
Ezért válaszd a természetes frissítőket
Mindenki kívülről fújja már, hogy a cukros-szénsavas üdítők, a szirupokból készült bolti gyümölcslevek cseppet sem egészségesek, még akkor sem, ha mesterséges összetevők nélkül készülnek.
Hasonló a helyzet a nulla kalóriásként hirdetett frissítőkkel is. Nemrég kiderült, hogy egészségügyi hatásait tekintve nem sok különbség van a cukros és „cukormentes” üdítők között. A tavaly ősszel napvilágot látott kutatás szerint bár sokan épp az egészségük, vagy az alakjuk védelmében, tudatosan választják a diétásnak is nevezett italokat, a következmények nem sokban különböznek attól, mintha a hagyományos, cukorral vagy valamilyen sziruppal készült fajtát választanák.
A cukormentes ételek azt ígérik, hogy enyhítik az éhséged vagy az édesség utáni sóvárgásod, és hogy a kalóriamentes édes íz megoldja ezt a problémát. De a kutatás szerint valójában az történik, hogy a kalóriamentes édesség összezavarja a tested természetes működési mechanizmusait, és amikor valódi cukrokat, például gyümölcsöt eszel, az édesítőszerekhez szokott szervezeted nem tudja hirtelen, mit is kezdjen ezzel. Mindez hat a vérnyomásodra és a vércukorszintedre is.
Milyen kockázatai vannak az édesítőszereknek?
A kísérletben résztvevő, rendszeresen édesítőszeres üdítőket fogyasztók többet híztak a vizsgált időszakban. A tudósok arra jutottak, hogy a cukrok lebontásáért felelős inzulintermelést valamilyen mértékben befolyásolhatják az édes, de kalóriaszegény italok és a hirtelen leeső vércukorszint megnövelheti az éhségérzetet és a kalóriadús ételek iránti vágyakozást. Mindez a nem túlsúlyos embereknél is megnövelte cukorbetegség és a különböző szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, függetlenül attól, hogy mesterséges vagy természetes cukormentes édesítőszereket (pl. steviát) fogyasztottak.
Mit tehetsz te?
Ne váljon mindennapos szokásoddá az édesítőszeres ételek, italok fogyasztása, és fogyassz helyettük mérsékelten édes, de friss gyümölcsöket, helyben készített gyümölcsleveket, vagy kevés cukorral ízesített limonádékat. Az utóbbiakhoz ebben a korábbi bejegyzésemben olvashatsz ötleteket.Forrás: https://goo.gl/MGBcSW
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!