Nem szükségszerű, hogy télen felszedj pár kilót, és az sem, hogy betegeskedéssel töltsd ezt az időszakot. Mutatom, hogyan válogathatod össze tudatosabban ételeidet a hideg hónapokban, hogy elegendő energiához és vitaminokhoz juss!
Tudom, hogy a téli étkezés kihívás, ilyenkor ugyanis kevesebb friss zöldség és gyümölcs közül válogathatsz. Egy kis odafigyeléssel azonban felerősítheted az immunrendszeredet és csökkentheted a szervezetedet terhelő, évszakhoz kötődő kellemetlenségeket. Elhoztam neked azokat az élelmiszereket, amelyek szinte pajzsként védenek majd a téli fagyok idején!
Zöldségözön
A nyár bővelkedik friss zöldségekben, de ne feledd, hogy a télnek is megvannak a legnépszerűbb zöldségei: karalábé, karfiol, burgonya, sárgarépa, fejes, vörös és kelkáposzta, petrezselyemgyökér, sütőtök, cékla, jégcsapretek, fekete retek, metélőhagyma (snidling), póréhagyma. A tárolás során a zöldségek vitamintartalma csökken, ennek ellenére megfelelő mennyiségben fogyasztva kiváló C-, B1-, B2-vitamin-, niacin-, béta-karotin-, folsav-, valamint kálium-, nátrium-, magnézium-, foszfor- és kalciumforrások. Elkészítheted őket salátának, főzve, sütve, párolva vagy töltve. Különösen ajánlom a fejes, a vörös és a savanyított káposztát magas C-vitamin- és rosttartalma miatt, így igazi jolly-joker a szervezeted számára.
Déli gyümölcsök
Az egzotikus gyümölcsök közül ajánlom a grapefruitot, kivit, mandarint, narancsot és banánt. Elkészítheted szörpnek, tejes vagy vizes turmixnak, gyümölcssalátának is, de az is jó, ha egyszerűen csak kifacsarod, így kiváló üdítőital.
Száraz hüvelyesek
A növényi fehérjében gazdag téli kedvencek a szárazbab, a lencse és a sárgaborsó. Fehérjén kívül tartalmaznak B1-, B2-, B6-, C-, és E-vitamint, pantoténsavat, folsavat, karotint, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, cinket, vasat, rezet és mangánt is. Persze ne edd őket számolatlanul - ne feledd, hogy a hüvelyeseknek nagy az energia- és szénhidráttartalma.
Téli alma
A gyümölcsök közül a téli alma, téli körte és a birsalma a kedvenceim. Tárolásuk során vízben oldódó vitamintartalmuk csökken, ezért minden nap többször, akár nagyobb mennyiséget érdemes belőlük fogyasztani. Lehetőleg nyersen fogyaszd őket, de készíthetsz belőlük levest, mártást, kompótot, turmixot is. A birsalmából akár lekvárt, birsalmasajtot is főzhetsz. A tél számomra nem múlhat el aszalt gyümölcsök nélkül sem: az aszalt sárgabarack és az aszalt szilva kiváló rostforrás.
Nassolnivaló: olajos magvak
Ahelyett, hogy csokoládét nassolnál, javaslom, hogy legyen mindig kéznél egy kis olajos mag: a dió, mogyoró, mandula és pisztácia gazdag vízben oldódó B1-, és B2-vitaminban. Ezek a magvak továbbá értékes növényi fehérje- és élelmirost-források. Jellemző ásványi anyagaik: a kálium, a foszfor és a magnézium. Mivel magas a zsír- és szénhidráttartalmuk, egyszeri alkalommal pár szem fogyasztása javasolt. Felhasználhatod sütemények, tészták töltelékeként, gyümölcssalátákhoz is.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!