Biztonságos grillezés a szabadban

biztonságos grillezés a szabadban

Szereted a grillpartikat?

Hallottad, hogy a grillezés során káros, esetenként akár rákkeltő anyagok is bekerülnek a testünkbe?

Ijesztően hangzik, de valóban van néhány szabály, amit érdemes betartani, hogy biztonsággal merjünk grillezett vacsorákat falatozni. Ha szeretesz finom bort kortyolgatva várni, hogy a rácson megsüljenek a finomságok, és közben élvezni a friss levegőt, akkor ez a cikk Neked szól, olvass tovább.

Még évekkel ezelőtt derült fény arra, hogy a grillezés kockázatos, főleg, ha vörös húsokat sütünk. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a roston sütés során ezekben a húsokban olyan összetevők keletkeznek, amelyek rákot is okozhatnak. Sajnos ebbe beletartoznak a szárnyasok is, nemcsak a nehezebb vörös húsok. 

Mi történik ilyenkor?

A hús megszenesedik, és 

  • heterociklusos vegyületek (HCA)
  • valamint szénhidrogének keletkeznek (PAH)

Mindkettő tumort okoz az állatokban, de esetlegesen növelik a mellrák, vastagbélrák, és prosztata rák kialakulásának esélyét is.

Akkor felejtsd el a grillezést?

Dehogy, ám néhány dologra valóban érdemes odafigyelned.

Mik ezek?

  • Nem mindegy, mit akarsz megsütni. Húsok helyett válassz zöldségeket, ugyanolyan finom lesz a szabad ég alatt készült vacsora! Padlizsán, gomba, kukorica, sárgarépa, sült krumpli...csinálj kis nyársakat, dobd fel gyümölcsszemekkel! Egészséges választás még a tofu is.
  • Ha húst is kívánsz, akkor kerüld a vörös húst, helyette válassz halat, csirkemellet. Pácold be előre a sütnivalókat, így jóval kevesebb HCA vegyület keletkezik. Ha más nincs otthon, fűszeres ecet is megteszi,vagy kevés citromlé. 
  • Ha mégis sütsz húst, a zsíros részeket vágd le – szintén kerülendő, mert megsülve nem feltétlenül tesz jót.
  • Inkább alacsony tűzön, hosszabb ideig csináld a grillvacsorát – kisebb lángon is megsül minden, viszont kevesebb egészségtelen vegyület keletkezik, ha rászánod az időt.
  • Gyakran fordítsd egyik oldaláról a másikra az ételt, így az égés során keletkező baktériumokat is minimalizálod.
  • Alaposan és rendszeresen tisztítsd a grillezőrácsot, ezzel is csökkented a veszélyes vegyületek kialakulásának esélyét. Az ételt ne közvetlenül a rácsra tedd, hanem fóliára inkább. Villa helyett fa evőeszközzel forgasd a sülő finomságokat. 

Ha mindezt betartod, akkor nincs miért aggódnod. Kellemes grillpartit kívánok!

Vannak saját tippjeid, tanácsaid is? Mondd el, írd meg itt a blogon!

 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • játssz gyógynövénytant a gyerekekkel!

    Játssz gyógynövénytant a gyerekekkel!

    Szeretnéd, ha gyermekeid nem a tévét bámulnák egész nap, hanem ők is közel éreznék magukat a természethez? Még akkor is, ha a válaszod „igen”, sokszor előfordulhat, hogy nincs elég ötleted, hogyan mozdítsd ki őket egy kicsit a friss levegőre. Ehhez adunk most kreatív ötleteket Neked, tehát olvass tovább, ha érdekel, hogyan lehetsz egyszerre egészség-és környezettudatos anya, aki fantáziadús játékokkal lepi meg szeretteit.

    Megnézem
  • szuper találós kérdés!

    Szuper találós kérdés!

    Telis-tele van vitaminnal, nyomelemmel, alacsony kalóriatartalmú, kis adag is biztosítja az egészséged, lényegében tartalmaz mindent, amire szüksége van a testednek - mire tippelsz?Mi az?Angolul superfood-nak nevezik, magyar megfelelője egyelőre nincs – a szuperétel vagy szuperkaja talán nem a legjobb elnevezés, úgyhogy a keresztelőt halasszuk el. Helyette maradjunk annyiban, hogy mai tudásunk szerint a legegészségesebb táplálékok a földön.Miért?

    Megnézem
  • nyaralj okosan, zölden, boldogan!

    Nyaralj okosan, zölden, boldogan!

    Környezetvédő, pénztárcakímélő, szuper nyaralásJúlius, végre jön a nyaralás, amit régóta vár az egész család, és több hónapos tervezgetés előzi meg – Nektek is összejön az idei utazás?Tény, hogy manapság egyre nehezebb minden szempontból összehozni egy családi nyaralást – nem mindegy, mennyibe kerül, nehéz összeegyeztetni a szabadságokat a munkahelyen, és még megannyi tényező. Érdemes jobban átgondolnod a vakációt, tudatosan tervezni, így nemcsak pénzt és időt spórolsz, hanem jóval élvezetesebb lesz, és sokkal maradandóbb élményeket gyűjthet a család mi.Szeretnéd tudni, hogyan kezdjél környezettudatos, zöld nyaralást tervezni?

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

  • avatar
    • Felhasználó
    • 2012-08-03 23:03

    Alapvetően már magában a hús generálja a rákot,meg sem kell égetni vagy el sem kell szenesíteni!

    • Felhasználó
    • 2012-08-03 23:03
    • avatar
      • Agi
      • 2012-08-05 07:10

      Sokkal kevésbé rákkeltőek, mint a szója pl. Kérdezzük csak meg dr. Hummelt, a Mikrorostos Gél feltalálóját, el fogja mondani, hogy a keményítő a legrákkeltőbb anyag, és ezt bizonyítékokkal is alá tudja támasztani... Kis mennyiségben minden fajta húsra szükségünk van, esetleg a disznót kivéve.agi

      • Agi
      • 2012-08-05 07:10
      • avatar
        • Agi
        • 2012-08-05 07:12

        ... ja és hogy az embernek tipikusan mindenevő fogazata van, nem legelős őrlőfogaink vannak:)

        • Agi
        • 2012-08-05 07:12
  • avatar
    • Agi
    • 2012-07-31 02:27

    Egyáltalán nem vagyok meggyőződve a tofu egészséges voltáról, sőt. Az már évek óta bizonyított, hogy a szójatermékek nagyon veszélyesek főleg a férfiakra, hiszen rengeteg, a humán női nemi hormonhoz hasonló növényi hormont tartalmaznak. A tofu is szójatejből készül, és mint ilyen, szerintem abszolút kerülendő.agi

    • Agi
    • 2012-07-31 02:27
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2012-07-30 17:48

    A húsok grillezésének célja: a zsír eltávolítása és a húsok értékes anyagainak megtartása. Étkezés szempontjából ez egy jó cél. A szabadtűzű grillezés mindig parázson történik (soha nem égő faszénen vagy fán), a grillrács és a parázs megfelelő távolsága esetén (amire a készülékek gyártói is ügyelnek) a hús nem éghet meg, nem szenesedhet el (ha megég: nem volt szakszerű a grillezés). Jó lenne egy kicsit többet tudni a HAC és PAH keletkezési körülményeiről! Baktérium a grillezés közben nem keletkezhet, sőt a hőkezelés a baktériumokat elpusztítja. A gasztronómiához értők azt tanácsolják, hogy a húsokat csak egyszer fordítsuk meg. Aluminium: no komment. A villával történő fordítás nem a villa anyaga miatt nem célszerú, hanem azért mert a kiszúráskor értékes anyagok távoznak el a húsból. Nem látom értelmét annak, hogy lebeszéljünk embereket a húsok grillezéséről csak ézért, mert szakszerűtlenül hibkat követhetnek el.Inkább tanítsukmeg őket arra, hogya kell ezt a műveletet szakszerűen úgy elvégezni, hogy egészségüket ne veszélyeztessék. Pap Zsuzsa (webcím törölve. Szerk)

    • Felhasználó
    • 2012-07-30 17:48
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-07-31 13:24

      Kedves Zsuzsa100,

      A HAC (heterociklusos aminok) az égetett húsok aminosavjaiból keletkeznek. A PAH (policiklusos aromás szénhidrogének) széntartalmú anyagok égésekor keletkeznek 500-800 fok között.

      A két szénhidrogén csoport keletkezése a hőmérséklettől és a levegő mennyiségétől függ. Minden égési folyamatban keletkeznek és az éghető anyag minőségétől függ a mennyiségük. Megjelennek az elégett anyag maradékában és a levegőben a füstgázokkal. Mindkettő erősen rákkeltő hatású.

      Elkerülhető grillezésnél a keletkezésük, ha pár trükköt betartunk:

      - ne süssük túl magas hőmérsékleten a húsokat

      - sütés előtti pácolás ajánlott, ugyanis a páclé elszigeteli a húst a forró grilltől, ezáltal csökkenti a hőmérsékletet a hús felületén, így nem indul be a HAC képződés

      - ha nyílt lángon grillezel, akkor tegyél a húsok alá alufóliát, hogy védd a lángoktól, ráadásul így a zsírok lángokba cseppenését is csökkented, mert ezek a vegyületek ilyenkor is keletkeznek és a füsttel együtt felszállnak az ételre.

      - ajánlott zöldségek és gyümölcsök grillezése is a húsok, halak mellett, ugyanis ilyenkor olyan fitovegyületek képződnek, melyeknek erős rák megelőző hatásuk van.

      Remélem tudtam segíteni,
      Andrea

       

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-07-31 13:24
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2012-07-30 10:00

    legutóbb még azt hallottam, hogy az alufólián való sütés káros..akkor hogy van ez? A baktériumok meg elvileg pont hő hatására pusztulnak el. Vagy már ez sem igaz?

    • Felhasználó
    • 2012-07-30 10:00
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-07-30 12:59

      Az alufólia valóban tartalmaz alumíniumot, ami hő hatására bekerülhet az ételbe, főleg ha az sérült. 

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-07-30 12:59
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2012-07-30 09:29

    az égés során keletkező baktériumok? - erről még nem hallottam...

    • Felhasználó
    • 2012-07-30 09:29
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-07-30 12:50

      Az égés során keletkező, rákot okozható káros vegyületekre gondoltam természetesen, nem a baktériumokra, elnézést! :)

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-07-30 12:50
      • avatar
        • Felhasználó
        • 2012-07-30 23:20

        ...de inkább a kozmetika vagy a szépségápolás vagy a testápolás területén. Nem? ...mert ha valaki szakszerűtlen, azt bizony megszólják a szakmabeliek vagy a témában járatosabbak. Nem mintha engem zavarna a tény önmagában, mert a vita jó eredményre is vezethet, de annak semmiképp nem jó, aki az illető előzetesen megszerzett hitelére alapozva továbbra is elhiné/-hiszi az illetőnek, amit ír/mond... de aztán azzal kell szembesülnie, hogy nem minden (teljesen) úgy van, ahogy az illető "tálalja".Ez rendjén is lenne egy nem szakszerű, azaz magánblogon; máshol a közlő kárára is válik az alaptalanul hívőkön kívül.

        • Felhasználó
        • 2012-07-30 23:20
        • avatar
          • Emil
          • 2012-07-30 23:51

          Kedves Zoli,

          köszönjük, hogy megosztottad velünk a véleményed. Én nem látok "szakmabeli" ellenvéleményt, csak saját tapasztalatra épített, minden tudományos alapot nélkülöző hozzászólásokat.

          Reméljük azért kaptál használható tippeket is a cikkből.

          Üdv
          Emil

          (Ui.: Mivel kétszer küldted el ugyanezt a hozzászólást, így az egyiket törlötem.)

          • Emil
          • 2012-07-30 23:51
          • avatar
            • Zoli
            • 2012-08-03 03:48

            ...és mire sikerült, így kétszer ment el a hozzászólás (bár nekem csak egyszer mutatta).:-(

            • Zoli
            • 2012-08-03 03:48

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet