
Ezeket az ételeket soha ne hagyd ki az étrendedből télen!
Nem szükségszerű, hogy télen felszedj pár kilót, és az sem, hogy betegeskedéssel töltsd ezt az időszakot. Mutatom, hogyan válogathatod össze tudatosabban ételeidet a hideg hónapokban, hogy elegendő energiához és vitaminokhoz juss!
Tudom, hogy a téli étkezés kihívás, ilyenkor ugyanis kevesebb friss zöldség és gyümölcs közül válogathatsz. Egy kis odafigyeléssel azonban felerősítheted az immunrendszeredet és csökkentheted a szervezetedet terhelő, évszakhoz kötődő kellemetlenségeket. Elhoztam neked azokat az élelmiszereket, amelyek szinte pajzsként védenek majd a téli fagyok idején!
Zöldségözön
A nyár bővelkedik friss zöldségekben, de ne feledd, hogy a télnek is megvannak a legnépszerűbb zöldségei: karalábé, karfiol, burgonya, sárgarépa, fejes, vörös és kelkáposzta, petrezselyemgyökér, sütőtök, cékla, jégcsapretek, fekete retek, metélőhagyma (snidling), póréhagyma. A tárolás során a zöldségek vitamintartalma csökken, ennek ellenére megfelelő mennyiségben fogyasztva kiváló C-, B1-, B2-vitamin-, niacin-, béta-karotin-, folsav-, valamint kálium-, nátrium-, magnézium-, foszfor- és kalciumforrások. Elkészítheted őket salátának, főzve, sütve, párolva vagy töltve. Különösen ajánlom a fejes, a vörös és a savanyított káposztát magas C-vitamin- és rosttartalma miatt, így igazi jolly-joker a szervezeted számára.
Déli gyümölcsök
Az egzotikus gyümölcsök közül ajánlom a grapefruitot, kivit, mandarint, narancsot és banánt. Elkészítheted szörpnek, tejes vagy vizes turmixnak, gyümölcssalátának is, de az is jó, ha egyszerűen csak kifacsarod, így kiváló üdítőital.
Száraz hüvelyesek
A növényi fehérjében gazdag téli kedvencek a szárazbab, a lencse és a sárgaborsó. Fehérjén kívül tartalmaznak B1-, B2-, B6-, C-, és E-vitamint, pantoténsavat, folsavat, karotint, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, cinket, vasat, rezet és mangánt is. Persze ne edd őket számolatlanul - ne feledd, hogy a hüvelyeseknek nagy az energia- és szénhidráttartalma.
Téli alma
A gyümölcsök közül a téli alma, téli körte és a birsalma a kedvenceim. Tárolásuk során vízben oldódó vitamintartalmuk csökken, ezért minden nap többször, akár nagyobb mennyiséget érdemes belőlük fogyasztani. Lehetőleg nyersen fogyaszd őket, de készíthetsz belőlük levest, mártást, kompótot, turmixot is. A birsalmából akár lekvárt, birsalmasajtot is főzhetsz. A tél számomra nem múlhat el aszalt gyümölcsök nélkül sem: az aszalt sárgabarack és az aszalt szilva kiváló rostforrás.
Nassolnivaló: olajos magvak
Ahelyett, hogy csokoládét nassolnál, javaslom, hogy legyen mindig kéznél egy kis olajos mag: a dió, mogyoró, mandula és pisztácia gazdag vízben oldódó B1-, és B2-vitaminban. Ezek a magvak továbbá értékes növényi fehérje- és élelmirost-források. Jellemző ásványi anyagaik: a kálium, a foszfor és a magnézium. Mivel magas a zsír- és szénhidráttartalmuk, egyszeri alkalommal pár szem fogyasztása javasolt. Felhasználhatod sütemények, tészták töltelékeként, gyümölcssalátákhoz is.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!