Története van annak, hogyan találtam rá Ghána északi térségében azokra a falvakra, és arra a tucatnyi helyi asszonyra, akiknek a Manna sheavajakat köszönhetjük. Kerestem, kutattam, ha kellett, messzire utaztam, hogy első kézből szerezzek tapasztalatokat. Valóban sok időt töltöttem azzal, hogy megtaláljam amit keresek, a legjobb minőségű, legtisztább, organikus sheavajat.
Különféle forrásból származó termésekkel és vajakkal ismerkedtem, láttam a bézstől a szürkésig mindenféle színű, más-más textúrájú, erősebb vagy kevésbé intenzív füstös illatú kész terméket, egyszóval hosszú és tapasztalatokkal kikövezett út volt az, melynek végén ráleltem a minőségre, ami nem csupán meggyőzött, de le is vett a lábamról. Hogy képet kapj róla, micsoda kincset tartasz a kezedben, elmesélem, milyen aprólékos és nehéz munka árán állítják elő a ghánai nők a karité fa terméséből az általad jól ismert prémium minőségű sheavajat.
Így kezdődött...
Különféle forrásból származó termésekkel és vajakkal ismerkedtem, láttam a bézstől a szürkésig mindenféle színű, más-más textúrájú, erősebb vagy kevésbé intenzív füstös illatú kész terméket, egyszóval hosszú és tapasztalatokkal kikövezett út volt az, melynek végén ráleltem a minőségre, ami nem csupán meggyőzött, de le is vett a lábamról. Hogy képet kapj róla, micsoda kincset tartasz a kezedben, elmesélem, milyen aprólékos és nehéz munka árán állítják elő a ghánai nők a karité fa terméséből az általad jól ismert prémium minőségű sheavajat.
Vitellaria paradoxa, Karité, Afrika kincse, az asszonyok aranya…...
A sheadiót termő fát számtalan módon nevezik, és ahogy a rácímkézett becenevekből is érezni, hatalmas tisztelettel övezik Afrikában, elsősorban Nyugat- és Észak-Afrika forró szavannáin.A karité fához nagy türelem szükséges, ugyanis életének 10 - 15. évében fordul termőre, viszont onnantól kezdve, hogy először jelennek meg rajta a gyümölcsök, akár 300 évig is bőséggel adakozik.A gyümölcsök egy nagyobb szilvához hasonlítanak, és 4-6 hónapig érnek. Az átlagos hozama egy karité fának 15-20 kilogramm, kilónként 400 gramm száraz sheamagot kaphatunk a szüret végén. Mivel a barack magra emlékeztető dió értékes alapanyag, melyet széles körben felhasználnak, ezért Vitellaria paradoxa Afrika bizonyos részein védettséget élvez. A helyi emberek megélhetésében jelentős szerepet játszik az Afrika kincseként is előszeretettel emlegetett fa, gazdag és színes tradíciója van - elsősorban az asszonyok közt - a termés feldolgozásának.
Hogy lesz a magból vaj?
Miután a shea magját kézi hámozással és főzéssel kinyerik magából a gyümölcsből. Napon szárítják, és különféle behatásoknak teszik ki. A nők megroppantják, megtörik, darálják - ahogy mi a diót szoktuk törni - azután a hatalmas üstökben vízzel együtt forralják a megdolgozott, összetört masszát mindaddig, míg a felszínen megjelenik, kiválik a friss sheavaj. A kincset érő egzotikumot kézi eszközeikkel lefölözik a víz tetejéről, félrerakják amolyan tökfélékre hasonlító tároló edényeikben. A vaj ezután hűl le és szilárdul meg. A végeredmény a finomítatlan sheavaj, amihez semmit sem adtak hozzá és semmit sem vettek el belőle. A hagyományos kézi feldolgozás előnye, hogy a sheadióból kinyerhető tápanyagok, vitaminok mind - mind háborítatlanul megmaradnak a kézhez kapott Manna organikus sheavajban.
Érzed a bőrödön a különbséget?
A finomítatlan, nyers sheavaj tehát 100% - ban természetes folyamatok árán csapódik ki. Fontos, hogy tudd, a tégelyeinkbe zárt sheat semmiféle kémiai procedúrának nem teszik ki, így minden egyes darab őrzi a dió eredeti tulajdonságait. A bőrödön is érezheted a különbséget, hiszen a vegyi anyagokkal - leggyakrabban hexánnal - kezelt, finomított sheavajak szerkezete átalakul, hatásukból jelentősen veszítenek, amolyan “érték csökkent” sheavajként funkcionálnak. Az organikus sheavajat a bőrre gyakorolt kimagaslóan pozitív tulajdonságai okkal emelték a természetes kozmetikumok trónjára. Az eheti blogbejegyzésekben részletesen körbejárom ezt a témát, és házi készítésű, egyszer használatos sheás maszkokra, pakolásokra is adok Neked tippeket.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!