Tippelj, miért nem betegek az eszkimók?

Gondoltál már arra, hogy vajon az eszkimók között miért nem fordul elő soha gyomorfekély vagy gyulladásos betegségek?
Pedig elég egyoldalú a táplálkozásuk.
Miért van Japánban jóval kevesebb cukorbeteg, mint bárhol máshol a világon?
Mi lehet ez, egyszerű véletlen, vagy van valami különös magyarázata?
Sok kutatót foglakoztattak ezek a kérdések, és végül hosszas munka után arra jutottak, hogy ezek az emberek rengeteg tengeri halat esznek, és ezáltal sok-sok egészséges halolaj is jut a testükbe. Sőt, mint kiderült, körükben nemcsak a már említett két betegség, hanem a szívroham, az érrendszeri-, és egyes daganatos megbetegedések is jóval ritkábbak.
Ennek magyarázata, hogy...
A halolajban található telítetlen zsírsavak biztosítják a két legfontosabbat, az omega-6, illetve az omega-3 zsírsavat (alfa-linolsav).Utóbbi nélkül a tested nem fog megfelelően működni.
Hogy miért?
Mert ez biztosítja a megfelelő agyműködést, hiánya pedig fizikai és mentális betegségek kialakulásához is vezet (pl. depresszió, vagy csak tartós levertség). Azért fontos, hogy eleget vigyél a be szervezetdbe, mert ez egy olyan vegyület, amit a tested nem képes magától előállítani.
Milyen egészségre gyakorolt hatásai vannak a halolajnak?
- Gyulladáscsökkentő
- Immunerősítő
- Segíti az anyagcsere-folyamatokat
- Terhesség idején is érdemes fogyasztanod, mert nagyban segíti a magzat fejlődését
- Vérzésgátló hatással bír
- Vérnyomáscsökkentő
- Ha eleget fogyasztasz belőle, csökken az érrendszeri betegségek és a rákos megbetegedések (pl. leukémia) esélye
- Enyhíti a reumás tüneteket idős korban
Hogyan hat a szépségedre az omega-3 zsírsav?
- Hozzájárul a bőr feszességéhez
- Segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát
- Lassítja a sejtek öregedési folyamatait
- Segíti a hajad növekedését és táplálja is azt
- Hajhullásra is jó
Miben találod a legtöbb omega-3 zsírsavat?
- Lazac
- Hering
- Szardínia
- Szardella
- Tonhal
- Makréla
- Lenmag (egy evőkanállal egyél naponta)
- Repceolaj
- Szójaolaj
Ha tetszett a cikk, ajánld ismerőseidnek az "Ajánlom" gomb megnyomásával!
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek