Mi jut eszedbe, ha a levendulára gondolsz? Finom, nyugtató illata, szép lila virága, a provánszi végtelen lila levendulamezők? Vagy egy pihentető, lazító forró fürdő, hűsítő lábradír, esetleg illatosított párnák?
Nos, lehet, hogy csodálkozni fogsz, de a különleges kincs nemcsak a fürdőszoba és a természetes gyógyítás hercegnője, de a konyhában is igazi szupersztár lehet. Ha belegondolsz, mégsem annyira meglepő ez, hiszen nemcsak különleges kiegészítő ízt, hanem plusz textúrát és egyedi színt is ad az ételeknek, és a levendula különleges esszenciái is az ételbe, italba kerülnek.
Ételekhez adva a levendula diszkrét, elegáns többletet ad az alapízeknek, próbáld ki Te is!
Ha megtetszett az ötlet, mindenképpen győződj meg róla, hogy teljesen tiszta virágot használsz. Ez nagyon fontos. Ha gyógynövényboltban veszel szárított virágot, nagy valószínűséggel semmi gond nincs vele, persze az óvatosság sosem árt: megbízható gyártót válassz, kibontás után pedig ellenőrizd a morzsolt virágokat, nem penészesek-e.
A szárított virág színe nem annyira intenzív, ezért díszítésre például szebb a frissen szedett virág. Ha Te magad szeded és szárítod, akkor forrázd le kétszer is, mielőtt étkezési célokra használnád.
Kíváncsi vagy, mi minden sülhet ki ebből?
Nos, meglepő módon nem csak desszert. A levendula ugyanis remekül illik szárnyas fehér húsokhoz. Mit szólnál például sült csirkéhez barack szósszal, amibe levendulát is szórsz?
További pofonegyszerű levendulás tippek:- Muffin- vagy brownie-sütéskor a masszába szórj fél evőkanálnyi virágot, enyhén, de érezni fogod ezt a leírhatatlanul finom ízt
- Eper- vagy sárgabaracklekvárhoz is kitűnő választás: egykilónyi gyümölcshöz 1 teáskanálnyi virágot számolj
- Torták díszítéséhez is remek, csak szórd meg a sütemény tetejét az apró lila virágokkal, biztos siker
Ehhez először csinálj levendula szirupot a következőképpen: egy csésze vizet, 3 evőkanál sztíviát és egy csésze friss (vagy szárított) levendulát sűrűn kevergetve forralj fel. Hűtsd le, tedd hűtőbe pár órára, majd készíts ebből limonádét. Ehhez nem kell mást tenned, mint hideg vízbe frissiben vágott citromkarikákat adni ízlés szerint, jó sok jeget, valamint a már elkészített szirupot. Különleges, nem?
Te melyiket próbálod ki elsőként?
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!