A levendula ezer arca
a levendula ezer arca

A levendula ezer arca



A levendula illóolajjal készült kozmetikumok a szépségápolás királynői. Ezt a csodálatos gyógynövényt a bőrápoláson kívül is szinte végtelen formában felhasználhatod.

A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Az ókorban ez a növény a szépségápolás meghatározó növénye volt, és azóta is örök kedvenc a világ minden táján. Kellemes illatának és gyönyörű látványának köszönhetően dekorációnak, de gasztrokülönlegességnek is kiváló.

A Manna-palettán számtalan kedvencünkben megtalálhatod ezt a csodálatos növényt illóolaj formájában:

Vulkáni kőzeten szűrt shea vaj levendula illattal, Nyugalom szigete halántékbalzsam, Ápoló babaolaj, Manna Levendula illóolaj, Te Mannád 2018 szappan vagy épp a hajmosásra kifjlesztett Egészséges tincsek szappan és a sort még folytathatnám! Találsz olyan Mannát is, melybe a levendula szárított virágait kevertük, ilyen az Ápoló kókusztejes, szőlőmagolajos fürdőgolyó.

Hogyan gyűjthetsz levendulát?

Legjobb, ha közvetlenül a levendulamezőkön szeded a kis csokrokat, majd papírzacskóba helyezve viszed őket haza. Ha megszárítod a levendulát, az illat hosszú hónapokon át tart. Akaszd fel a 20-25 levendulaágból álló csokrot fejjel lefelé, közvetlen napfénytől távol, így megőrzi gyönyörű színét. Minél szellősebb a hely, annál jobban és gyorsabban szárad. Érdemes alátenni egy papírlapot vagy rongyot, amellyel összegyűjtheted a lehullott virágszirmokat és magokat. Amikor már megszáradt, a csokrot felfelé is állíthatod. A levendulát felakaszthatod szekrényben, de akár a fürdőszobában is, csodálatos illatot fog árasztani.

Nézzük, mit kezdhetsz a szárítás során összegyűjtött virágszirmokkal és magokkal! Ha a kertedet szeretnéd vele díszíteni, akkor olyan helyet keress az ültetvényeknek, ahol a növény sok meleget és napsütést kaphat. Sekély, köves talajjal is beéri, ami kellőképpen fel tud melegedni.

A friss levendulavirágokat zselészirupok, valamint gyümölcssaláták és desszertek ízesítésére használhatod fel. Grillezett zöldségek készítésekor pedig akár rozmaring helyett is kipróbálhatod. A levendulafagylalt pedig igazi ínyenc meglepetés, hiszen nemcsak a színe különleges, de az íze is fantasztikus. Fogyaszd eperrel, de akár limonádéba is keverheted.

Íme, a kedvenc levendulás receptem:

Levendulás muffin

Hozzávalók:

A száraz hozzávalókhoz:

20 dkg liszt

10 dkg zabpehely

1 teáskanál szódabikarbóna

1 csipet só

A nedves hozzávalókhoz:

2 tojás

17,5 dkg tejföl

3 dl tej + 3 teáskanál szárított levendula

2 evőkanál folyékony édesítő (pl: stevia)

vanília aroma

Elkészítés: A tejbe beleszórjuk a levendulát, majd berakjuk a hűtőbe 1 éjszakára, vagy pár órára. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban. A nedves hozzávalókat is összekeverjük egy másik tálban (a tejet előtte leszűrjük). Elegyítjük őket, így megkapjuk a masszát. Kiolajozott muffin formába töltjük, majd előmelegített sütőben világosbarnára sütjük.

 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Virág Boglárka
    • 2018-06-03 23:15

    Ez a recept zseniális! Köszönöm, hogy megismerhettem.

    • Virág Boglárka
    • 2018-06-03 23:15

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet