-ban természetes illóolajat, vagy pedig próbáld ki a Manna saját illóolaj-keverékeit!

  • A csodálatos, illatos, színes fényben pedig kiválóan lehet meditálni: sajátíts el valamilyen relaxációs technikát, vagy csak hallgass valami kellemes zenét közben, és pihenj! A stresszcsökkentésnek, a belső béke megteremtésének rendkívül hatékony módja a relaxáció.

  • Színeket Te is varázsolhatsz: mikor is lehetne jobban kiélni kreatív energiáidat, mint a hosszú, téli estéken? Keresd meg az alkotásnak azt a formáját, amely Neked megfelel: barkácsolj, fess, rajzolj, fűzz gyöngyöt, tanulj meg kötni, hímezni! A mandalák festése kifejezetten meditatív állapotba képes hozni, hiszen eredetileg erre találták ki. Ha nincs kézügyességed, akkor akár kipróbálhatod a felnőtt kifestőket is, ezek is nagyon kikapcsolnak.

  • Most már nehezebb elegendő vitaminhoz, tápanyaghoz jutni, ezért kiemelten fontos az egészséges táplálkozás. Fogyassz sok aszalt vagy fagyasztott gyümölcsöt és magvakat. Igyál gyógyteákat – a citromfű és az orbáncfű közismerten nyugtató, hangulatjavító hatású. Hideg időben energiadúsabb, illetve szénhidrátban gazdag ételeket kívánunk – légy óvatos a mennyiségekkel, mert csak rosszabb lesz a hangulatod, ha nehéz ételeket fogyasztasz és még a súlyod is gyarapodik.

  • A társas együttlét remek hatású a hangulatra. Találkozz minél gyakrabban a barátaiddal, rokonaiddal, lehet együtt kuckózni, de hívhatod őket sportolni, sétálni is, motiváljátok egymást a kimozdulásra, a mozgásra! A társasjátékok is jókedvre hangolnak, feltöltenek életkedvvel.

  • A belső megelégedettséghez rendkívüli mértékben hozzájárul a jótékonykodás. Keress olyan szervezeteket a környezetedben, amelyek munkájába szívesen bekapcsolódnál, segíts ismerőseidnek, adakozz! Ha körülnézünk, láthatjuk, mennyi rászoruló ember és állat él körülöttünk, és milyen sokféle módon segíthetünk nekik. Ezáltal erősödik bennünk a hála érzése is, ami az egyik legfontosabb dolog a lelki egészség szempontjából.

Ne add át magad a lehangoltságnak, keresd aktívan az örömforrásokat! ?

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet