Mindent a puha és egészséges bababőrért

mindent a puha és egészséges bababőrért

Hidratálj, hidratálj, hidratálj!

Egy síró kisbabánál, kisgyermeknél nincs szívszorítóbb látvány, főleg, ha nem tudod, miért sír éppen. A sírás oka sokszor az éhség, a fáradtság vagy egyszerűen csak nyűgös a baba. De sírhat azért is, mert a bőre viszket, húzódik. Sok mindent tehetsz az ellen, hogy ezt kiiktasd kisgyermeked életéből. Egyszerű életmódváltással kivitelezheted, és nem is lesz olyan megterhelő, hidd el.

 

Mitől lehet egy kisbaba bőre száraz?

Sajnos egy egészen kis csecsemőnek is lehet száraz a bőre. Nagyon érzékeny, vékony a bőrük, hamar irritálhatja bármilyen külső hatás. Lássunk néhány olyan tényezőt, amely meghatározza a baba bőrének egészségét:

A pelenka: Ha hosszú ideig érintkezik vele a kicsi bőre, akkor sajnos súlyos irritációt is okozhat. Ezért nagyon lényeges a pelenkával fedett bőrfelület hidratálása.

TEDD: kend babád popsiját natúr popsikenőccsel. Alapja a tiszta, aranyló, ápoló hatású szezámolaj, amely tele van vitaminokkal, aminosavakkal. Bőrnyugtató hatása páratlan. Kitűnő bőrlágyító, regeneráló, csökkenti a gyulladást. Ezt a kincset fokoztuk tovább nagy kedvencünkkel, a tápláló, hidratáló, gyógyító hatású sheavajjal, amelyet bizonyára már nagyon jól ismersz. A cink-oxid enyhíti a viszketést, nyugtatja a bőrt, fertőtlenítő, tisztító hatású és a bőr gyógyulását is elősegíti. A hab a tortán pedig a nyugtató levendula illóolaj, amely hámosító is. A benne lévő E-vitaminnal nem csak tartósítottuk a Popsikenőcsöt. Ez a vitamin az egyik legjobb antioxidáns, amely védi és ápolja is babád bőrét.

NE TEDD: Egy kisbabának nincs szüksége hintőporra. Ez a termék általában finom szemcséjű por, amely eltömíti a bőr pórusait, nem hagyja lélegezni.

Sós vagy klóros víz: Egy tengerparti nyaralás vagy egy strandlátogatás alkalmával is kiszáradhat a gyermeked bőre, ha nem vagy körültekintő. A tengervíz - sótartalma miatt – erősen szárít, a strand medencéjét pedig általában klórral fertőtlenítik, azzal mentesítik a baktériumoktól, ami szintén erősen irritálhatja, száríthatja a bőrt.

TEDD: Mindig legyen nálad egy nagyobb flakon tiszta víz, amellyel a fürdőzés után kicsit lemoshatod a kicsit. Ekkor a bőrét hidratálni is kell. Válassz E-vitaminnos babaolajat, ami kiváló hidratáló, gyorsan beszívódik, és óvja gyermeked bőrét a kiszáradástól. De masszírozhatsz a bőrébe egy kis sheavajat is, amely kiváló bőrápoló.

NE TEDD: Soha ne hagyd a kisbabád bőrén megszáradni a tengervizet vagy a klóros medencevizet, mert erősen szárítanak. Ha úszópelust használtok, ne hagyd rajta úszkálás után, hanem azonnal vedd le róla, és hagyd szabadon a bőrét, hogy kicsit érje a szabad levegő.
 


Fürdetés: ezt a témakört már többször is érintettem itt a blogban, de soha nem lehet eleget beszélni róla. A fürdetés időtartama egy csecsemőnél ne legyen több 10-15 percnél, és hetente 2-3-szor elegendő.

TEDD: Fürdesd gyermekeknek való natúr kozmetikumokkal. 

NE TEDD: Ne fürdesd naponta! A kényes helyeket természetesen tisztítsd megfelelően, kifejezetten figyelj a hajlatokra. Ne dörzsöld a bőrét törölközővel. Esetleg egy puha textíliával itasd fel a vizet a bőréről, és kend be babaolajjal.


Kevés folyadék: Nagyon fontos az, hogy igyon a gyermeked. Még akkor is szüksége lehet vízre, ha anyatejes baba. Ez főleg a nyári időszakban nagyon lényeges. Az ember a bőrén keresztül rengeteg vizet párologtat, ezt pótolni kell.

TEDD: Ha szoptatsz még, akkor etesd babádat annyiszor, ahányszor csak igényli. Adj neki vizet is, de mindig szűrt vagy forralt és lehűtött vizet.

NE TEDD: Kerüld a cukros üdítőket, de még a 100%-os gyümölcstartalmú gyümölcslevek sem tesznek jót.
 

Hideg, száraz kinti levegő és a fűtés: Mindkettő szinte elszívja a bőr nedvességtartalmát. Ha a gyermeked hajlamos arra, hogy száraz legyen a bőre, akkor biztos lehetsz benne, hogy akár az egész bőrfelületen, akár foltokban, de kiszárad a bőre a téli időszakban. Az izzadás sem tesz jót, kis kiütésekkel lehet tele a bőre. Így a túl melegtől is óvd.

TEDD: Szerezz be egy párásítógépet, amellyel szinten tarthatod a lakás páratartalmát. Ha teheted, olyat válassz, amelybe illóolajakat is lehet cseppenteni, így a kellemeset összekötheted a hasznossal.

Öltöztesd mindig az időjárásnak megfelelően. Így megóvhatod a nagyon hidegtől és a kellemetlen melegtől, izzadástól is. Válassz számára pamutból készült ruhadarabokat.

NE TEDD: A 21°C feletti hőmérséklet több szempontból is káros lehet a kicsinek. Egyrészt éjszaka nagyon felhevülhet a teste, másrészt a magas hőmérséklet jobban szárítja a bőrt.





Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

  • avatar
    • Erzsébet
    • 2014-11-06 08:53

    Kedves Andrea! Mivel tartósitószert nem tartalmaznak ezek a kozmetikumok,felbontás után szükséges hűtőben tartani a krémeket?

    • Erzsébet
    • 2014-11-06 08:53
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2014-11-08 21:14

      Kedves Erzsébet,

      A vajakat, olajokat (shea vajak, kakaóvaj, popsikrém, babaolaj) nem szükséges hűtőben tárolni. Mivel nem tartalmaznak vizet, nem könnyen romlandóak.

      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2014-11-08 21:14
  • avatar
    • Katalin
    • 2014-07-06 06:59

    Kedves Mannaszappan csak így szólítalak, mert hiszen ez az igazi lényed. Csodálatosnál csodálatosabb ötleteket láttam itt, mennyem kisbabát vár és megpróbálom rábeszélni ezekre a természetes készítményekre, ne a méregdrága vegyszeres divattermékeket vegyük megAmi még érdekel milyen kecsketejes készítményeid vannak forró ölelésem Kata

    • Katalin
    • 2014-07-06 06:59

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet