Ajándék e-book Neked a Szappantündértől

Van már ötleted, mi kerül a karácsonyi asztalra?
Minden családban vannak hagyományos karácsonyi ételek, amit minden évben elkészítenek. Nálunk ilyen a halászlé, amit semmi pénzért ki nem hagynánk. Most mutatok Neked néhány olyan receptet, amelyeket már elkészítettem az évek során és mindenkinek nagyon ízlettek.
Előétel
Kevert zöldsaláta grapefruittal és vörösáfonyával
Mire lesz szükséged?
- 2 rózsaszín grapefruitra
- 2 dl evőkanál extra szűz olívaolajra
- 10 dkg póréhagymára
- 1 dl fehérborecetre
- 1-2 csipet sóra
- frissen őrölt borsra
- 10-15 dkg babyspenótra
- 1 jégsaláta felére
- 1 római saláta felére
- 10 dkg aszalt vörösáfonyára
- 10 dkg pirított fenyőmagra
Hogy csináld?
Először az egyik grapefruitot tisztítsd meg teljesen, úgy, hogy csak a gyümölcshús maradjon. Egy nagy tálba tépkedd össze a római salátát, vágd csíkokra a jégsalátát, add hozzá a spenótot, a vörösáfonyát és a grapefruitot. A pórét vágd gusztusos karikákra, és azt is add a salátához. A másik grapefruitot facsard ki, a levét tedd félre egy tálban. Ehhez add hozzá az olívaolajat, a sót, a borsot és a borecetet. Az öntettel majd csak tálaláskor locsold meg a salátát, hogy ne áztassa el. A fenyőmaggal szórd meg a saláta tetejét.
Főétel
Lazacfilé sóágyon
Mire lesz szükséged?
- kb. 1,5-2 kilós lazacra filézve
- kb. 2 kg nagy szemű tengeri sóra (ez lesz a lazac alatt a tepsiben)
- 1 vöröshagymára
- 2 babérlevélre
- 4 evőkanál fehérborecetre
- 1 citromra (próbálj kezeletlen citromot beszerezni, biobolokban kapható)
- tengeri sóra
- frissen őrölt borsra
Hogy csináld?
Terítsd szét a sót egy nagy tepsiben, amibe kényelmesen bele tudod fektetni a lazacot. Egy tálban keverd össze az apróra vágott vöröshagymát, 1 csipet sót, a babérlevelet, a citrom levét, a borsot és a fehérborecetet. Hagyd 1 órát érni ezt a pácot, majd vedd ki a babérleveleket. A lazacot bőrével lefelé helyezd a sóra a tepsibe, majd a páccal kend be a húst. Fedd le a tepsit alufóliával, és 180 C°-on süsd 25-30 percig. A lazac nagyságától függ, hogy mennyi időbe telik, de kb. 20 perc elteltével vedd le a tepsiről a fóliát, és állítsd egy kicsit magasabb fokozatba a sütőt (200 C°).
Köret
Héjában sült rozmaringos burgonya
Mire lesz szükséged?
- 2 evőkanál olívaolajra
- egy kis vajra (kb 5 dkg-ra)
- másfél kg kisméretű krumplira
- 2 ágacska friss rozmaringra (csak a levelekre lesz szükséged)
- 2-3 gerezd fokhagymára (aprítva)
- 1 citrom levére
- 1 csipet sóra
- frissen őrölt borsra
Hogy csináld?
Egy mélyebb serpenyőben melegítsd össze a vajat és az olívaolajat. A burgonyákat jól mosd meg, és héjastól vágd negyedekbe őket. Dobd 5 percre a serpenyőbe, és egy kicsi pirítsd meg őket. Add a fokhagymát és a rozmaringleveleket a krumplihoz, és pirítsd tovább. Keverd bele a citromlevet és a sót, valamint a borsot is. Süsd teljesen készre. Akkor jó, ha kívül jó ropogós, belül puha. Félidőnél beteheted a sütőbe is, és ott is befejezheted a sütést.
Desszert
Töltött alma
Mire lesz szükséged?
- Mindenkire fél almát számolj
- 10 dkg datolyára
- 10 dkg mazsolára
- 2 teáskanál barna nádcukorra (helyettesítheted mézzel, xilittel vagy sztíviával is)
- 1 teáskanál fűszerkeverékre (fahéj, őrölt szegfűszeg és őrölt gyömbér keverékére)
- 1 kisebb narancs levére
- 1 pohár natúr joghurtra (válassz görög joghurtot, az sűrűbb és krémesebb is)
Hogy csináld?
Az almáknak távolítsd el a magházát. A tölteléket egy külön tálban keverd össze: a datolyát vágd apróra, add hozzá a mazsolát, a narancs levét, a cukrot és a fűszerkeveréket. Ezzel töltsd meg a fél almákat. 150 C°-on süsd 10 percig, majd a joghurttal tálald. Ha szeretnél, vaníliafagyit is adhatsz mellé a joghurt helyett.
Nálad milyen a hagyományos karácsonyi menü? Oszd meg velem a blogon!
Szereted a karácsonyi sütiket? Készítettem egy ajándékot Neked: kattints a gombra, és töltsd le az Aprósütik és más finomságok karácsonyra című könyvet!
[apro-sutike-pdf]
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek