Szőrme: 5 elrettentő tény, amit nem tudtál
szőrme: 5 elrettentő tény, amit nem tudtál

Szőrme: 5 elrettentő tény, amit nem tudtál



Tudtad, hogy évente több millió állatot pusztít el a divat? Sokszor szörnyű körülmények között nevelt négylábúak végzik szőrmebundaként. Mutatok 5 elrettentő tényt a „gyilkos divat” világából.

Nem sok dolog keserít el annyira, mint az állatkínzás, ezért minden fórumon megpróbálok kiállni az állatok védelméért. Hiszem, hogy ha közösen teszünk érte, akkor együtt sikerülhet változást hoznunk és megállítanunk az erőszak kultúráját. Összegyűjtöttem neked azokat a tényeket, amik a legelrettentőbbek a szőrmével kapcsolatban:

A szőrmefarmok több országban még „virágkorukat élik”

Rég elmúlt az az idő, amikor az életben maradásunkhoz kellett a prém, a XXI. században már nem indokolt, hogy állatokat a szőrméjükért öljenek meg. Sajnos ez sokak számára még nem egyértelmű. Vannak olyan országok, ahol felháborító módon még mindig nem tiltották be a szőrmefarmokat. Kínában, Thaiföldön és számos délkelet-ázsiai országban akár „családi vállalkozás” keretei között is tartanak kutyákat, macskákat és más kisállatokat szőrméjükért, borzalmas körülmények között.

Az állatokat megkínozzák

A tévhitekkel ellentétben nem létezik humánus kivégzési mód, egyszerűen megdöbbentő, hogy milyen kínzási módszereket alkalmaznak az állatok kivégzésére: a nercbundához a nyérceket megfojtják, a csincsillák nyakát kitekerik, a rókák testébe elektromos áramot vezetnek. Az állatok szörnyű és hosszú ideig tartó haláltusa után múlnak ki. Ezek az élőlények értelmes, élénk, nagy mozgásigényű állatok, ennek ellenére zsúfolt ketrecekben testi és lelki roncsként élik méltatlanul rövid életüket. Sokan közülük akkora traumát szenvednek, hogy megcsonkítják magukat, de az sem ritka, hogy kannibalizmus üti fel a fejét.

A kihalás szélére sodródnak

A hermelin és a menyét védett állatok, nem véletlenül. A hermelin télire csodaszép, hófehér bundát ölt, ezt irigyelték el tőle az arisztokraták, és később a tehetősebb polgárok körében is státusz szimbólum volt a hermelinbunda. Ez csak két faj, melyek szinte a kihalás szélére sodródtak. A prémek nagy része ráadásul használhatatlan a szőrmegyártóknak, hiszen főleg a hát területének szőrméje feldolgozható. Megdöbbentő, ha belegondolunk, hogy egyetlen bundához mintegy hetven rókát kell megölni, a kisebb termetű nyestből 120, csincsillából pedig 180 egyed szükséges.

Normál ruhákba is rejtenek szőrmét

Nem csak az az elítélendő, ha valaki szőrmebundát hord, sokan nem is tudnak róla, hogy a szövetkabátjuk gallérja, vagy akár a bélése valódi szőrméből van. A gyártók így alattomos módon átvágják a vásárlót és észrevétlenül becsempészik a szőrmét a ruhába. Az sem ritka, hogy plüss állatok szőrméje valódi állati szőrből van. Mielőtt bármit vásárolsz, nézd meg az összetevők listáját, de a legjobb, ha kifejezetten olyan márkáktól vásárolsz, amelyek deklaráltan elítélik a szőrmegyártást.

A műszőrme nem drágább

Sokan még abban a tévhitben élnek, hogy a műszőrme előállítása drága, de ez nem igaz. Számos technológia áll már a gyártók rendelkezésére, amelyekkel olyan műszőrme kabátokat és takarókat készítenek, hogy szabad szemmel alig lehet megállapítani a különbséget „eredeti” társaikhoz képest. A különbség azonban itt milliók életét jelenti. A döntés a Te kezedben van.

Mit tehetsz személy szerint az állatfajok védelmében? Meg kell változtatnod a vásárlási szokásaidat! Ha nem vásárolsz valódi szőrmét, csökkenni fog a kereslet, és évek alatt minimalizálódhat a prémjükért elpusztított állatok száma is.

Szerencsére egyre többen követik ezt a hozzáállást, és figyelnek oda arra, hogy körülöttük minden állatbarát legyen, beleértve a kozmetikumokat is. Tudnod kell, hogy a Mannánál minden termék 100% állatbarát, ezt garantálja a Cruelty Free, vagyis az állatkínzásmentes logó is. Valahányszor az ugró nyulat látod a csomagoláson, biztos lehetsz benne, hogy tettél valamit az állatok védelméért. Hiszem, hogy csak így érdemes, és együtt még több életet menthetünk meg!

 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet