3 végzetes hiba, amit ha nő vagy, sosem szabad elkövetned!
3 végzetes hiba, amit ha nő vagy, sosem szabad elkövetned!

3 végzetes hiba, amit ha nő vagy, sosem szabad elkövetned!



Nőként rengeteg mindenre kell nap mint nap odafigyelned: háztartás, család, karrier és megannyi más, így könnyen elfeledkezhetsz az önmagadra való odafigyelésről. Nyilván nem mindennek van hosszú távú negatív következménye, de mutatok három hibát, amit ha elkövetsz, annak katasztrófa lehet a vége.

Íme, a hibalista, olvasd el és add tovább barátnőidnek, nőrokonaidnak!

Rendszeres szűrővizsgálatok elhanyagolása

A KSH adatai szerint Magyarországon évente több mint 30 ezren halnak meg valamilyen daganatos betegség következtében. Ezzel nem ijesztgetni akarlak, hanem emlékeztetni arra, hogy ezeknek a betegségeknek a nagy része időben felismerve és kezelve jó eséllyel gyógyítható.

Milyen szűrővizsgálatokra kell eljárnod? Összegyűjtöttem neked. Méhnyakrák-szűrést évente egyszer kérj nőgyógyászodtól, de ha rendszeresen jársz hozzá, akkor nagy eséllyel erre ő maga fog figyelmeztetni. Emellett fontos az emlők havonkénti önellenőrzése, évente pedig orvossal is nézesd meg, hogy minden rendben van-e. A szájüreg vizsgálatát évente, illetve fogászati beavatkozások alkalmával érdemes beiktatni.

Ajánlott évente egyszer szakorvossal átnézetni anyajegyeidet is, ha sok van belőlük, vagy ha változást tapasztalsz színűkben és alakjukban, akkor akár félévente is. A melanoma rendkívül agresszív, hamar áttétet adó daganattípus, fontos hát az elővigyázatosság. Jó, ha tudod, hogy a túlzásba vitt napozás hatásai 15-20 év után jelentkeznek csak, ezért folyamatosan figyelned kell bőröd állapotát. Ötven év felett javasolt a csontsűrűségmérés is, a csontritkulás rizikófaktorai ugyanis ekkor már megnőnek.

A tüdőszűrést se hanyagold el, évente legalább egyszer menj el mellkas röntgenvizsgálatra, ha pedig dohányzol, akkor lehet, hogy az alacsony sugárdózisú mellkasi CT-t fogja javasolni az orvos.

A végére hagytam a mindenki által rettegett vastag- és végbél vizsgálatot. Habár a végbéltükrözés nem kellemes, különösen érdemes odafigyelni, ha a családodban előfordult már béldaganat, ebben az esetben már 40 éves korban érdemes elkezdeni a szűrést. Akkor is érdemes minél előbb orvoshoz fordulnod, ha nem kiegyensúlyozott a táplálkozásod és emiatt főleg rostszegény élelmiszereket fogyasztasz.

Mammográfia elhanyagolása

A mellek vizsgálata az egyik legfontosabb, amit nőként nem szabad halogatnod, még akkor sem, ha rohanó életet élsz. Havonta tarts önvizsgálatot: tapintással vizsgáld át melleidet és a hónalj tájékát is, figyeld meg, hogy érzel-e csomót, vagy bármilyen elváltozást. A mammográfia szűrővizsgálatként 40 éves kor felett ajánlott, innentől kezdve azonban 1-2 évente javasolt felkeresni az orvost. Fontos, hogy ne csak akkor menj, ha úgy érzed, baj van. Nem árt, ha akár a harmincas éveidben is alapos kivizsgálást kérsz az orvostól.

Hiányos öltözet

Hiányos öltözet alatt nem a kihívó öltözködést értem, hanem azt, amikor divathóbortból a hidegben olyan ruhadarabokat hordasz, amelyekkel veszélyezteted női egészségedet. Lehet, hogy csinos a csípőnadrág, de kilóg belőle a derekad és ennek már rövid idő után is súlyos vesemedence gyulladás lehet a vége. A vékony cipő vagy a rövid szoknya viselete pedig felfázást okozhat. Ha azt gondolod, hogy mindezt egy forró teával majd otthon kikezeled, csalódni fogsz. A felfázás nem más, mint bakteriális fertőzés, amelynek kialakulását elősegíti, ha a derekat és a lábat hosszabb ideig hideg éri. A véres vizelet már komoly fertőzésre utal, ha nem fordulsz vele orvoshoz időben, akkor súlyos húgyhólyaggyulladásod is lehet, ami akár átterjedhet a vesédre is.

Gondold át, hogy megéri-e ilyen komoly nőgyógyászati nyavalyákat kockáztatni a felelőtlen öltözködéssel. Figyelj oda magadra, és öltözködj az időjárásnak megfelelően, rétegesen és figyelmesen!



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet