andrea photo

Hogyan lettem Szappantündér?

Hogyan lettem Szappantündér?

A Manna története 2004-ben kezdődött. A nagyobbik fiunk csak néhány nappal azután, hogy hazajöttünk a kórházból, tele lett kiütésekkel. Sírt a vörös, viszkető foltoktól
szenvedő baba, sírtam én is.

Kiderült, egyszerűen nincs más választásunk, mint hogy a gyerekünk érdekében megszabadulunk minden vegyszereket tartalmazó tisztító és tisztálkodó szertől, kozmetikumtól és illatszertől, azoktól, amiket korábban gyanútlanul használtunk.

A Manna története 2004-ben kezdődött. A nagyobbik fiunk csak néhány nappal azután, hogy hazajöttünk a kórházból, tele lett kiütésekkel. Sírt a vörös, viszkető foltoktól szenvedő baba, sírtam én is.

Kiderült, egyszerűen nincs más választásunk, mint hogy a gyerekünk érdekében megszabadulunk minden vegyszereket tartalmazó tisztító és tisztálkodó szertől, kozmetikumtól és illatszertől, azoktól, amiket korábban gyanútlanul használtunk.

Elkezdtem kitanulni a vegyszermentes életmód minden fortélyát

A natúr, vegyszermentes termékekre váltás azonban egyáltalán nem volt könnyű. Túl azon, hogy egyik pillanatról a másikra egy teljesen új élethelyzettel állsz szemben (mit használjak az eddig megszokottak helyett?), sok időt és energiát emésztett fel az ismeretek megszerzése is, hiszen akkor ez még nem volt olyan mindennapos téma, mint manapság. A sok kutatómunka és tanulás, ismeretszerzés oda vezetett, hogy idővel magam készítettem az otthon használt dolgainkat, nem sokkal később pedig egyszer csak azon kaptam magam, hogy már nem csupán a mi, addigra már négytagú családunk, de még az ismerőseink tisztaságáról (mindkét értelemben) is én gondoskodom.

Egy napon épp azon gondolkoztam, hogy mihez kezdjek, ha lejár a szülési szabadságom, hiszen korábbi munkahelyemre, a reptérre nem fognak visszavenni. Akkor jutott eszembe, hogy mi lenne, ha az azóta már hobbivá vált szappankészítéssel foglalkoznék. Férjemnek, Emilnek is tetszett az ötlet, és biztosított maximális támogatásáról.

Így született meg 2010-ben harmadik közös gyerekünk, a Manna

Beiratkoztam egy 3 éves természetgyógyász, életmód-tanácsadó képzésre, és Szappantündér néven blogot kezdtem írni az egészséges életmódról. Örömmel láttam, hogy egyre többen követték figyelemmel a megjelenő cikkeket. Rengetegen fordultak hozzám mindenféle, legfőképpen bőrproblémával. Az életmódbeli változtatások - hasonlóképpen a miénkhez - sok családban hoztak változást.

Meghatóan sok köszönetet, szeretetet és biztatást kaptunk már a kezdetektől, és a legelső vásárlóink nagyon hűségesek: szinte mind velünk maradtak, és csakis Mannákat használnak.

Eközben minden szabadidőmet és rengeteg éjszakát tanulással és kísérletezéssel töltöttem. Azt hiszem, sosem felejtem el az estéket, amikor a fiaink már csendesen szuszogtak a szobájukban, mi pedig Emillel lábujjhegyen, nehogy véletlenül zajt csapjunk, szappant főztünk.

Az első máig emlékezetes szappanom egy Levendulás szappan volt, azután követte a Coco csokis szappan, amit a mai napig árulunk.


szappanok

Ma már több mint százféle Mannát készítünk, és még rengeteg tervünk van

A Mannák a legjobb és legelkötelezettebb szakemberek segítségével egy kisebb üzemben születnek. Furcsa még leírni is, hogy minden egyes, máig kézi munkával csomagolt szappan kilenc ember keze munkáját dicséri.

Nagyon büszkék vagyunk arra is, hogy kemény munkánk és elkötelezettségünk meghozta a gyümölcsét:


Magyarországon nincs hozzánk hasonlóan ismert és elismert natúrkozmetikai márka

A Magyar Termék Nagydíjat eddig háromszor (2012, 2013, 2014) nyertük el összesen 34 termékre. A Mannák tisztaságát és minőségét a világ legrangosabb natúrkozmetikai, természet- és állatvédő szervezeteinek minősítései igazolják.

A COSMOS Natural natúrkozmetikai minősítést azok a termékek nyerik el, melyek többek között mentesek a parabénektől, génmódosított összetevőktől és a kőolaj-származékoktól. COSMOS Organic biokozmetikai minősítést pedig kizárólag azon termékek kaphatnak, amelyek kapcsán bizonyított, hogy előállításukhoz kizárólag organikus gazdaságból származó alapanyagokat használnak fel. Egyre több Manna szerzi meg a fenti, szigorú követelményeknek megfelelő BDIH minősítést.

andrea emil mtn A Magyar Parlamentben vette át Varga-Darabos Andrea és Varga Emil a háromszoros Magyar Termék Nagydíj kitüntetést

Ez azt jelenti, hogy 2013. szeptember 4-e óta újabb 18 kézműves Manna finomság most már hivatalosan is a lehető legmagasabb szakmai minőséget képviseli.

A Mannák nemcsak a bőrödet ápolják kíméletesen, de biztosra veheted azt is, hogy egyetlen állatnak sem kellett miattuk szenvednie

A Manna az első magyar, a Cruelty Free International által is elismert, garantáltan állatkísérlet-mentes kozmetikai márka. Az eljárás során a szervezet nem csak a teljes céget, de az összes beszállítónkat is megvizsgálta. Hónapok teltek azzal, hogy többek közt indiai, ghánai, marokkói partnereink esetében alátámasszuk, tartózkodnak az állatkísérletektől.

A Manna hisz abban, hogy a szépségipari és háztartási termékeknek állatkísérletek nélkül kell készülnie. Büszkék vagyunk rá, hogy a Leaping Bunny minősít minket. A Leaping Bunny egy olyan globális program, amely a törvényes elvárásoknál is szigorúbb, azokon túlmenő alapelvekkel rendelkezik az állatkísérletekkel szemben.

A pálmaolaj az élelmiszeripartól a kozmetikai ipar termékein át az üzemanyag-gyártásig számos termék alap- vagy adalékanyaga. Azonban hiába olcsó, és könnyen termeszthető a világ számos pontján, az óriási és egyre növekvő kereslet miatt az olajpálma-ültetvények terjeszkedése számos növény- és állatfaj kipusztulásához vezethet Nyugat-Afrikában és Délkelet Ázsiában. Rengeteg állat természetes élőhelyét számolják fel hétről-hétre, közöttük az orángutánokét. Nagyon fontos számunkra, hogy részt vegyünk az őserdők megmentéséért folytatott küzdelemben, ezért egyetlen Manna előállításához sem használunk pálmaolajat.

A Cruelty Free International és a BDIH után 2016-ban a Vegan Society ismerte el a Mannák minőségét és összetételét, így viselhetik a napraforgó-virágos vegán logót. A legtöbb Manna így ellenőrzött módon – többek között szappanok, testápoló vajak, fürdőgolyók, pakolások, krémdeók és a Manna fogkrémje - is kizárólag növényi összetevőket tartalmaz.


A Mannákban nem csak egészség, természetesség és rengeteg munka van, hanem tudás is


2013-ban felsőfokú életmód-tanácsadói végzettséget is szereztem a közgazdaságtudományi és marketing diplomám mellé. Azóta is minden nap igyekszem újabb ismeretekre szert tenni a környezetkímélő és vegyszermentes bőrápolásról, a környezettudatos életmódról, hogy a létező legjobb, és legtisztább Mannákat készíthessem el Neked. Ez a szenvedélyem, a hobbim, a munkám, a hivatásom.

Mélyen hiszek benne, hogy azok vagyunk, amit megeszünk, és azok is vagyunk, amit a bőrünkre kenünk. Remélem, érdekesnek és tanulságosnak találod majd a blogomat, és számodra is megkönnyíthetem a vegyszermentes életmód választását.


Szeretettel:
Varga-Darabos Andrea
Szappantündér

Ha még több tudásra szomjazol, iratkozz fel mihamarabb a kozmetikai ipart leleplező cikksorozatomra, és oszd meg velünk tapasztalataidat; kérdezz bátran tőlem, vagy a tündérektől.

A videók megtekintéséhez klikk a lejátszás gombra.
 • A Manna COCO szappanjai
  video

  A Manna
  COCO szappanjai

  Ebből az alkalomból riportfilmet készített velünk az ECHO TV, melyben elárulunk pár kulisszatitkot és a Mannagyárba is beleshetsz.

 • Már Brad Pitt is Mannaszappant árul!
  video

  Már Brad Pitt is Mannaszappant árul!

  Nézd meg ezt két és fél perces videót, amit 2010-ben készített velünk egy TV stáb.

 • Ajándék barnacukros bőrradír recept Neked!
  video

  Ajándék barnacukros bőrradír recept Neked!

  Csináld meg még ma.


Köszönöm a figyelmed! Ha teheted, térj vissza hozzánk minden nap, és tegyünk közösen szeretteink egészségéért, a Föld jövőjéért, hogy egyre többen legyünk, akik a tiszta, vegyszermentes, és környezetkímélő megoldásokat választják!