Bodza, Te édes!
19+1 tulajdonság, amiért szeretheted a bodzát
Ha a májushoz vagy a júniushoz egy külön illatot kellene rendelni, Te mit választanál?
Nekem az egyik ötletem biztosan a bodza lenne – nagyon szeretem, ahogy az évnek ebben a szakaszában illatoznak a fák a bodzavirágtól.
A bodzafa akár 6 méteresre is megnőhet, és finom illata mellett rengeteg értékes tulajdonsággal bír, ami a népi gyógyászat egyik legnépszerűbb növényévé teszi. A virágát és a bogyóját használd, a többi része (gyökere, szára, levele például) káros is lehet az egészségedre, ugyanis gyomorbántalmakat, sőt, rosszabb esetben mérgezést is okozhat!
Mi minden van benne?
-
Csersav
-
Vas
-
A-vitamin
-
B3-, és B6-vitamin
-
C-vitamin
További érdekességek a bodzáról, amely megtölti finom illatával a tavasz végét, nyár elejét:
-
latin neve: Sambucus nigra
-
már az ókorban is ismerték
-
az egyik legnépszerűbb gyógytea alapanyaga
-
a népi gyógyászat szívgyógyszerként is sokáig alkalmazta
-
egyes legendák szerint a bodzafa elűzi a gonoszt a háztól
-
az angolszász kultúrában varázserőt is tulajdonítanak a bodzavirágnak
És akkor jöjjön a bodza 19+1 jó tulajdonsága, ami miatt érdemes előkelő helyen kezelned a gyógynövények között!
-
Antioxidáns hatással bír, mert:
-
Polifenolokban
-
Flavonoidokban
-
Antociánokban gazdag
-
Gyulladáscsökkentő
-
Vérzéscsillapító
-
Hashajtó hatással is bír
-
Enyhe vízhajtó hatású
-
Salaktalanít
-
Izzasztó tulajdonsággal is bír: éppen ezért kiváló megoldás nátha, influenza esetén
-
Köhögés ellen is kiváló, mert erősíti a torok nyálkahártyáját
-
Jó hatással van az idegrendszerre
-
Serkenti a veseműködést
-
Tisztítja a légutakat
-
Remek méregtelenítő
-
Reumás panaszokra is megoldás
-
Segíti a fogyást
-
Rekedtségre is ihatod a gyógyteát
-
Immunerősítő
-
Álmatlanság ellen is alkalmazhatod
-
Migrénre is jó megoldás
Mi mindenre használják még?
-
Igazi ínyencség a konyhában: lekvárok, szörpök, likőrök, borok ízesítője
Ha érdekel a téma, így csinálhatsz magadnak finom bodzaszörpöt:
/csinalj-bodzaszorpot-kevesebb-mint-egy-ora-alatt
Kipróbálod? Te mire használod még a bodzát?
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek
Sziasztok!Nagyon finom bodza zselét készítettem, próbáljátok ki, a recept itt található!http://sherpakonyhaja.blogger.hu/2013/05/17/bodzavirag-dzsem
Ez a hozzászólás reklámot tartalmazott, törölve. Szerk.
reggeli turmix is ízesíthető bodzavirággal, természetesen csak úgy natúr. isteni illata és íze lesz tőle.én zöld turmixba teszem mostanában: ebben van alma és mellé bármilyen zöld levél, ami adódik frissen a kertből (pl. ruccola, mangold, rozmaring, menta, citromfű, tyúkhúr, csalán.....) és ehhez a bodzavirág. nálunk az akác már elvirágzott, de azt is ki lehet próbálni!
Sziasztok!Nálunk úgy készül a bodzaszörp (valójában bodza ital), hogy a virágokat 24 órára beáztatom vízbe (5 literhez 15 tányér, de persze lehet több is). Az egészet a 24 óra alatt hűtőben tárolom. Ezután ízesítem. Korábban cukorral és citrommal, mostanában sztíviával, vagy nyírfacukorral. És kész! Igaz, nem tartható el sokáig, de nagyon finom, nálunk mindenki szereti! Időnként, pár órával a 24 óra lejárta előtt már kiveszem a hűtőből, hogy minél hamarabb fogyasztható legyen, mivel nem bírja a torkunk a hűtőhideget.