Újévi fogadalmak, újratöltve
Újévi fogadalmak, újratöltve

Újévi fogadalmak, újratöltve



Tudtad, hogy a kutatások szerint az újévi fogadalmak közel 92 százaléka január közepére már sehol sincs? De ne ijesszen el téged ez a statisztika: segítek, hogy te legyél a maradék 8 százalék!

Új év, új lehetőségek! – mondod ki január elején a fogadalmakat, melyeket aztán rendre megszegsz a hó közepére. De ennek idén vége! Mutatom, hogy lehetnek 2018-as fogadalmaid tartósak.

Számomra mindig is nagyon fontos volt az év eleje, hiszen ez az az időszak, amikor átgondolom, mit is szeretnék elérni az újesztendőben személyesen, és természetesen a Manna életében. Még ha ezek a célok később finomodnak, változnak is, fontos, hogy legyen egy irányvonal, ami mentén elindulhatok. Ha ez nem lenne, úgy érezném, hogy csak sodródom.

Az újévi fogadalmakat nem csak kimondani kell, hanem le is kell írni. Legalábbis én ezt teszem. Ilyenkor egy-egy nyugalmas órára kényelembe helyezem magam, leülök a kanapén egy jegyzetfüzet, forró tea és egy takaró társaságában, és engedem szárnyalni a fantáziámat.

Sok éves tapasztalat után javaslom, hogy így kezdj neki az újévi fogadalmak meghatározásának:

- A rögzült szokások megváltoztatása kényelmetlen folyamat, és sokszor jelentős erőfeszítésekkel és odafigyeléssel jár. Legalábbis eleinte. Ha megbarátkozol ezzel a gondolattal, az eredményeiden is meg fog látszani.
- Ne csak egy vágyat fogalmazz meg (például szeretnél heti kétszer sportolni, vagy egészségesebben étkezni), hanem a vágy mellé konkrét megvalósítási tervet is kapcsolj: hol, mikor, kivel, mit fogsz sportolni, vagy milyen ételeket fogsz enni, milyen diétát szeretnél követni.
- Azt is gondold át, hogy mennyire reálisak ezek a célkitűzésetek. Sokszor azon bukik el egy-egy fogadalom, hogy a meghatározott cél elérhetetlen.
- Javaslom, hogy fogalmazz meg részcélokat, és mindig csak a következő részcél elérése lebegjen a szemed előtt! Ezeket könnyebb lesz teljesíteni, így folyamatosan kis sikerélményekben lesz részed.
- Kérj segítséget! Könnyebben érsz el sikert, ha szerzel egy társat, aki segít betartani a fogadalmatokat. Ez a társ lehet egy barát, de akár egy hasznos applikáció is.

Végére hagytam a pénzügyi fogadalmakat, mert ezek a legtrükkösebbek. Alkalmazhatsz egy régimódi, de jól bevált módszert: az év első napjától kezdve minden nap tegyél félre egy bizonyos összeget úgy, hogy az eredeti összeget minden nap hozzáadod az előző nap félretetthez. Ha 100 Ft egységgel indulsz, akkor év végére már kb. 140 ezer ft félretett pénzed lehet.

Az is segít, ha egyszerűen tudatosabban kezeled a pénzügyeidet és táblázat vagy applikáció segítségével kategóriákba rendezed a költéseidet. Így láthatod, hogy például havonta mennyi pénz megy el ételre, utazásra, egyéb költségekre. Lehet, hogy meg fogsz lepődni az eredményeken és rájössz, hol „folyik el” a pénzed és min tudsz spórolni.

Boldog új évet, és betartott fogadalmakat kívánok neked!



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Gergely
    • 2018-01-01 09:38

    Sőt, elnézést, inkább 400 Ft akart az lenni.

    • Gergely
    • 2018-01-01 09:38
  • avatar
    • Gergely
    • 2018-01-01 09:35

    500 Ft

    • Gergely
    • 2018-01-01 09:35

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet