MENNYEI MÉZESKALÁCS RECEPT

mennyei mÉzeskalÁcs recept

Mennyei mézeskalács recept

Ez a mézeskalács recept nem a sajátom, „véletlenül” került a kezembe, és tegnap délután meg is csináltuk a fiúkkal. Nem csalódtunk: a recept egyszerűen tökéletes! 

A tésztája könnyű, omlós, kívülről kicsit ropogósabbra is sütheted, belül mégis puha marad. 

Elkészülte után azonnal fogyasztható

Hozzávalók: 

  • 50 g vaj vagy margarin (bio, nem hidrogénezett)
  • 60 g barnacukor vagy xilit
  • 125 g méz
  • 250 g finomliszt
  • 1 tasak sütőpor (ha lehet, foszfátmentes, bioboltban kapható)
  • ½ tk szódabikarbóna
  • mézeskalács Ízesítő – én a Kotányi-félét használtam: adalékanyag mentes; nekem nagyon tetszett, még kardamom is van benne
  • 1 tojás
  • A díszítéshez:
  • 120 g porcukorhoz 1 tojás fehérje
  • tortabevonó, ha szeretnél csokimázasat is

Így készült:

A vajat a cukorral és a mézzel vízfürdőn felmelegítettem, majd amikor kihűlt, hozzáadtam egy egész tojást.

A többi hozzávalót (lisztet, sütőport, szódabikarbónát és az ízesítőt) összekevertem, majd hozzáadtam a vajas-mézes-cukros masszát, és jól összedolgoztam.

Én pontosan 5 órát hagytam állni a hűtőben. 220˚C-on 8-10 percig sütöttem.

Köszönet a receptért, az eredetit itt találod: http://www.nosalty.hu/recept/rogton-puha-mezeskalacs-mezeskalacs-4

Kipróbálod?



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • ezt kérem karácsonyra!

    Ezt kérem karácsonyra!

    Te mit kérsz karácsonyra?Most lehet, hogy a Mannaszappan Jézuskája teljesíti!Adj ötletet barátaidnak, hogy mivel lepjenek meg karácsonyra, vagy nézd meg, mire vágynak ők igazán! Ma elindítottuk a "Mit kérsz karácsonyra" nyereményjátékot, melynek végén 5 szerencsés nyertest megajándékozunk az általa kiválasztott Manna Natúr Kozmetikumokkal. 

    Megnézem
  • végre megtaláltuk magyarország legédesebb mannaszappan gyermekét!

    Végre megtaláltuk Magyarország legédesebb Mannaszappan gyermekét!

    Végre megtaláltuk Magyarország legédesebb Mannaszappan gyermekét!Novemberben szerveztünk egy fotópályázatot, ahol Magyarország legédesebb Mannaszappan gyermekét kerestük. A játék lényege az volt, hogy a Facebook rajongói oldalunkra fel kellett tölteni gyermekekről készített fotókat bármely Manna natúr kozmetikum társaságában. A legjobb 20 fényképet feltöltő vásárlónk közül 5 szerencsés nyertesnek összesen 310.000.- Ft értékű ajándék ütötte a markát!Íme az első 5 helyezett:1. helyezett: Szilvia Bukovics-Szin - Anya! Mehetünk pancsizni...:)

    Megnézem
  • hogyan érheted el a mannaszappan történetében eddig még soha nem látott óriási kedvezményeket?

    Hogyan érheted el a Mannaszappan történetében eddig még soha nem látott óriási kedvezményeket?

    Úgy érzed Te is, hamarosan vége az évnek, vészesen közeledik a karácsony?Ilyenkor szünet van az iskolában és végre együtt a család. Tegyük teljessé és meghitté, de még inkább egészségesebbé az ünnepeket, figyeljünk oda egymásra. 

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

  • avatar
    • Rebeka
    • 2011-12-30 13:20

    Ki fogom próbálni , mert jó ez nem csak Karácsonykor.. s ami FONTOS !!!!!!!!! Én kaptam is hozzá Unokáimtól... nagyon szép formájú "szaggatókat".. amit ... így neveztem el... "HOMOKOZÓ "-játékaim "Mézes tésztához.." Rebeka -Nagyi!!!!:) :) :)

    • Rebeka
    • 2011-12-30 13:20
  • avatar
    • Enikő
    • 2011-12-19 09:51

    Kedves Olvasók!Ne feledkezzetek meg a vita hevében a tortabevonóról sem. Általában az olcsóbb kakaós tejmassza (vagyis kis kakaó, sok növényi zsír). H avesszük, akkor legyen vagy jó minőségű, magas kakaótartalommal, vagy bio, ha van. A legbiztosabb ha magunk csináljuk.

    • Enikő
    • 2011-12-19 09:51
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2011-12-19 09:29

    Köszönömareceptet!Kipróbálom!Magdi

    • Felhasználó
    • 2011-12-19 09:29
  • avatar
    • Judit
    • 2011-12-18 23:10

    Kedves Andi! Nagyon figyelmes Tőled, hogy még receptekkel is meglepsz minket...Sajnos én ezt nem süthetem meg, mert lisztérzékeny vagyok (glutén). Rajtam kívül sajnos lányom, fiam és egyik unokám is örökölte ezt a hibás gént:(Van ugyan speciális lisztünk (méregdrága), örülök, ha a családot pékáruval ellátom.De nem adom fel, kikísérletezem a mi "speciális" lisztjeink valamelyikével, csak ezek másképp "viselkednek", mint a búzaliszt...Egy próbát megér ;)Margarinkérdésben egyezik a véleményem, az egyik legegészségtelenebb "készítmény"...Vagy a bio, vagy a vaj... Gluténintoleranciánk miatt nagyon sok élelmiszer összetételét kell olvasgatnunk, így már nagyjából tudom, hogy mik az "ártalmas" készítmények...

    • Judit
    • 2011-12-18 23:10
  • avatar
    • Hédi
    • 2011-12-18 13:20

    Köszönöm Andi, eddig még soha nem sikerült jó mézeskalácsot sütni. Mindig olyan kemény volt, hogy majd beletört a fogunk. De ez istenien omlós, tényleg el kell dugni Karácsonyig.Akárhonnan is van, köszönet Neked, hogy közhírré tetted.

    • Hédi
    • 2011-12-18 13:20
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2011-12-18 12:40

    Reklám törölve (szerk.)  " margarint a legolcsóbb olajból állítják elő, tekintve, hogy abból a szappanfőzéshez hasonlóan mindent kilúgozunk. Hátramarad egy természetellenes anyag, mely elveszítette az elektromos töltését, és Trans-fetti Acid néven ismeretes. Hogy megsűrűsödjön, és ne tudjon megromlani, félig hidrogénezik, majd különböző vegyi ízesítők és színesítők hozzáadásával a vajhoz hasonlóvá teszik. Így készül a margarin, ami végül is egy élelmiszernek álcázott vegyi termék. Meglehetősen ironikus, hogy a margarint azzal hirdetik, hogy nem tartalmaz koleszterint, aminek még akkor sem lenne jelentősége, ha azzal a margarin telített lenne. A máj viszont védekezésképpen fel fogja emelni a vér koleszterin tartalmát, hogy a margarin káros hatásai ellen védekezzen. Ha valaki letesz a földre egy kis margarint oda ahol egerek vannak, csodálkozva fogja tapasztalni, hogy azok nem nyúlnak hozzá, mert érzékelik, hogy az nem étel. Felejtsük hát el a margarint, még ha az olcsóbb is mint a vaj, és fogyasszunk vajat. Ezzel tartozunk az egészségüknek."

    • Felhasználó
    • 2011-12-18 12:40
  • avatar
    • Renáta
    • 2011-12-18 11:38

    Én tavaly találtam rá erre a receptre a Nosalty.hu oldalon. Nagyon szeretjük. Tegnap este gyúrtam be egy adagot, délután fogom megsütögetni. :-)

    • Renáta
    • 2011-12-18 11:38
  • avatar
    • Nagy
    • 2011-12-18 09:58

    Ugyanezt a receptet találtam a nosalty-n én is, isteni finom. A felét szántam elfogyasztásra, a többit kilyukasztottam, hogy az majd díszítve megy a fára...hát, az is fogyóban van, sütnöm kell még:)))Nem tudom, másnak mennyire heuréka, nekem az volt: szívószállal lyukasztottam ki a nyers formákat a tepsiben, így gyorsan lehet haladni, mert ami a lyuk helyén kijön a formából, az belemegy a szívószálba, nem kell kiszedegetni a süti alól. És pont akkora marad a lyuk, hogy átfér rajta a díszszalag, de nem "veszik el" benne. Próbáljátok ki a receptet, nagyon finom, gyorsan megvan, és gyerekekkel nagyon jó program vasárnap délutánra:)

    • Nagy
    • 2011-12-18 09:58
  • avatar
    • Stefánia
    • 2011-12-18 09:44

    Mi is ezt csináltuk, csak a tésztába nem egész tojás, hanem csak a sárgája ment. A fehérjét a díszítéshez használtam! Bátran ajánlom mindenkinek! Tényleg dugdosni kell a fiam elől, hogy kitartson Karácsonyig! Egy részét magvakkal, a másik felét tojás fehérje és porcukor mázzal díszítettük! Szépek, illatosak és finomak! A margarint én sem szeretem, ezt kacsazsírral csináltuk....

    • Stefánia
    • 2011-12-18 09:44
  • avatar
    • Mária
    • 2011-12-18 09:07

    Sziasztok! Pont tegnap sütöttem meg,isteni finom lett.Édes szájú családnak mindjárt dupla adagot süssetek.Tényleg puha,nem törik bele az ember foga.Csak egy vele a gond.Ha szeretném karácsonykor az asztalra tenni, el kell dugnom valahová, különben nem marad belőle egyetlen darab sem.Másik adagot meg nincs már időm sütni,menni kell dolgozni.

    • Mária
    • 2011-12-18 09:07
  • avatar
    • Hajdú
    • 2011-12-18 09:04

    Én is ki fogom próbálni. Köszönöm szépen a receptet. Lányom szokta csinálni ,neki is megmutatom a receptet

    • Hajdú
    • 2011-12-18 09:04
  • avatar
    • Mária
    • 2011-12-18 08:07

    Valóban itt az ideje a sütemény elkészítéséhez.Én épp tegnap sütöttem a saját jól bevált receptemmel.Évek óta készítjük az óvodánkban is és imádják a gyerekek.Talán az enyémet egy picit egyszerűbb elkészíteni mert nem kell melegíteni a mézet és a vajat.Tehát itt a recept....Karácsonyi mézesHozzávalók?50 dkg. finom liszt20 dkg porcukor20 dkg vaj /ráma /20 dkg méz2 darab egész tojáspici szódabikarbónafahéjőrölt szegfűszeg / vagy a készen kapható mézes fűszerkeverék 15 g /1 darab tojás a kenéshez- ezeket összegyúrjuk és a hűtőben pihentetjük pár órát,majd a szokásos módon nyújtjuk, kiszaggatjuk és a tepsibe rakva megkenjük tojással majd díszíthetjük mazsolával, dióval stb.180 fokon aranyszínűre sütjük. Sütés után azonnal fogyasztható!A sütiket tovább díszíthetjük cukormázzal.Ez is

    • Mária
    • 2011-12-18 08:07
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2011-12-18 07:48

    Sziasztok,Én biztosan ki fogom próbálni, de még csak ennyi, hogy a margarin kőolaj származék (csak 1%-ban különbözik) nem nagyon ajánlom senkinek...

    • Felhasználó
    • 2011-12-18 07:48
    • avatar
      • Felhasználó
      • 2011-12-18 10:56

      Nem tudom, te milyen margarint eszel, benzinkútra jársz érte, vagy mi a szösz????"A margarin étkezési zsiradék, mely finomított és keményített, és/vagy átészteresített növényi, vagy növényi és állati eredetű zsiradékok vízzel, illetve tejjel, és adalékanyagokkal készített lehűtött és mechanikailag megmunkált emulziója."de persze ha a Dallas tanya mellett köpülgetsz, lehet, hogy csurran cseppen bele egy kis kőolaj származék :)

      • Felhasználó
      • 2011-12-18 10:56
      • avatar
        • Hédi
        • 2011-12-18 13:12

        Nem kell cikizni a nagyon komolyan hozzászólót, inkább olvass egy kicsit utána a margarinnak.Ponz azon van a hangsúly, amit te is írsz " adalékanyagokkal ( van fogalmad mik ezek? ) készített MECHANIKAILAG megmunkált emulzió"Hol találsz itt élelmiszert?Nem is értem mit keresel itt, ezzel a felfogással ne a mannaszappant használd, hanem a jó kis vegyszeres boltit.Bocs, hogy így kiakadtam, de felháborított ennyi sötétség.

        • Hédi
        • 2011-12-18 13:12
        • avatar
          • Krisztián
          • 2011-12-19 09:25

          Amellett, hogy nem tartom jónak a margarint, azért ne essünk át a ló túloldalára."...inkább olvass egy kicsit utána a margarinnak"Ez Rád is vonatkozik. :)Leszólod a hozzászólót, hogy kifogásolja a kőolajat. Az eredeti hozzászólást, melyet kritizált az volt, hogy 1%-ban különbözik. A margarin biztosan nem 99%-ban tartalmaz kőolajszármazékokat, gondolkodj egy kicsit...Mellesleg lehet hinni a vajban is, de ahhoz, hogy a vaj teljesen egészséges legyen, ahhoz a tehénnek is úgy kell táplálkoznia, és talán az anyjának is úgy kellett...Külön kiemelted a MECHANIKAI szót. Tudod mit jelent? Pl. azt, amikor a vajat köpüléssel előállítod. Az egy mechanikai feldolgozási mód...Emellett az is baromság, hogy minden E adalékanyagot üldözünk, mert üzemben állították elő. Gondolok pl. az E150 karamellre, amit sokszor hallottam, hogy káros, mert E. Mellesleg otthon tudod garantálni, hogy ne melegedjen 150C fölé? (ha a halványbarnán túl pirítod, akkor már késő, az otthoni tűzhelyet nem tudod kellően szabályozni). Ugyanis 150C felett ellenőrizhetetlen reakciók mennek végbe a cukorban, és számos mérgező anyag keletkezik... De sorolhatnám még...Szóval igen, kerüljük a káros adalékokat, de azért gondolkodjunk is egy kicsit, nem kell mindent üldözni...Ja, meg az egér. Ez a kedvencem, hogy az egér a vajat választja a margarinnal szemben, mert az egészséges. Ja. Inkább csak jobb az illata, így jobb az íze is(az ízérzékelés jórészt szaglás). De ha az egérmérget odarakom, megeszi, mert az olyan egészséges. Vagy inkább csak finom. Pedig csak egy kevés adalékanyag van benne a margarinhoz képest, és mégis oly halálos...Én is vajat eszek, és alapvetően azért nem eszek margarint, mint az egér: büdös, és rossz az íze. :)

          • Krisztián
          • 2011-12-19 09:25
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2011-12-18 10:31

      Szia, igen, igazad van: kimaradt, hogy ha margarin, akkor nem hidrogénezett, "bio"! :) Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2011-12-18 10:31
    • avatar
      • Krisztina
      • 2011-12-18 08:44

      Én sem vagyok margarinpárti. És margarin helyett mit teszel akkor bele? Olajat vízzel?

      • Krisztina
      • 2011-12-18 08:44
      • avatar
        • Hédi
        • 2011-12-18 13:15

        ZKriszti!Nincs ókuszolajad? azzal próbáld ki, istenien finom. És nem csak ez a recept, hanem minden olyan, amihez margarint ( kőolajat ) írnak.De ha ragaszkodsz a margarinhoz, a Herbaházban van bio.

        • Hédi
        • 2011-12-18 13:15
      • avatar
        • Orsolya
        • 2011-12-18 09:06

        szerintem a kakaóvaj pont jó erre a célra, nem?vagy a kókuszolaj...:-))

        • Orsolya
        • 2011-12-18 09:06

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet