5 ok, amiért te vagy a szúnyogok kedvenc célpontja
5 ok, amiért te vagy a szúnyogok kedvenc célpontja

5 ok, amiért te vagy a szúnyogok kedvenc célpontja



Emlékszem, gyerekkoromban – mint a legtöbben – telis-tele voltam szúnyogcsípésekkel. Mindig rám szóltak, ne vakarjam, mert úgy csak még rosszabb lesz. Irigykedve néztem azokat, akiket kevésbé csíptek a szúnyogok, vagy legalábbis nem zavarta őket annyira az állandó éjszakai döngicsélés, mint engem.

Szerencsére ma már rengeteg féle módon tudunk védekezni az apró vérszívók ellen. Ha természetes rovarriasztót készítenél, itt, a blogomon is találsz hozzá recepteket.


A kérdés azonban továbbra sem hagyott nyugodni: mi teszi az egyik embert kívánatosabbá a másiknál a szúnyogok számára?

Miért csípnek valakit jobban a szúnyogok, mint másokat?


Kiderült, több oka is lehet annak, hogy egyes emberek inkább felkeltik az apró vérszívók figyelmét, mint mások. Utánaolvastam a dolognak, és a semmitmondó „alkati sajátosság, genetikai ok” mellett ezeket az előbbinél hasznosabb válaszokat találtam:

  • Magasabb testhőmérséklet: kutatók szerint a szúnyogok sokkal inkább kedvelik azokat, akik az átlagosnál nagyobb hőt adnak le a környezetük felé. Ennek oka lehet egyszerű alkati sajátosság, várandósság, vagy valamilyen intenzív mozgás miatti kimelegedés

  • Izzadtság: az izzadt ember nem csupán a testhő miatt érdekes a szúnyogok számára. Az izzadtság szaga szintén vonzza őket

  • A kilélegzett széndioxid mennyisége: a nagyobb testméretű emberek, de még a szüléshez közelítő várandósok is izgalmasabbá válnak a petét rakni készülő nőstény szúnyogok számára

  • Alkoholfogyasztás: az alkoholt bontó szervezet szintén számukra érdekes illatú, és azt a tévhitet is eloszlatták a kutatók, hogy a sörben lévő B-vitamin segít távol tartani a szúnyogokat. A sört ivó embereket bizony gyakrabban csípik a szúnyogok, így ha ezt eddig jó eszköznek vélted ellenük, azt ajánlom, gondold újra.

  • Vércsoport: ez is fontos különbségnek bizonyult a vizsgálatok során. A nullás vércsoportú emberek a többi vércsoporthoz tartozóknál vonzóbbnak bizonyultak a tesztek során.


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet