Mit tehetünk a méhekért?
mit tehetünk a méhekért?

Mit tehetünk a méhekért?



Biztosan hallottál már arról, hogy egyre többen kongatják a vészharangot a méhek és más beporzó rovarok nagymértékű, gyors pusztulása miatt. Hiszem, hogy minden egyes ember tud tenni az élővilág védelméért, ezért szeretnék néhány szót szólni arról, hogy mit tehetünk e hasznos kis rovarokért.

A méhek számának ijesztő fogyatkozásáról már évek óta beszélnek, így vélhetőleg már az átlagember számára is ismert a probléma. Azon túlmenően, hogy minden egyes változás a természetben más élőlények tömegére, az egész rendszerre kihat, hiszen minden mindennel összefügg, a méhek pusztulása az egész emberiségre beláthatatlan következményekkel járhat.

A háziméhek végzik ugyanis egyes becslések szerint a világ növényei 80 %-ának a beporzását. Nagymértékű pusztulásuknak a mezőgazdasági termelés drasztikus visszaesése, az ökoszisztéma felborulása és éhínség lehet a következménye.

Miért pusztulnak a méhek?

Az okok között előkelő helyen szerepel a növényvédő szerek használata. Ezek a pusztulásukat is okozhatják, illetve hatásukra romlik a rovarok tájékozódó képessége és nem találnak haza a kaptárba.

Másrészt a nagyüzemi mezőgazdaság, a nagy monokultúrák jelentenek veszélyt. Egyre kevesebb a vadvirággal borított mező, ahol nagy változatosságban fordulnak elő a növényfajok, így folyamatosan találnak a méhek éppen nyíló virágokat. A nagy monokultúrákban a növények néhány hét alatt elvirágzanak és utána már nem nyújtanak a méhek számára élelmet. Így a méheknek egyre nagyobb területet kell berepülniük, hogy elegendő pollent tudjanak gyűjteni.

Harmadrészt pedig bizonyos betegségek és paraziták is egyre elterjedtebbek a méhek körében, és a legyengült állatok már nem képesek elég hatékonyan védekezni ezek ellen.

Mit tehetünk értük?

Ne hidd, hogy semmit sem tehetsz, mert a nagyüzemi gazdálkodáson, a méhészeken múlik minden. Minden egyes ember tettei, naponta meghozott döntései számítanak!

Kezdjük azzal, amit bárki megtehet: fogyasztóként minden egyes vásárlásoddal befolyásolod a kínálatot! Szezonális, helyben termesztett terményeket vegyél, ne pedig sok száz vagy ezer kilométerről hozott, külföldi, vegyszerekkel kezelt árut. Ha csak lehetséges, vásárolj kistermelőktől, lehetőleg biozöldségeket, -gyümölcsöket. Ezzel támogatod őket is, és az általuk alkalmazott kíméletes, vegyszermentes gazdálkodást is, ezzel növény- és állatfajok sokaságát védve.

Mi a Mannánál letettük voksunkat a vegán életmód mellett: egyetlen Manna sem tartalmaz állati eredetű terméket, így mézet sem.

Másodszor: ültess virágokat mindenhová, ahová csak lehet! Nemcsak szemet gyönyörködtetőek, de valóságos méhlegelővé válhat az erkélyed, a kerted. Lehet kapni speciális vadvirágmagkeveréket is erre a célra. A rendszeresen nyírt gyep szép, de még szebb a virágos rét. Legalább a kerted bizonyos részeiben hagyj vadvirágokat, táplálkozó- és búvóhelyet a hasznos kis rovaroknak! Lehetőleg hazai, őshonos virágfajokat ültess!

A gyomirtót felejtsd el! Persze, hogy a haszonnövényeket védjük a gyomok ellen, de nem kell mindenütt kiirtani a gyomot, hiszen számos vadon élő állatnak nyújtanak fontos táplálékot és menedéket. A gyomirtó méreg, ami bejut a talajba, a talajvízbe, a többi növénybe, majd ezáltal az ember szervezetébe, de árt a hasznos talajlakó állatoknak is.

Készíthetsz méhecskehotelt is a magányosan élő vadméhek és más beporzó rovarok számára: egy farönkbe fúrj kb. 1 cm-es kis lyukakat, melyek otthont adhatnak ezeknek a rovaroknak. Ne feledkezz meg az itatásukról sem, de csakis tiszta vízzel!

Te is szereted a virágokat?

Ha nemcsak a kertedben, hanem a bőrödön is szereted érezni a virágillatot, válassz virágillatú Mannákat!

Fürdőszobádban is helye van a virágillatoknak és az élénk színeknek: A Tündérkert szappan üde színfolt lesz, és emellett édes gerániumillatot áraszt. A Tündérrózsa szappan szép rózsaszín mintázattal és virágos-fűszeres illattal csábít.

A Manna virágvizek csodálatos felfrissülést nyújtanak a forró nyári napokon: a virág esszenciája tiszta vízzel elegyítve található bennük. Használhatod őket arcod, tested, de akár a hajad felfrissítésére is. Érdemes előtte a hűtőszekrénybe tenni őket, meglátod, igazi felüdülés lesz az illatos, hűs permet!

Remélem, tippjeim hasznosak voltak, és Te is gondolni fogsz ezentúl ezekre a szorgos, hasznos kis rovarokra!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Györgyi
    • 2021-12-28 17:52

    Nálam mindig van legelő a méhecskéknek, gyomirtót nem használok, arra ott a kezem. :-) Permetezni nem szoktam, néha ha nagyon muszáj akkor neem olajos vizet készítek és azt használom. Sajnos már katicák sincsenek, hogy tisztogassák a tetves növényeket. Lassan zöldfelület is egyre kevesebb lesz, csak térkő és miliméteresre nyírt fű. Ebben a rohanó világban már nincs idő a kerti munkára, ami szerintem remek kikapcsolódás, úgy fizikailag, mint lelkileg is.

    • Györgyi
    • 2021-12-28 17:52

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet