Zöld tea
Tudtad, hogy a zöld tea eszméletlenül hatékony méregtelenítő?
A minap egyik kedves vásárlónk, Ildikó, zöld teával kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg velem, én pedig úgy gondoltam, hogy ezt Feléd is továbbítom.
A múltkori blog bejegyzéssel kapcsolatban sok visszajelzést kaptam, amiből arra következtetek, hogy sokakat érdekel a téma. Szeretnék egy kicsit mélyebben beleásni, és ha már a Sors így hozta – stílszerűen -, kerüljön terítékre elsőként a zöld tea!
„ZÖLD TEA, csupa nagybetűvel.
Nem olyan régen kezdtem el rendszeresen inni az igazi, szálas zöld teát. Azt kell mondjam, hogy első osztályú méregtelenítő! Már az első pár napban elkezdte látványos méregtelenítését, tele lett az arcom pattanásokkal, de már szerencsére szépen lassan múlnak. És ahogy múlnak, érzem, hogy sokkal szebb és finomabb lett az arcbőröm, sőt selymesebb érzést is kelt, és még a zsírossága is csökkent. Ez az egyik, ami nekem nagyon bevált, persze túl kell esni az első pár héten, amíg esetleg látványos tüneteket is okoz a méregtelenítés. Amit még ki fogok próbálni, hogy ha már kiáztattam a teát, akkor csinálok még egy főzetet és azzal fogom borogatni az arcom.”
Mi is az a zöld tea?
A teaivás hagyománya Kínából ered. I.e. 2700 körül Seng Nung császár forró vízzel teli csészéjébe fújt a szél a kertből egy tealevelet és máris élvezetesebbé vált az addig fogyasztott forró víz!
Egy másik legenda szerint Bodhidharma, a zen buddhizmus megalapítója kilenc évig elmélkedett lótuszülésben, a falnak fordulva. Amikor nem tűrhette tovább, hogy le-lecsukódnak szemei az álmosságtól, levágta szemhéjait. Belőlük nőttek az ébren tartó tea levelei...
Tudtad, hogy a zöld tea tulajdonképpen a Camelia sinesis napon szárított levele?
Ez a növény - teacserje – akár a telet is kibírja, úgyhogy akinek van kertje, ültessen kaméliát és szüretelhet! A zölden szedett tealeveleket azonnal feldolgozzák. A zöld teát nem erjesztik, csupán gőzöléssel vagy pörköléssel, majd szárítással az oxidációs folyamatot zárják le a levelekben, ezért nem barnul be.
A növényt természetes formájában őrzi, íze, illata abban a formában és minőségben marad épen, ahogyan leszüretelték. Az igazi teaszedés nagy hozzáértéssel, kézzel történik, alaposan különválogatva az értékes, friss leveleket a fonnyadtabbaktól.
Mi a különbség a zöld tea és a fekete tea között?
Nemcsak az, hogy az erősen erjesztett, majd faszén tűzön szárított fekete teát a kínaiak nem kedvelik, csak exportra termelik.
A (kínai) legenda szerint a fekete tea úgy keletkezett, hogy az idegenek a legrosszabb minőségű száraz tealeveleket belapátolták hajójuk gyomrába, ahol megrohadt a hosszú úton hazáig.
Annyi mindenesetre tény, hogy a fekete tea a durvább levelekből készül, és valóban füllesztik, tehát bomlási folyamat terméke, „enyhe méreg”. Keringési zavarokat is okozhat, oldatba vitt koffeinje kevesebb, csersavja fanyarabb, klorofillja tönkrement. A zöld tea ezzel szemben nem pusztán élvezeti szer, hanem természetes gyógynövény.
- vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat tartalmaz kellemesen élénkít és a kávétól eltérően tartós frissességet nyújt
- növeli a szellemi éberséget, ami tisztább gondolatokat eredményez
- a fizikai aktivitás, teherbíró-képesség fokozódik, a fáradékonyság csökken
- fejfájásnál kíméletes segítség
- álmosság ellen - kávé helyett – kitűnő
- fogyasztó hatású, amit nem a zsírszövet apasztásával, hanem az emésztés folyamatának elősegítésével ér el
- megvédi a romlandó fogakat a szuvasodástól (cukor nélkül igyuk, már csak azért is, mert úgy savasít!)
- szerepe a rákmegelőzésben óriási, ugyanis antioxidáns hatása révén megakadályozza a szabad gyökök kóros elszaporodását
- élénkíti az anyagcsere folyamatát, tisztít, segít kiküszöbölni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
- tágítja az ereket
- gyorsítja a sebgyógyulást
- szépíti a bőrt, különösen érzékeny bőrre ajánlott
- rendszeres fogyasztásával – napi 3 csésze – jelentős immunrendszer-erősödést érhetünk el
Ellenjavallatok:
- kismamák kerüljék
- vesebetegek ne igyák huzamosabb ideig
- forrón ne, csak langyosan vagy hidegen idd
- napi 1-1,2 liternél több vese- és májkárosodást okozhat
- a már kialakult betegségek esetén nem fogja visszafordítani a folyamatot, de lelassítja azt, és meggátolja a gyors állapotromlást
Elkészítése:
A legjobb minden teázás előtt frissen elkészíteni. Ha lehet, kerüld a csapvizet, helyette használj akármilyen szűrt, tisztított vizet. A zöld teát nem forró vízben forrázzák, hanem kb. 80 fokos vízzel öntik le, s abban áztatják 1,5-5 percig.
Az egyszer felhasznált teát többször is fel lehet használni, de akkor már hosszabb ideig kell áztatni a leveleket.
A japán tea széna illatú, a kínai zöld tea gyökér ízű, a ceyloni zöld teából a trópusi hegyek egzotikus illata árad. Te melyiket választanád?
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek
Ha nagyobb mennyiségben vese és májkárosodást okoz, akkor mégsem olyan fantasztikus, olyan mint a gyógyszerek, ha túl van adagolva már méreg !!!!!Vannak olyan kutatások, amik a káros hatásáról beszélnek.... Egy bécsi ismerősömnek az orvosa kifejezetten azt ajánlotta, hogy ne fogyasszon zöld teát, mert ártalmas....Nekem olyan, ha iszom, mintha tömény citromsavat innék......akkor mi lehet az igazság ? A szóját is nagyon dícsérik, közben meg emeli az ösztrogenszintet, és van akinél rákot okoz! Szerintem vigyázni kell az egyoldalú dícséretekkel, mert sokaknak ártanak vele .....és nem is tudnak róla ....... ""okoska ""
Dehogynem, ugyanolyan fantasztikus, mint minden más gyógynövény, csak mértékkel kell inni. Azért nem szabad folyamatosan, nagy mennyiségben, mert van benne hatóanyag. Ezért olyan hatásos...
Sziasztok! Ha igazi méregtelenítést szeretnétek végezni, én nem ajánlom a filteres zöld teákat. Mindenféle adalékanyagot, illetve ízesítőszert tartalmaznak ellenben a szálas zöld teával. Illetve ha minőségi zöld teát szeretnétek inni, akkor is csak szálas zöld teát, mert azt kézzel válogatják, a filterbe a rostálásnál elkülönített levelek maradéka kerül.
(link törölve, nem lehet reklámozni a blogon. szerk.) Itt tudtok a zöld teáról részletesebben olvasni, van részletes képekkel illusztrált "hogyan készítsük el zöld teánkat" cikk is. Igaz, hogy ennek sokkal markánsabb az íze, de megszokható, és egy idő után élvezhető.
Párom az ízületi gyulladását gyógyította meg zöld teával. 1 hónapig alig bírt lábra állni, de aztán egyre jobb lett, és mostanra semmi baja nincs, sőt! :) És ennek már 2 éve. Az orvosok biológiai terápiára küldték volna, ami úgymond "kikapcsolja" a gyulladást... Én ekcémára elkezdtem a manna extra szűz olívaolajos szappant használni, mellette egy zöld tea kúrát - remélem segíteni fog!
Az én kedvenceim mostanában:
Lipton Zöld Tea Narancsvirággal
Teekanne Zen Chai Zöld Tea (mangó ízesítéssel)
Sziasztok!
Én is rendszeresen iszom zöld teát. Azt tudtátok, hogy itt Magyarországon ötöd osztályú teákat árulnak? Kijutottam Japánba, ott ittam első osztályú zöld teát.... számomra ihatatlan volt. Rájöttem, hogy az itthon vásárolható teák finomak is :). Az is igaz, hogy többet ér a kávénál is. Sokkal éberebb, és aktívabb vagyok azóta, amióta napi szinten iszom.
Gabi
Sziasztok!
Én teaházakban szoktam venni a zöld teát.Valahogy sokkal megnyugtatóbb érzés,mert szoktam olvasni a dobozok hátulján mennyi ízfokozó van meg színező anyak a filteres,dobozos zöld teákban!
Vélemény?
Illetve! Ott japán meg kínai van?Mi a különbség?
Szilvi
Szeretném javasolni, hogy próbáljátok ki a fehér teát is. Már régen is az örök élet teájának tartották, a császárok itala volt. A tea rügyeiből és virágából készítik, és a hatóanyagok szempontjából tényleg a csúcs. De olvassatok utána a neten. :-)
További szép napot és jó egészséget Mindenkinek!
Ani
én a Vörös Oroszlán teaházban veszem a kedvencemet, a jázmin virágos zöldteát...megunhatatlan...
Kedves ZöldTea Fogyasztók!-))
Én még ebben a márkában sosem csalódtam, és ez a kombináció igazi felüdülés-)
De vigyázz mert pörget, így délután 5óra után nem javallom...
A férjem pedig ezt fogyassza reggelente. Tuti ébresztő, koffein nélkül és nem csak méregtelenít, savtalanít,...
Kellemes napot és teázást kívánok.
Kriszt@
Sziasztok!
Én is nagyon szeretem a zöld teát és rendszeres fogyasztó vagyok, de sajnos sokszor úgy érzem, hogy elveszek a kínálatban. Rengeteg színes doboz, sok fajta, sok féle és én csak az eladó tudásában bízhatok. Lenne arra lehetőség, hogy "zöldtea márkákat" ajánljatok?
Köszönettel:
Zsuzsa
Sziasztok!
Én a Sencha fajta kínai zöldteát fogyasztom, ezt ajánlom Nektek is.
Üdv: -gg-
Szia!
A hozzáértők szerint a szálas zöld tea az igazi, ha beírod a keresőbe, sok találatot kiad.
Szép napot!
Andrea
Kedves Zsuzsa!
Nekem egy zöldtea márka nagyon bevált, a Dilmah-féle. Én étkezések után kívánom legtöbbször a teát,s bizony, ha nem olyat eszem,ami nekem jó,akkor már is csinálok egy zöld teát, s a hasfájásomat egy 20 perc-félóra múlva már el is felejthetem.Fantasztikus hatása van!
Van még egy zöld tea,amit kedvelek; ez pedig a virágzó tea. Látványra is gyönyörű, s az íze is remek. (A Dilmah íze nekem nem tetszik, de jótékony hatása miatt nagyon szeretem.) Ezen a linken megtekintheted a virágzó teát (ha még esetleg nem ismernéd): http://www.youtube.com/watch?v=mnH3EAES8_8&feature=related Még az árához annyit hozzáfűznék,h érdemes utánajárni a neten, hogy hol mennyiért kapod meg, mert van nagyon szép csomagolásban is, de azért dupla annyit fizetsz, s tulajdonképpen csak a színes papírt fizeted ki.
Egyébként én is várnám a további jól bevált zöldtea márka javaslatokat!
Köszönöm!További szép napot!
Kata
A virágzó tea nagyon megtetszett,és jó ötlet karácsonyi ajándéknak is.
Köszönöm,hogy megismertetted velem ezt a szépséget!