(T)egyél a szabadgyökök ellen!

A 6 legjobb antioxidáns-forrás
Nagyon sokat hallani az antioxidánsok szervezetre gyakorolt pozitív hatásairól. Azonban arról talán kevesebbet tudunk, hogy milyen természetes források állnak rendelkezésünkre, amelyekből antioxidánsokat vihetünk be. Most mutatok Neked 6 olyan forrást, amelynek magas az antioxidáns-tartalma, így hatékony társaid lehetnek a szabadgyökök elleni harcban.
Mik az antioxidánsok és mik a szabadgyökök?
A nevében is benne van, hogy anti + oxidáns, azaz oxidációs folyamatok elleni. Az oxidáció égési folyamatokat takar, azaz energiatermelő anyagcserefolyamatokat, ezek a szervezet különböző lebontó folyamatait is magukba foglalják. Ezek a folyamatok természetesek ugyan, azonban nyomukban szabadgyökök alakulnak ki. Ezeket a szabadgyököket szüntetik meg az antioxidánsok. Szabadgyökökkel külső hatások folyamán is találkozunk, és ha ezek a kémiai hatások megsokasodnak, akkor ez a folyamat a szervezetre káros: gyengül az immunrendszerünk, így a szabadgyökök könnyen kifejtetik romboló hatásukat.
Az elszaporodott szabadgyökök leginkább a daganatos megbetegedésekért, az szív- és érrendszeri betegségekért, az érelmeszesedésért és a bőr idő előtti öregedéséért lehetnek felelősek.
Az antioxidánsok természetesen is képződnek a szervezetben, létfontosságú alkotóelemek; ilyenek az antioxidáns hatású enzimek, a húgysav és a szőlőcukor is. Más antioxidánsokat csak külső forrásokból tudunk bevinni a szervezetbe. Ezek közül vannak olyanok, amelyek növényi táplálékkal pótolhatók, ilyenek a vitaminok és a flavonoidok. Vannak olyanok is, amelyeket állati eredetű ételekkel vihetünk be. A leginkább ismert antioxidánsok közé tartozik a C-vitamin, az A- és E-vitamin, a béta-karotin, a fenolsavak, a szelén és a Q10 is.
Íme 6 olyan étel, amelynek magas a szabadgyök-elnyelő értéke (ORAC érték), azaz sok-sok antioxidánst tartalmaznak
1. Bogyós gyümölcsök
A szabadgyökök ellen a himalájai goji bogyó és a trópusi acai bogyó segítségével harcolhatsz a leghatékonyabban (a goji bogyóról írtam már korábban is, elolvashatod itt).
Ezek mellett magas az antioxidáns-tartalma az áfonyának, a szedernek, a málnának, a gránátalmamagnak és az epernek is.
2. Szárított és aszalt gyümölcsök
A mazsola és az aszalt szilva vezeti ezt a listát. Fogyassz belőlük minél többet! Nagyon fontos, hogy vásárlásnál vedd figyelembe, hogy egyes gyümölcsökbe ként is tesznek, ezeket próbáld elkerülni. Csak olyan szárított és aszalt gyümölcsöt vegyél, amely nem tartalmaz ként. Figyelmesen olvasd el a csomagoláson leírt információkat. Az aszalt sárgabarackot gyakran az E220 elnevezésű (kén-dioxid) adalékanyaggal kezelik, hogy szép sárga maradjon. Ha asztmával küzdesz, vagy hajlamos vagy erre a betegségre, akkor fokozottan figyelj erre a vegyületre.
3. Nyers és párolt zöldségek
Főleg a zöld színű zöldségekre, leveles növényekre támaszkodj mint pl. a spenót, a kelkáposzta és a brokkoli. Magas az antioxidáns-tartalma még az articsókának is. Ha párolod őket, akkor ne túl hosszú ideig, mert a hő hatására a vitaminok egy része elbomlik, így veszítenek értékes tulajdonságaikból.
4. Hüvelyesek
Legjobban akkor fejtik ki pozitív hatásukat, ha egy éjszakán át vízben áztatod őket, és csak másnap készítesz belőlük valami finomat. Amellett, hogy jó antioxidáns-források, sok rostot is tartalmaznak, így segítik az emésztést is.
5. Diófélék, olajos magvak és gabonafélék
Ezek közül a pekándió tartalmazza a legtöbb antioxidánst, ezt követi a dió és a mandula. A gabonák közül a zab és a quinoa a legjobb választás.
6. Csokoládé és kávé
Jó hír az édességek szerelmeseinek, hogy a magas kakaótartalmú étcsokoládé nemcsak élvezeti értékkel bír, hanem magas az antioxidáns-tartalma. Ugyanígy a kávénak is, ebből is a jó minőséget kell választani, és napi 3 csészénél többet nem ajánlott fogyasztani belőle.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek