Itt a tavasz, végre egyre hosszabbak a nappalok és kezdjük elhinni, hogy a sötét, hideg tél is véget ér lassan.
Ilyenkor még sajnos nem terem olyan sok gyümölcs, amelyből valami igazán finomat készíthetnénk magunknak, azonban van egy nagyon egészséges zöldség, amely egész évben a rendelkezésünkre áll. Ráadásul jobban látunk és szebben is fütyülhetünk tőle. Ugye már tudod, hogy ez csakis a sárgarépa lehet!Nem csak a nyuszik szeretik
Gyönyörű színe szinte vonzza a tekintetünket és az a halk reccsenés, amikor beleharapunk, további falatozásra csábít. Finom, édes íze kitűnő alap a tökéletes reggeli dzsem elkészítéséhez is.
A vegán répadzsemhez, ha teheted, válassz bio répát. Ebből 1 kg-ra lesz szükséged. Hámozd meg a répákat, majd alaposan mosd meg és szeleteld fel minél kisebb darabokra. Ezután tedd bele egy fazékba, önts rá annyi vizet, hogy teljesen ellepje, majd főzd meg.
Amíg a répa megfő, készítsd elő a többi összetevőt. Mérj ki 400 gramm cukrot, facsard ki két narancs és egy citrom levét, majd vágj kis kockákra három almát. A cukrot ízlés szerint helyettesítheted édesítőszerrel.
Miután a répa megfőtt, szűrd le róla a vizet, majd passzírozd össze a répadarabokat.
A kapott péphez add hozzá a többi összetevőt és még 3 teáskanál őrölt gyömbért és 2 teáskanál őrölt fahéjat, majd ezt az egész masszát főzd még 20 percig, óvatosan kevergetve. Ha igazán krémes állagot szeretnél, akkor az almát nyomd át krumplinyomóval.
Ha készen vagy, kimosott és kifőzött üvegekbe töltsd az elkészült dzsemet. Ugye nem szeretnél tartósítószert használni hozzá? Nincs más dolgod, mint a megtöltött üvegeket kb. 10 percre fejjel lefelé tenni.
Majd fordítsd vissza és hagyd kihűlni. Nehéz lesz kivárni, amíg végre meg fogod tudni kóstolni, hiszen csodálatos színe és ellenálhatatlan illata kóstolgatásra fog csábítani Téged. Reggelente kellő energiával és jókedvvel fog eltölteni a csodás lekvárod íze és látványa. De nem csupán kenyérre kenve fogyaszthatod. Kitűnő palacsintába töltve, de bármelyik sütemény ízét feldobja, amihez lekvárt használunk.
A répadzsem titkos élete
Gondoltad volna, hogy a sárgarépa eredetileg fehér, sárga és lila színű volt? Ez a Közép-Ázsiából származó növény a spanyolok segítségével terjedt el a világban, de csodás narancssárga színét a holland kertészeknek köszönheti. Új zöldségfélével szerettek volna kedveskedni a királyi családnak és így alkották meg az első igazán narancs színű répát.
Amellett, hogy igazán gazdag tápanyagokban, energiatartalma olyan alacsony, hogy mindössze 7 percnyi szobabiciklizésnek felel meg.
B1, B2, B6 tartalma mellett nagyon magas C-vitamin tartalma van és gazdag kálciumban, foszforban és vasban.
Érdemes nagyon vékonyan hámozni, hiszen értékes tápanyagai közvetlenül a vékony külső héj alatt rejtőznek.
Rendszeres fogyasztása segít a bőrünk víztartalmának megőrzésében, immunerősítő, segít a szív- és érrendszeri betegek kezelésében és csökkenti a vér koleszterinszintjét is.
Csodás színe feldobja a napod
Nem csak a sárgarépának van gyönyörű, narancssárga színe, hanem a sárgabaracknak is. Ha bőrödet fel szeretnéd készíteni a nyári napsugarakra, próbáld ki a Manna sárgabarackvajat! Ez a csodálatos Manna a barackmag olaj és a sheavaj szerelméből született. Arckrémként és testápolóként is használhatod. Ez a Manna teljesen illatmentes, így nem fogja elnyomni parfümöd illatát.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!