A kerti katicavirág utóélete – avagy mire jó a fekete hagymamag?
Ajándék fűszerkeverék-recept a Szappantündértől
Ettél már olyan kenyeret, péksütit, amelyeket ázsiai boltokban árulnak? Ezeknek a tetején sokszor egy kis fekete magot találsz, ami leginkább a szezámmagra hasonlít, az íze kissé hagymás. Ugye ismerős? Ez a fekete hagymamag vagy - a növénytani besorolása szerint – kerti katicavirág. Ugye milyen tündéri név?
Olvass tovább, elárulok pár érdekességet erről a magocskáról.
5 tudnivaló a fekete hagymamagról
- A Földközi-tenger mellékén honos.
- A boglárkafélék családjába, annak egyik nemzetségébe tartozik.
- Latin neve Nigella sativa, ezért Nigella magnak is hívják.
- Népies neve parasztbors vagy fekete kömény (bár ez a név helytelen).
- A nemzetségébe tartozó növények közül csak a kerti katicavirág és egy másik faj, a borzaskata termesztett növény, a többi gyom.
Így termessz a kertben katicavirágot - 7 lépésben
- Tavasszal kezdd, gereblyézd el a felszínt
- A magok számára alakíts ki egy ágyást, amelyben jó morzsalékos a föld
- Március végétől már elkezdheted a vetést
- 30-40 cm távolságra, 2-3 cm mélyen legyenek a magok, amelyeket igyekezz egyenletesen elszórni
- Takard be őket nedve földdel és jól tömörítsd a talajt
- Nem kell sokat várnod, úgy 2 hét múlva a kis katicavirágok már kilátszanak a földből
- Innentől kezdve nincs sok teendőd velük, rendkívül igénytelen növények. De arra azért ügyelj, hogy ne gazosodjon el az ágyás
Mire használhatod?
A konyhában:
- A fekete hagymamag különleges fűszer.
- Szórhatod kenyerek tetejére, süthetsz bagelt (török péksütemény, sokféle receptet találsz a neten), annak is szuper kiegészítője
- Zsíros olaját Ázsia egyes országaiban étolajként használják.
- Az indiai konyha híres fűszerkeverékének egyik alkotóeleme, így ha valahol panch phoron-nal találkozol, akkor abban biztosan van fekete hagymamag
- Jó ízt ad a különböző zöldségpástétomoknak, mártósoknak
***A bengáli ötfűszer-keverék receptje Neked***
Szükséged lesz:
- 1 evőkanál rómaikömény magra
- 1 evőkanál barna mustármagra
- 1 evőkanál édeskömény magra
- 1 evőkanál fekete hagymamagra
- 1,5 teáskanál görögszéna magra
Így csináld:
Keverd össze az ötféle magot. Tartsd egy jól zárható edényben. Használhatod mozsárban törve vagy egészben is az ételekhez. Használat előtt pirítsd meg a magokat egy száraz serpenyőben addig, míg pattogni kezdenek. Csodálatos az illatuk. Használhatod keleties ételekhez, de egy sima sültet is feldob.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek
Kedves Szappantündér!Van tipped, hogy hol lehet fekete hagymamagot venni, szívesen kipróbálnám, mert sok mindenre gyógyír, amiktől én is szenvedek.Köszönettel:Erika
Kedves Erika,
Keleti fűszereket, illetve a különleges élelmiszereket is áruló üzletekben érdeklődj.
Andrea