Meglepetés recept, igazi különlegesség

Kókusztej-kefir házilag
Ilyet még biztos nem ettél soha életedben! Amikor először találkoztam a kókusztej-kefirrel, azt hittem, rosszul hallok. Sosem gondoltam volna, hogy nem állati eredetű tejből is lehet kefirt készíteni. A barátnőm, aki megkóstoltatta velem, már régóta készíti. Úgy gondoltam, megosztom veled is a receptet.
Mi is a kefir?
A kefir egy igen egézséges és nagyon finom savanykás ital vagy étel (ki hogy szeretné). Hasonlít a joghurthoz. Évszázadok óta fogyasztják Oroszországban, Kelet-Európában, a Közel-Keleten és Ázsia bizonyos részein. A nyugati világban eddig nem volt túl népszerű, csak most kezdik felfedezni a kefir előnyeit. Legtöbbször tehéntejből vagy kecsketejből készítik. A vegánok számára és azoknak, akik érzékenyek az állati tejre, a kókusztejes megoldás szuper választás.
A kefirkultúra vagy inkább kefirgomba 18 - 22 °C körül szaporodik. A különböző baktériumfajok (Lactococcus és Lactobacillus) mellett vannak benne különböző cukorbontó élesztőfajok, amelyek tejsavat, alkoholt és szén-dioxidot termelnek. A kefirgombára szükség van a kókusztej-kefir elkészítéséhez is.
Egy kicsit a kókusztejről:
Ez a természetes, növényi tej gazdag laurinsavban és kaprinsavban, így támogatja az immunrendszered. A kókusztejben van monolaurin is, ami egy olyan zsírsav, amely megtalálható az anyatejben is, antivirális, antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. A kókusztej nagyon jó alternatíva a tej- és a gluténérzékenyek számára.
Jöjjön a meglepetés recept!
***Kókusztej-kefir***
Szükséged lesz:
- 1 liter hígítatlan kókusztejre (próbálj organikusat szerezni, bioboltokban kapható)
- 2 evőkanál bio kefirgombára (ezt interneten meg tudod rendelni)
- 1 literes befőttes üvegre
- 1 teljesen új fakanálra
Először alaposan fertőtlenítsd, csírátlanítsd az üveget. Tedd bele a kefirgombát és töltsd fel kókusztejjel. Lassan, óvatosan keverd a fakanállal. Ha elkeverted, fedd le az üveget egy vékony textillel vagy papírtörlővel. Megközelítőleg 12 órát kell várnod, amíg a kókusztej elkezd erjedni. Ekkor három óránként ellenőrizd. A kókusztej sűrűsödni fog az idő múlásával. Kb. 36 óra múlva készül el a kefir. Ekkor a tetejéről szedd le a felső rétegét (ezzel a kefirgombákat távolítod el), de ezt ne dobd ki, mert még használhatod.
Ha jól dolgoztál, akkor nagyon hasonló lesz, mint a tehéntejből készült kefir, kicsit pezsgő, szénsavas és nagyon finom :). Tartsd hűtőben.
A kefired tetejéről leszedett kefirgombát is tárold a hűtőben, míg egy új adagot szeretnél készíteni. Akkor majd ezt kell a kókusztejhez adni, és ez erjeszti majd meg.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek