Játssz gyógynövénytant a gyerekekkel!

játssz gyógynövénytant a gyerekekkel!

Szeretnéd, ha gyermekeid nem a tévét bámulnák egész nap, hanem ők is közel éreznék magukat a természethez? 

Még akkor is, ha a válaszod „igen”, sokszor előfordulhat, hogy nincs elég ötleted, hogyan mozdítsd ki őket egy kicsit a friss levegőre. Ehhez adunk most kreatív ötleteket Neked, tehát olvass tovább, ha érdekel, hogyan lehetsz egyszerre egészség-és környezettudatos anya, aki fantáziadús játékokkal lepi meg szeretteit.

  1. Ültessetek fűszer-vagy gyógynövényeket! Kezdhetitek kicsiben, elég néhány cserép, és elsőre 2-3 növény, például bazsalikom, vagy snidling. Az sem baj, ha a lakásra tudsz szorítkozni, így is élvezni fogják a növénykék gondozását. Ha több hely van, jelölj ki külön helyet a kertben a kicsiknek, ahol csak az ő kincseik növekednek – természetesen szülői segítséggel. Magyarázd el nekik, melyik fűszer vagy gyógynövény mire jó, miért egészséges, és miért olyan értékes.

  2. Használd az érzékeidet, és tanítsd meg őket is erre! Amikor a jelenben vagy, kitágulnak az érzékelés kapui, élvezed a látványt, érzed az ízeket, illatokat, örülsz a lágy szellőnek vagy éppen napsütésnek – épp úgy, mint a gyerekek.

    Játssz velük növényfelismerést! Mutass nekik először könyvekből képeket, tanítsd meg a fűszerek, gyógynövények jellemzőit, jó tulajdonságait, esetleg ha találsz kártyákat, játsszatok memóriát! Mondd meg a legjellemzőbb tulajdonságot, amiből ki kell találni, melyik virágról van szó!

    Ezután jöhet a következő szint: kösd be a szemüket egy sállal, és tapintsák meg, szagolgassák meg a virágokat. Érdemes jellegzetes, könnyen felismerhető illatokkal kezdeni, mint amilyen a levendula, rozmaring, kamilla, menta. Vagy adj nekik – szintén bekötött szemmel – illóolajat, és próbálják kitalálni, melyik olajat mutatod nekik éppen! 

  3. Lábfürdő kicsiknek-nagyoknak: ehhez a játékhoz kell egy nagy kád (vagy felfújható medence) forró víz, a kedvenc gyógynövényeid, tiszta,hígítatlan illóolajak és később hideg víz. Hagyd, hogy a gyerekek maguk válasszák ki a virágot vagy olajat, és előbb beszélgess velük a sok jó tulajdonságról, amit ezek a növények magukénak tudnak.

    Például mondd el, hogy a levendula megnyugtatja a bőrt és segít az ellazulásban. Ezután engedd meg nekik, hogy dobjanak be egy maroknyi gyógynövényt (ha nincs friss, lehet szárított is) a forró vízbe, hagyjátok állni 15 percig, hogy jól átvegye a lábfürdő az adott illatot. Majd hűtsd le a forró vizet hideg vízzel úgy, hogy épp kellemes legyen a hőmérséklete. Cseppents bele az adott virág illóolajából is, hogy még intenzívebb legyen az illat – és nincs más hátra, mint élvezni a közös lábfürdőt! A kicsik imádják ezt a játékot, és közben tanulnak is – rajtad múlik, mekkora tudást adsz tovább nekik!

  4. A Te gyerekeid is szeretnek a konyhában segédkezni? Csinálj velük közösen valamilyen natúr gyógyírt! Nemcsak szórakoztató és kedves időtöltés, de közben megtaníthatod nekik, hogyan hívhatják segítségül a természetet, ha gyógyításról van szó. Mondd el nekik, fejfájás ellen nem muszáj bekapni rögtön egy fájdalomcsillapítót, hiszen lehet, hogy a levendula vagy borsmenta önmagában megoldja a problémát. Találj ki valami egyszerű receptet, aztán később nehezítheted, ahogy egyre többet tudnak a gyógynövényekről.

Álljon itt most egy ajándék recept Neked és a gyerekeknek – csináld meg velük hétvégén! 

Házi hűsítő keverék, segít:

  • fejfájás
  • alvászavarok 
  • ízületi fájdalmak
  • hátfájás ellen.

Ezekre lesz szükséged:

  • negyed csésze citromfű
  • negyed csésze kamilla virágzat
  • levendula illóolaj
  • háromnegyed csésze jojobaolaj
  • háromnegyed csésze szűz kókuszolaj
  • kevés méhviasz

Így csináld:

Közepes lángon melegítsd a kókusz-és jojobaolajat, majd add hozzá a virágokat. Jól keverd el az olajkeverékben, és néhány percig főzd tovább. Kapcsold be 200 fokra a sütőt, majd kapcsold ki, ha elérte ezt a hőfokot. Vedd le a tűzről a lábost, takard le fedővel, és tedd a már kikapcsolt, de még forró sütőbe. Hagyd ott 3 órán át. Ezalatt játssz a gyerekekkel – örülni fognak . Ha letelt a 3 óra, vedd ki a sütőből, és öntsd egy befőttes üvegbe (vagy bármilyen üvegbe). 

Hagyd kihűlni, majd öntsd újra egy kisebb lábosba. Alacsony tűzön melegítsd tovább, majd a végén cseppents bele levendula illóolajat. Ezután add hozzá a már felmelegített méhviaszt is, és folytonosan kevergetve addig melegítsd tovább, amíg besűrűsödik. Öntsd tiszta, száraz üvegekbe, hagyd teljesen kihűlni, és balzsamként használd, ha szükség van rá.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • nyaralj okosan, zölden, boldogan!

    Nyaralj okosan, zölden, boldogan!

    Környezetvédő, pénztárcakímélő, szuper nyaralásJúlius, végre jön a nyaralás, amit régóta vár az egész család, és több hónapos tervezgetés előzi meg – Nektek is összejön az idei utazás?Tény, hogy manapság egyre nehezebb minden szempontból összehozni egy családi nyaralást – nem mindegy, mennyibe kerül, nehéz összeegyeztetni a szabadságokat a munkahelyen, és még megannyi tényező. Érdemes jobban átgondolnod a vakációt, tudatosan tervezni, így nemcsak pénzt és időt spórolsz, hanem jóval élvezetesebb lesz, és sokkal maradandóbb élményeket gyűjthet a család mi.Szeretnéd tudni, hogyan kezdjél környezettudatos, zöld nyaralást tervezni?

    Megnézem
  •  a 7 legjobb májtisztító étel

    A 7 legjobb májtisztító étel

    Ha gyomorproblémáink vannak, azonnal jelzi a tested, igaz? Sajnos a máj esetében ez másképp működik, ugyanis ez a szervünk ritkán jelzi azonnal, ha valami gond van.Mit tegyél, hogy megelőzd ezt? Először is fontos a helyes táplálkozás, a megfelelő mennyiségű rost, zöldség és gyümölcs. Az emésztés során szerveink hasznosítják a bevitt táplálékot, ugyanakkor a vesén, a májon és az epén keresztül kiválasztják a felesleges és káros anyagokat.Ezekben az esetekben gyanakodhatsz apróbb rendellenességekre a májban: Visszatérő fejfájás Hirtelen súlynövekedés Emésztési problémák Gyenge látás Cukorbetegség BőrirritációHa semmi hasonlót sem tapasztalsz, az jó hír, ám ettől függetlenül időnként nem árt tisztítani a májat. Ezt megteheted gyógyteákkal is – sok esetben javasolt a diófalevélből, vagy gyermekláncfűből készített teakeverék, de minden esetben kérd ki orvos tanácsát is!Kíváncsi vagy, mi az a 7 étel, ami bizonyítottan tisztítja a májat?

    Megnézem
  • kókuszolaj a szépségápolásban

    Kókuszolaj a szépségápolásban

    Képzelj Magad elé egy trópusi szigetet, fehér homokkal, türkizkék tengerrel, pálmafákkal, édes-sós, lágy szellővel... A sok mesés asszociáció után találd ki, melyik az a gyümölcs, ami ezeken a vidékeken honos, és az ott lakók már évszázadok óta bölcsen ki is aknázzák a lehetőségeket, amiket ez a termés tartogat számukra? Fáját az „Élet fája”-ként is emlegetik.Ez nem más, mint a kókuszpálma gyümölcse, az egzotikus kókuszdió. Feltörni nem könnyű, de ha egyszer sikerült, akkor jó dolgod lesz! Hogy miért? Mert szuperegészséges táplálék, és szuperjó szépségápolási termék egyben, ami a vastag héj belsejében található.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet