A vanília egy legenda, a fűszerek között is előkelő helyet foglal el. Csodálatos hatásaival mindannyian tisztában vagyunk, hiszen elég csak az ízét vagy az illatát megérezni, máris emlékek öntenek el, és rögtön jókedvre derülünk. Azt viszont már kevesebben tudjátok, hogy a vaníliának milyen jótékony, egészségvédő tulajdonságai vannak. Olvass tovább, és még jobban bele fogsz szeretni ebbe a fantasztikus fűszerbe!
A vaníliát a fűszerek királynőjének is nevezik. Több ezer évvel ezelőtt is alkalmazták emésztésjavító, hormon-kiegyensúlyozó hatása miatt, illetve afrodiziákumként is megbecsült gyógynövénynek tartották a szerelmesek. Manapság inkább a gasztronómia kapcsán szokták emlegetni, de nem árt, ha tudsz róla, milyen kellemes „mellékhatásai” is vannak. Íme, pár dolog, ami miatt a vanília hatása jótékony, és fogyasztása igen ajánlott. Fontos tudnod, hogy a felsorolt előnyös tulajdonságok csak az igazi vaníliarúdra, és az abból kinyert vaníliamagokra és kivonatra, illetve a tiszta vanília illóolajra jellemzőek, a szintetikus, mesterséges vaníliaesszenciákra sajnos nem.
A vanília magas fehérjetartalmú fűszer, kisebb mennyiségben fellelhetők benne tanninok és különböző nyomelemek, kalcium, nátrium, foszfor, kálium, magnézium, cink, réz, mangán és vas. Hihetetlen, de tényleg tele van ásványi anyagokkal, ezen kívül vitamintartalma sem elhanyagolható: B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitaminban gazdag. Úgy tartják, hogy a vanília fogyasztása segíthet megszüntetni a depressziót, a stresszes állapotot, és az ezzel járó magas vérnyomást, valamint az alvászavarokat is. Ezen kívül csökkentheti a gyulladást is.
Fontos tudnod, hogy a növény főzete, valamint az illóolaj antibakteriális hatású, gombaölő és külsőleg alkalmazva segíthet a bőrproblémák leküzdésében is.
Fűszerként vagy teaként fogyasztva serkenti az emésztést és telítettség érzeted ad, tehát ha fogyókúrázol, ideális választás lehet.
Ha már vanília, akkor természetesen vaníliás édesség, méghozzá nem is akármilyen! Az alábbi Vaníliás Vegán Hajdinamuffint akkor is bátran fogyaszthatod, ha gluténérzékeny vagy, esetleg laktózmentesen, illetve cukormentesen táplálkozol.
Hozzávalók:
250 g hajdinaliszt
1,5 dl kókuszvirág cukor
1 db vaníliarúd belseje kikaparva
1 kiskanál szódabikarbóna
2 marék tört dió
2 kis banán pépesítve
1 marék mazsola
1,5 dl növényi olaj
1,5 dl frissen facsart narancslé, vagy almalé
Az elkészítéshez a hozzávalókat egyszerűen keverd össze, majd kanalazd muffin formákba. Előmelegített, kb. 200 fokos sütőben süsd kb. 40 percig, de ellenőrizd tűpróbával, hogy a belseje átsült-e már. A tetejét – ha szeretnéd – meghintheted egy kis fahéjjal is. Laktató, mégis könnyű desszert.
Szeretnéd a vaníliás sütire emlékeztető selymes illatot az ajkaidon érezni? Próbáld ki a Manna Vanília ajakbalzsamot természetes vaníliakivonattal. A praktikus tubust bárhová magaddal viheted, befér a kabátod vagy táskád zsebébe is. Ráadásul természetesen ez a Manna is vegán, a vaníliakivonaton kívül selymes szezámolaj és növényi eredetű kandelilla viasz került bele. Vidd fel ajkaidra, kiváló választás a téli, hideg időben, amikor jólesik egy kis kényeztetés az ajkaknak.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!