Hasznos natúr tippek a melanóma megelőzésére

hasznos natúr tippek a melanóma megelőzésére

Mit tehetsz, hogy a legnagyobb napsütésben is

megőrizd bőröd egészségét?

A nap már nem a régi. Ezt bizonyítja a sok-sok meteorológiai riasztás, az egyre több bőrrákos megbetegedés. Az aggodalmaink, hogy a gyerekek vajon nem égnek-e  le az oviban játék közben, vagy hogy a suliudvaron szinte egy fa sincs, ami valamennyi árnyékot adna, sajnos jogosak. A legveszélyeztetettebbek ugyanis a gyermekek. Az sem mindegy, hogy milyen a bőrtípusod. Veszélyeztetettebb vagy, ha szőke a hajad, kék a szemed és nagyon fehér, esetleg szeplős a bőröd. Ha azonban kreol a bőröd, akkor is érdemes megfogadnod a tanácsokat, mert senki sem kivétel, a nap mindenkire egyformán süt.

A bőrrák a leggyakoribb daganatos megbetegedésnek számít. Több fajtája is van, amelyek közül a leggyakoribb a basalioma. Legtöbbször a napsugárzásnak kitett bőr felszínén alakul ki. Jó eséllyel gyógyítható.

A második  leggyakoribb  fajta a spinalioma, ami a bőr felszíni sejtjeiből kiinduló daganat. Gyorsan képez áttétet. Nemcsak az UV-sugárzás hatására alakulhat ki, hanem kémiai anyagok és a HPV-vírus (Human Papilloma)  is előidézheti.

A harmadik a sorban a melanoma, ami a legsúlyosabb mind közül. A bőrrákos halálozások legnagyobb százalékáért felelős. A bőrben lévő pigmentsejtekből indul ki. Hamar képezhet áttétet. Sokszor észrevétlenül alakul ki, ezért nagyon kell figyelni a saját testünket, mert az anyajegyek árulkodók. A háttérben állhat a többszöri leégés, az anyajegyek sérülése. Kockázatot jelent az UVA és az UVB sugárzás is, azaz nemcsak a napfény, hanem a szolárium is veszélyes.

Érdemes évente átvizsgáltatni az anyajegyeket bőrgyógyásszal.

Mit tehetsz még a bőröd egészségéért?

  • Nagyon fontos szervezetünknek a D3-vitamin, ami nem képződik csak úgy magától. Napfényre van szükségünk, hogy megfelelő mennyiség termelődjön belőle. Fontos, hogy ne 11 és 15 óra között próbáld felszedni azt a napfénymennyiséget, amire szükséged van, hanem az ezen kívül eső időszakokban, és akkor is egyszerre csak rövid ideig tartózkodj a napon. Ha árnyékben vagy, akkor is megfelelő mennyiségű napfény ér.
  • A bőr egészségéhez nagyon fontosak az antioxidánsok, ugyanis ezek akadályozzák meg a szabadgyökök elszaporodását. Fogyassz sok, antioxidánsokban gazdag, organikus élelmiszert.
  • A bőrsejtek tartalmaznak zsírokat, amelyek nagyon fontos szerepet játszanak az egészséges bőr megőrzésében. Ezt Te is támogathatod hidegen sajtolt növényi olajok (pl. olíva-, kókuszolaj) fogyasztásával.
  • Az omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek. Fogyassz minél több olyan élelmiszert, amely tartalmazza. Pl. lenmagot, chia magot, olajos halakat.
  • Nem elég hangsúlyozni, hogy milyen fontos a hidratálás. Nemcsak kívülről, hanem belülről is hidratálj, azaz fogyassz sok folyadékot, főleg vizet és gyógyteákat. Napi 1,5-2 liter az ideális, de nagy melegben ennél többet is ihatsz.

Ha már a hidratálásnál tartunk…

… válassz tudatosan. Ha kozmetikumot vásárolsz, mindenképpen olvasd el a címkén az összetevők listáját, és kerüld az olyan hidratálókat, testápolókat, amelyek szintetikus összetevőket is tartalmaznak. 

  • Használj olyan napvédő készítményt, amely cink- vagy titán-dioxid segítségével működik, azaz nem kémiai, hanem fizikai fényszűrőt tartalmaz. Erről itt olvashatsz bővebben.
  • A legtöbb dezodor alumíniumot vagy alumínium-származékokat tartalmaz. Ebből is próbálj natúr verziót választani.
Ha Neked is vannak további hasznos tippjeid, oszd meg velünk a blogon!


 



 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • természetes hízókúra

    Természetes hízókúra

    Hízni tudatosan is lehetArról, hogy valaki fogyni szeretne, szinte minden nap hallok, azonban a hízni vágyás is ugyanekkora probléma. Sokan nem tudnak hízni, pedig nagyon szeretnének. Ha Te is közéjük tartozol, akkor olvass tovább, megosztok veled néhány natúr tippet, természetes megoldást és ötletet, amelyekkel sikeresebb lehetsz a hízás terén.

    Megnézem
  • köszönjük, hogy velünk ünnepeltél!

    Köszönjük, hogy velünk ünnepeltél!

    Véget ért a Manna negyedik szülinapi bulija, köszönöm, hogy velünk ünnepeltél!  Izgalmas, ajándékokban, akciókban gazdag napokon vagyunk túl. Az idei évforduló is különleges volt, mert újra megbizonyosodhattam róla, milyen szuper vásárlóim vannak. Büsze vagyok rá, hogy Te is köztük vagy, és örülök, hogy együtt ünnepeltünk a hatnapos bulin!  

    Megnézem
  • két gyors recept zöldségekkel

    Két gyors recept zöldségekkel

    Tápláló pakolás uborkával és paradicsomos maszk foltok ellen   Sok-sok zöldség közül választhatsz a piacokon. A legtöbbet felhasználhatod kozmetikai célokra is. Szuper bőrápolók, bőrtáplálók. Próbáld ki Te is ezt a két szupergyors receptet, és élvezd a hatást.          

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

  • avatar
    • Erzsébet
    • 2014-12-07 19:00

    Sziasztok!Indulok a télből a nyárba.... Sürgősen szükségem lenne a "csináld magad napkrém" leírására. A hozzávalók megvannak!Előre is köszönöm!

    • Erzsébet
    • 2014-12-07 19:00
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2014-12-08 19:16

      Szia Kareliaa,

      Így készítsd: Először a méhviaszt és a kakaóvajat kezd el gőzfürdő felett felolvasztani (egy lábosba tegyél vizet, amit elkezdesz melegíteni, és erre rakj egy olyan – hőre nem lágyuló – edényt, aminek a feneke nem ér a vízhez), majd add hozzá a shea vajat és végül a kókuszolajat. Amikor minden összekeveredett mindennel, vedd le a tűzről az edényt, add hozzá az illóolajat, és végül alaposan keverd hozzá a cink-oxidot. Ezt kis adagokban kevergesd, vigyázz, hogy ne ülepedjen le az aljára. 

      A végeredmény krémes, jól kenhető, szilárd állagú, még napon sem lesz folyékony, így a strandon is kényelmesen használhatod. Ha szeretnél még krémesebbet, tegyél kevesebbet a méhviaszból: kb. 30 grammnyit használva még könnyebben kenhető, de még mindig szilárd állagú lesz. A méhviasz egyébként vízlepergető hatású is.

      Az illóolaj nélkül édeskés, méhviasz illatú, ha tennél bele, óvatosan - a kevesebb több!   

      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2014-12-08 19:16

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet