Te hány alapízt ismersz?
te hány alapízt ismersz?

Te hány alapízt ismersz?



Gyerekként megtanultuk, négy alapíz létezik: édes, savanyú, keserű és sós. Aztán nem is olyan régen kiderült, hogy egy ötödiket is érzékelhetnek a legérzékenyebbek: a rejtélyes umamit, amely megtalálható paradicsomban, spenótban, sajtfélékben és a halakban. A távol-keleti konyhák régóta használják ugyan, de sokaknak még ma is újdonság lehet, hogy ez az erőteljesen kellemes íz az alapízek egyike.

Kiderült, további jelöltek is sorban állnak a hatodik alapíz címért. Ilyen például a kalcium, sőt, nagy meglepetésre még a vízről is kiderülhet, saját, különleges, minden mástól megkülönböztethető íze van.

Azonban a legerősebb versenyző a tésztafélék ellenállhatatlanságáért felelős aroma lehet. Miatta olyan nehéz kiiktatni a tésztaféléket az étrendedből, mert a gabonafélék édeskés íze semmi másban nem megtalálható ebben a formában, és sokaknak nagyon hiányzik, ha nem esznek kenyeret, tésztát.

Korábban az a feltételezés élt a táplálkozástudománnyal foglalkozó tudósok körében, hogy a gabonafélék íztelenek. Azonban ma már tudjuk, hogy a nyálban lévő egyik enzim segít speciális cukrokká alakítani a gabonaszármazékokat. Ezek íze adja a rizs, és egyéb gabonák, illetve a tésztafélék finom, máshoz nem összehasonlítható kicsit édeskés zamatát. Sőt, egyes kutatások megerősítik, hogy a korábban ismert alapízekhez hasonlóan a gabonafélék érzékeléséért is egy külön terület felelős a nyelveden.

Te le könnyen le tudnál mondani a gabonafélékről?

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet