5 fűszer, amivel egészségesebb az étel
5 fűszer, amivel egészségesebb az étel

5 fűszer, amivel egészségesebb az étel



Szinte mindet használod, még ha nem is tudod, milyen hasznosak.

Előző héten arról írtam Neked, hogy milyen ételek segíthetnek a bőröd egészségét megőrizni, vagy helyreállítani. Ezúttal öt olyan fűszert ajánlok a figyelmedbe, amelyekkel egészségesebbé teheted az ételeidet. Közülük három akár a konyhaablakodban is eléldegél szinte egész évben, így mindig frissen szakított levelekkel süthetsz-főzhetsz. 

  • Oregánó

Ez az apró levelű zöld növény rengeteg Omega-3 zsírsavat tartalmaz. A benne lévő olajak segíthetnek a véralvadási és a szívbetegségek megelőzésében.

Az olasz konyha egyik legfontosabb fűszere, használd Te is bátran a különböző paradicsomos szószok elkészítéséhez.

  •  Rozmaring

Az olaszok másik kedvenc fűszernövénye. Azt talán tudtad, hogy vasban és kalciumban gazdag, és vércukorszint-szabályozó hatást is szoktak tulajdonítani a rozmaringnak. De arról szerintem Te sem hallottál még, hogy a magas hőmérsékleten elkészített vörös húsokban gyulladás- és rákkeltő vegyületek keletkeznek, azonban ezek szintjét kutatások szerint a rozmaring képes csökkenteni. Ha marhahúst készítesz, emlékezz erre. 

  • Fahéj

Ez az egzotikus fűszer helyettesítheti a cukrot és a tejet a kávédban, és ezzel nem csak felesleges kalóriákat spórolhatsz (ha már úgy érzed, muszáj kávéznod). A fahéj gyorsítja az anyagcserét, de a hatására később leszel éhes. Jót tesz az agyműködésnek is, tanuláshoz, vagy nagy munkahelyi terhelésnél is jó szolgálatot tehet. Tudományos kísérletek igazolják, hogy a felnőttkori diabéteszben szenvedő betegek vércukor- és koleszterinszintje csökkent a rendszeres fahéjfogyasztással összefüggésben.

A csésze kávédba tegyél egy teáskanál fahéjat, ezzel alkalmanként mintegy 70 egészségtelen kalóriát spórolhatsz meg!

  • Gyömbér

Ezt az antibakteriális hatású, antioxidánsokban gazdag, erős ízű fűszert elsősorban onnan ismerheted, hogy nagyon jó émelygés és a koraterhességi rosszullétek ellen, megnyugtatja a háborgó gyomrot, de segíthet csökkenteni a menstruációs görcsöket, vagy a migrénes tüneteket is.  A Michigani Egyetem rákkutató intézetének kísérletei szerint a gyömbérpor hozzájárult a petefészek daganatok növekedésének megállításához.

Sütheted süteménybe, reszelheted limonádéba, ízesítheted vele a teádat, de a távol-keleti konyhákból is meríthetsz ötleteket a használatához.

  • Zsálya

Sok gyógynövénynek magas a K-vitamin tartalma, de mind között a zsálya az abszolút győztes. Ez a vitamin megelőzi a vérrögképződést és segít erősebbé tenni a csontokat. Kutatások szerint a zsálya javítja az emlékezőképességet: ezt találták idős, Alzheimer-kórban szenvedő betegek és kisiskolás gyerekek kapcsán is.

Remekül illik burgonyás, sütőtökös, csirkemájjal, vagy akár borjúhússal készült ételekhez.

Neked mi a kedvenc fűszered?

 

Források:

http://goo.gl/7WYB68, http://goo.gl/P1XcQj

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Réka
    • 2015-05-18 18:46

    Egy éve akadtam a neten rá, már nem tudom, hogy hol....1-2db savanykás almát fel kell vékonyan szeletelni, ezt felöntjük 1,5L hideg vízzel, amihez egész fahéjat adunk. Ízesíthetjük tovább, citrommal és gyömbérrel. Nyáron hűsít és a diétás időszaknak is tökéletesen megfelel. Szerintem nagyon finom! :)

    • Réka
    • 2015-05-18 18:46

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet