Kinek árt a glutén?
kinek árt a glutén?

Kinek árt a glutén?



Egyre több gluténmentes terméket látni a boltok polcain, sőt még a pékségekben is egyre nagyobb a választék ezekből a különleges pékárukból. Az egyes ételek, alapanyagok, adalékanyagok kapcsán jelentkező tünetek is egyre ismertebbek. Egyre többen fordulhatnak szakemberhez a különféle emésztési panaszokkal küzdők, és egyre több esetben derül ki az is, hogy egy étrendbeli változtatás is segíthet a makacs bőrpanaszokkal küzdőknek.

A tej, és egyes gyümölcsök kapcsán viszonylag ismert már, hogy milyen allergiás, vagy egyéb tüneteket okoznak (a tejcukor-érzékenység nem ritkán áll a teljes arcon jelentkező akné hátterében), addig a gabonafélékről sokkal kevesebbet tudunk.


A glutén, azaz a búza-, a rozs-, és az árpafélék fehérjéjének megemésztésére való képtelenség ritka, autoimmun betegség. Az emberek kevesebb, mint 1%-át érinti, de gyakran hosszú évekig, vagy akár egész életen át felderítetlenül marad. Kóros vashiány, fáradékonyság, állandó rosszkedv, fásultság, egyes esetekben alultápláltság, csontritkulás, különféle krónikus bőrpanaszok  kísérhetik. A szakorvosi diagnózist követően szigorú gluténmentes étrendet kell kövessenek a betegek egész életük során.


Sokan értetlenkedhetnek, hogy ha ennyire ritka ez a probléma, mégis mi szükség arra, hogy egymás után nyíljanak gluténmentes pékségek a világ nagyvárosaiban? Valami újabb divathóborttal állunk szemben?

Tény, divatos mostanában a gluténmentes étrend, de van két másik probléma is, amelyek - alapos orvosi kivizsgálások után - szükségessé tehetik a glutént tartalmazó, vagy az összes gabonaféle kiiktatását az életedből:

Búza allergia


A búzafélék fehérjéi (melyeknek csak az egyike a glutén) az egyik leggyakoribb allergének. Sokaknál okozhatnak különböző súlyosságú emésztési problémákat az evést követő órákban: émelygést, hányást, hasmenést, viszketést a szájban, torokban, csalánkiütést.

Nem cöliákiás gluténérzékenység (NGCS)

Ez a probléma nehezen azonosítható, diagnosztizálható, mert a sokkal ritkábban előforduló, de sokkal súlyosabb cöliákiával szemben nem okoz elváltozásokat a vékonybélben. Ezt a problémát a búza valamely alkotórészének lebontási nehézsége okozza. Puffadás, emésztési, idegrendszeri és ízületi gondok, fásultság, fáradtság, fejfájás, depressziós tünetek, görcsök, és megmagyarázhatatlan fájdalmak, de akár termékenységi problémák hátterében is ez az egyszerű dolog állhat.Bár az NGCS nem allergia, mégis gyakoribb azok körében, akik igazoltan érzékenyek valamilyen ételre vagy fémre. Sőt, a tej megemésztéséhez szükséges enzim hiányától szenvedő tejcukorérzékenyek több, mint harmadának lehetnek gondjai a búzafélék megemésztésével is.

FONTOS: Ha úgy érzed, gondod van a gabonafélék emésztésével, mindenképp fordulj orvoshoz, hogy mielőbb kizárhassák a gluténérzékenységet a problémáid okai közül.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Tilla
    • 2016-04-21 13:19

    A kisfiam a hozzátáplálás során most kapott először gabonafélét. Még aznap pici pattanások jöttek elő az arcán, amik 2 nap után elmúltak. Az orvos szerint nem az ételtől volt. A cikk elolvasása után azt hiszem megkérdezek másik dokit is, és árgus szemekkel figyelek...

    • Tilla
    • 2016-04-21 13:19

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet